Számítógéppel elõállított számla javítása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az ÁFA TV. 45/A § (1) bekezdés b.) pontja alapján ha a számla, egyszerûsített számla kibocsátását követõen a számítógéppel, illetve elektronikus úton elõállított számla lezárását követõen észlelt hibát kell javítani, a számlát, egyszerûsített számlát a kibocsátónak – a (2) bekezdésben meghatározottaknak megfelelõ bizonylat kiállításával – storníroznia kell.

Tehát a már kinyomtatásra került, számítógépes programmal kiállított gépi számlán semmilyen adatot nem javíthatunk! Nem megengedett a „szabályos javítás” sem, tehát  adatot nem húzhatunk át, nem változtathatunk.

  A gyakorlatban szoktunk találkozni ilyen „javított” számlával, jellemzõen a vevõ címe kerül javításra. A partner adatbázisában az elõzõ címünk szerepel, s ha már kész a számla, sokkal egyszerûbbnek tûnik kézzel az új címre javítani a régit, mint új számlát készíteni.

 Az általunk kibocsátott számlán sem javíthatunk, de ne is fogadjunk be ilyent.

 A fentiek alapján javított számla nem alkalmas ÁFA visszaigénylésre, nem hiteles bizonylat, jogosulatlan visszaigénylésünk keletkezhet általa.
 
Ez a szabály a számítógépes programmal elõállított számlákra vonatkozik, arra az esetre, amikor a számítógéppel elõállított számla adóigazgatási azonosításra alkalmas bizonylatnak minõsül a 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 1. § (5) bekezdés b.) pontja alapján.


Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra