Számviteli beszámoló - kérelemmel menthető ki a május 31-ei határidő elmulasztása

Forrás: MTI

Címkék: számviteli beszámoló


A beszámoló és a hozzá kapcsolódó bevallások ügyében a Pénzügyminisztérium arra kérte az adóhivatalt, hogy a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek.

Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén - közölte Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára hangsúlyozta a koronavírus-válságban nem lehet szigorú szankciókat társítani a határidő elmulasztásához, ezért a minisztérium arra kérte az adóhivatalt, hogy a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek.

A Pénzügyminisztérium és az adóhivatal a koronavírus-válságban segít azoknak, akiknek a járvány miatt nehézséget okoz május 31-ig elkészíteni az adózási, számviteli iratokat - hangsúlyozta az államtitkár.

A járványügyi indokokat tartalmazó igazolási kérelmeket 2021. június 30-ig érdemes benyújtani azoknak a cégeknek és szervezeteknek, amelyek a kötelezettségeiknek az eredeti határidőre önhibájukon kívül a járvány miatt nem tudnak eleget tenni - szögezte le Izer Norbert.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatva a koronavírus-válságban megszokott segítő, ügyfélcentrikus gyakorlatát ezeket a kérelmeket gyorsan és méltányosan bírálja el - tette hozzá.

Az érintettek így mentesülhetnek a határidő elmulasztásához kapcsolódó jogkövetkezmények alól - mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy az igazolási kérelemmel együtt az elmulasztott adóügyi elszámolásokat is be kell nyújtani, és az adót is meg kell fizetni vagy jelezni kell az esetleges fizetési nehézséget.

A beszámoló és a hozzá kapcsolódó bevallások benyújtása egy sokszereplős folyamat. Az érintett szervezet munkatársain kívül szükség van a könyvelő, könyvvizsgáló szakértelmére, munkájára is. A beszámolót számos esetben megvizsgálja és megvitatja a felügyelő bizottság is, és ezt követően a tagok a döntéshozó szervezet gyűlésén (taggyűlés, közgyűlés) szavaznak róla - magyarázta Izer Norbert.

Az átláthatóság, a hitelezővédelem és a gazdaság mielőbbi sikeres újraindítása miatt azonban fontos érdek fűződik a 2020-as évről szóló beszámolóban szereplő adatok megismeréséhez, és jelenleg (a veszélyhelyzetben) a tag- és közgyűlések lebonyolításának sem szükségszerű feltétele a személyes jelenlét - ismertette a legújabb adóügyi könnyítés indokait az államtitkár.

Az közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, a bankoknál, a biztosítóknál és a befektetési vállalkozásoknál sokkal szigorúbbak az átláthatósági és a hitelezővédelmi elvárások, ezért rájuk továbbra is az általános adóigazgatási szabályok vonatkoznak, így ezek a nagy cégek csak a szokásos módon menthetik ki esetleges késedelmüket - hangsúlyozta az államtitkár.

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre könyv és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

KISVÁLLALKOZÓK ÜGYVITELI KÉZIKÖNYVE

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR  adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book.  Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

ÜGYVEZETŐK KÖNYVE 2021 

Vezető tisztségviselők jogállása, felelőssége, feladatai – 45 db üzleti szabályzattal, iratmintával. Garantáltan van benne legalább egy mondat, amely miatt változtatni fog cége működésén. Megrendelés: Önadózó Webáruház!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra