Szakmai gyakorlaton lévő hallgatók társadalombiztosítási jogállása

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: szakmai gyakorlat


Ha a gyakorlóhely hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatja szakmai gyakorlaton a hallgatót és – függetlenül a szakmai gyakorlat időtartamától – díjazásban részesíti, akkor megvalósulnak a munkaviszony alapvető jellemzői. Ebből következően a hallgatói munkaszerződés alapján díjfizetés ellenében történő munkavégzés munkaviszonynak tekintendő.

2012.09.01-jétől változtak az egyetemi, főiskolai hallgatók gyakorlati képzésére vonatkozó szabályok. Ezen időponttól a tanulmányait az új felsőoktatási törvény alapján megkezdő hallgató képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlatára vagy gyakorlati képzésére a felsőoktatási intézményben vagy az intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső gyakorlóhelyen kerülhet sor.
 
A szakmai gyakorlatra kötelezett hallgató a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát.
 
A munkavégzésre a Munka Törvénykönyve rendelkezéseit kell alkalmazni. A munkaviszony alanyai a munkáltató és a munkavállaló. A munkaviszony a munkaszerződés alapján jön létre. A szakmai gyakorlaton történő munkavégzés során munkavállalón a hallgatót, munkáltatón a szakmai gyakorlatot biztosítót, munkaszerződésen a hallgatói munkaszerződést, munkaviszonyon pedig a hallgatói munkaszerződés alapján létrejött munkaviszonyt kell érteni.
 
A hallgatói munkaszerződés alapján történő munkavégzés akkor tekinthető munkaviszonynak, ha annak során megvalósulnak a munkaviszony alapvető jellemzői, azaz a munkavállaló a munkáltató utasítása alapján az általa meghatározott időben és helyen köteles a munkát elvégezni, amelyért a munkáltatónak munkabért kell fizetni.
 
A hallgatói munkaszerződésnek tartalmaznia kell többek között a hallgató munkakörét, a szakmai gyakorlat helyét (munkahely), időtartamát (kezdő és befejező időpontját), a hallgató napi munkaidejét, a hallgatót megillető díjazás összegét, illetve a díjazás hiányát.
 
A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgató díjazásban részesülhet. Kötelező jelleggel akkor illeti meg díjazás a hallgatót, ha a szakmai gyakorlat ideje egybefüggően eléri a hat hetet. A díjazás mértéke ebben az esetben hetente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) tizenöt százaléka, amelyet a szakmai gyakorlóhely fizet. Természetesen a gyakorlóhely dönthet úgy is, hogy abban az esetben is díjazásban részesíti a hallgatót, ha a szakmai gyakorlat időtartama nem haladja meg a hat hetet. Erre az esetre vonatkozóan a törvény nem szabja meg a díjazás mértékét, annak összegét a gyakorlóhely saját maga határozhatja meg.
 
A fentiek alapján tehát abban az esetben, ha a gyakorlóhely hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatja szakmai gyakorlaton a hallgatót és – függetlenül a szakmai gyakorlat időtartamától – díjazásban részesíti, akkor megvalósulnak a munkaviszony alapvető jellemzői. Ebből következően a hallgatói munkaszerződés alapján díjfizetés ellenében történő munkavégzés munkaviszonynak tekintendő. 
 
A társadalombiztosítási jogszabályok alapján biztosított többek között a munkaviszonyban álló személy, így a hallgatói munkaszerződés alapján díjazás ellenében szakmai gyakorlatát töltő hallgató is.
 
Tekintve, hogy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatójának a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó rész mentes a személyi jövedelemadó alól, ezért az egyéni járulékok és a szociális hozzájárulási adó alapja a hallgatói munkaszerződésben meghatározott díj lesz.
 
Ha a hallgató gyakorlati képzésére hallgatói munkaszerződés alapján díjazás nélkül kerül sor, akkor nem teljesül a munkaviszony egyik lényeges eleme, a bérfizetés, ezért ebben az esetben nem beszélhetünk munkaviszonyról sem.
 
A hallgatói munkaszerződés alapján díjazás nélkül munkát végző hallgatók nem válnak biztosítottá, így járulék- és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség sem merül fel.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra