Számviteli zárás, társasági adóbevallás - és további írások az Önadózó májusi számában

Forrás: Önadózó

Szerzőink a Pénzügyminisztériumból válaszolnak a járvánnyal kapcsolatos munkajogi és társadalombiztosítási kérdésekre. Ismertetjük a jogszabályváltozásokat. Áfa elszámolás adomány, szerződés megszűnése esetén. Bár halasztottak, de azért áttekintjük a tao, kiva, hipa bevallás és a számviteli zárás kérdéseit. Ne feledkezzenek meg az esedékes szja bevallásról sem, amelyet viszont nem halasztottak. Áttekintjük, hogyan tarthatók meg taggyűlések, közgyűlések az új szabályok alapján.Ha még nem Önadózó előfizető, ez jó alkalom arra, hogy előfizessen: előfizetés májustól decemberig 15.960,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

AZ ÖNADÓZÓ MÁJUSI SZÁMÁNAK TARTALMÁÁBÓL:

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓNK: MÉG TART A RENGÉS 

Számviteli beszámoló, társasági adó bevallás, fizetés határideje: 2020. szeptember 30.★ A szociális hozzájárulási adó mértéke július 1-től 15,5 százalékra csökken ★ Fizetés nélküli szabadságon levők is jogosultak lesznek egészségügyi ellátásra ★ Az adózói besorolások maradnak, gazdálkodó szervezetek is kérhetnek adómérséklést ★ A KIVA mértéke is csökken 2021-től ★ A vendégeknek nem kell idegenforgalmi adót fizetni év végéig ★ kedvezőbb SZÉP-kártya szabályok ★ Egyszerűsödött az őstermelői ügyintézés ★ Kedvezőbbek a mezőgazdasági egyszerűsített munkavállalás szabályai ★ A koronavírus-járvány miatt az Önadózó ingyenes jogi tanácsadással segíti előfizetőit 

KORONAVÍRUS KRÓNIKA  ÖSSZEFOGLALÓ A JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOKRÓL  

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején a kormányrendelet vált az elsődleges jogforrássá – az Alaptörvény alapján a törvényektől eltérő szabályokat állapíthat meg – és a Magyar Közlöny vált az elsődleges hírforrássá. Ismertetjük az elmúlt időszak jövőbemutató eseményeit, összefoglaljuk az ügyviteli munkában leginkább alkalmazandó kormányrendeleteket. 

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MÉG INKÁBB FÓKUSZBA HELYEZTE AZ ÉRINTÉSMENTES KÖNYVELÉST 

A NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése, a technikai fejlődési lehetőségek és a PSD2-es banki összekapcsolódások indulása gyökeresen változtathatja meg a vállalkozások pénzügyeinek vezetését, és ezzel együtt a könyvelését is. A Billingo online számlázó programmal akár már most azonnal érintésmentes könyvelésre válthatunk. Nyártól pedig további előnyökre számíthatnak a cégek és a könyvelők. 

A JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS MUNKAJOGI ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK 

A vállalkozói tevékenységet és munkaviszonyt érintő döntések társadalombiztosítási következményei. A Kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben veszélyhelyzetet rendelt el Magyarország egész területére, ezt követően pedig a koronavírus járvány elleni védekezés keretében több olyan intézkedés született, ami a járvány terjedését hivatott gátolni, ezek ugyanakkor jelentős hatással vannak a vállalkozások, vállalkozók és munkavállalóik tevékenységére is. A járványveszély gazdaságra gyakorolt hatása kapcsán számos a hatályos szabályozást érintő, ugyanakkor ritkábban tárgyalt kérdés merült fel, mind a vállalkozói tevékenységet, mind a munkaviszonyt érintően. Sokan vállalkozói tevékenységük szünetelésére kényszerülnek, számos vállalkozás pedig a munkavállalóik munkaidejének csökkentésével, vagy fizetési nélküli szabadsággal próbálja átvészelni a jelenlegi helyzetet. Cikkünk a vállalkozóként és munkáltatóként felmerülő lehetőségeket és azok társadalombiztosítási következményeit mutatja be.  

KATA KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK JÁRVÁNY IDEJÉN

Cikkünk a 61/2020. (III. 23.) Korm. rendeletben megjelent kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő kedvezményszabályokat ismerteti, és a felmerült gyakorlati kérdésekre ad választ. 

MUNKAIDŐT, PIHENŐIDŐT ÉRINTI VÁLTOZÁSOK

Ismertetjük a Munka törvénykönyvétől eltérést engedő újabb, 104/2020. Korm. rendeletet, és hogy konkrétan mit is jelent ez a gyakorlatban. 

ADOMÁNYOK ÉS TÉRÍTÉS NÉLKÜLI ÁTADÁSOK ÁFA SZABÁLYAI

Mint minden vészhelyzet esetében, így a koronavírus miatti egészségügyi veszélyhelyzetnél is megnövekedett az adakozási/adományozási kedv a társadalmilag elismert célok érdekében. Így az adóalanyok jelentős mértékben adományoznak egészségügyi szervezeteknek, vagy rászorulók egyéb csoportjának.  Lapzártáig az adományozás terén nem jelentett be a kormány a forgalmi adózás terén könnyítő szabályokat, így a már több mint egy évtizede érvényben lévő szabályok és jogértelmezési gyakorlat alapján kell eljárniuk azoknak az adóalany személyeknek, akik terméket vagy szolgáltatást adományoznak, ajándékoznak. Azonban a cikk végén található részben a Stabilitási törvény szerinti adományozás átírja a már megszokott szabályainkat. 

SZERZŐDÉSEK MEGSZŰNÉSÉNEK, MÓDOSÍTÁSÁNAK ÁFA HATÁSAI 

A koronavírus-járvány hatással van  a polgári jogi, kereskedelmi kapcsolatokra is: tömegesen lehet számolni szerződések megszűnésével, felmondásával, módosításával bármely iparágban. Ilyenkor mindig fel kell tenni a kérdést, hogy mi van az áfával? 

TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS A 2019. ÉVRŐL 

A 1929 jelű adóbevallással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók. Jelen cikkben ismertetem a 1929 jelű társasági adóbevallás kitöltésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. B Bár a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet 1.§-a a számviteli beszámolóhoz kapcsolódóan a társasági adó, az energiaellátók jövedelemadója, innovációs járulék, a kiva, és e helyi iparűzési adó bevallásának és befizetésének határidejét is elhalasztotta szeptember 30-ra, lehetnek olyanok, akik az eredeti határidőben tudják teljesíteni bevallási kötelezettségüket.

TRANSZFERÁR ÉS VÍRUSHELYZET 

Helyzet van! Vírushelyzet van! A kormány folyamatosan jelenti be a gazdálkodási körülményeket módosító, befolyásoló, könnyítő intézkedéseit. Mindeközben, amennyire lehet, a gazdasági élet folyamatos működésében, működtetésében vagyunk érdekeltek. A sok változás mellett azt azért látni kell, hogy a gazdálkodás alapvető szabályai, többek között az adózás rendje változatlan, még akkor is, ha némi változást hozhatnak határidő módosítások, egyéb könnyítések. Ebben a megváltozott gazdálkodói környezetben kell a transzferárazás szabályait is megfelelően kezelni, amely adott cégcsoportok esetében a társasági adóbevallás kvázi mellékletét képező transzferár nyilvántartás elkészítését jelenti.Vállalkozások vezetőinek, könyvelőknek, könyvvizsgálóknak szeretnénk támogatást nyújtani, kinek, mikor, milyen esetben kell a transzferárazás szabályrendszerét alkalmaznia.

A KISVÁLLALATI ADÓ BEVALLÁSA 2019 

A Kormány a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelettel elhalasztotta a 2019. évi számviteli beszámolók és kapcsolódó bevallások benyújtásának határidejét szeptember 30-ra.  Ez a halasztás érinti a  kisvállalati adó bevallását is, amelynek határideje így ebben az évben szeptember 30-a lesz – az általános szabályok szerinti  május 31-e helyett.  Az adóelőlegen felül fizetendő adó a bevallás benyújtásával egyidejűleg esedékes.

TÁMPONTOK A 2019. ADÓÉVI IPARŰZÉSI ADÓ BEVALLÁSÁHOZ

A következő írás a vállalkozók 2019. adóévi iparűzési adó megállapításával és bevallásával kapcsolatos aktualitásokat ismerteti. Ennek keretében részletesen bemutatjuk a bevallás határidejére, benyújtásának módjára és csatornáira, valamint a kapcsolódó konklúziókra vonatkozó tudnivalókat a székhely és telephely beazonosítását szolgáló ismereteket követően. Az írás második felében kitérünk egyfelől az idegilenes és az állandó jellegű adókötelezettség sajátos összefüggéseire, másfelől az IFRS-ek szerinti beszámolót készítő vállalkozások adóévi adóalapját korrigáló két tényezőre és az átmeneti adóév lehetséges adóalap-megállapításaira.   Idén a helyi iparűzési adó bevallás és adófizetés határideje 2020. szeptember 30-ra módosult.

A 2019-ES ÜZLETI ÉV ZÁRÁSÁNAK KIEMELT FELADATAI

A számvitelben is rendhagyó év zajlik. A koronavírus járványra tekintettel a 2019. évi  számviteli beszámoló elkészítésének, közzétételének, letétbe helyezésének határidejét  a Kormány a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelettel elhalasztotta szeptember 30-ra. Ez a határidő vonatkozik a sajátos számviteli szabályokat tartalmazó kormányrendeletek szerinti beszámolókra is. A halasztás nem vonatkozik a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók beszámolóira. A halasztás sok esetben nagy könnyebbséget jelent a szakemberek számára. Nyilván lesznek olyan vállalkozások, amelyek az eredeti határidőben is el tudják készíteni beszámolójukat. Akár így, akár úgy – mindenki számára összefoglaljuk a záráshoz kapcsolódó feladatokat.

FÓKUSZBAN A CIVIL SZERVEZETEK BESZÁMOLÓ KÉSZÍTÉSE ÉS TÁRSASÁGI ADÓ BEVALLÁSA

A 2019-es év beszámolóját tekintve fontos változás, hogy a számviteli törvény szerinti kiegészítő mellékletet is el kell készíteni, és azt is letétbe kell helyezni. Ezen túlmenően figyeljünk arra, hogy a közhasznú tevékenységek sorokat - mind a bevételi mind a kiadási oldalon - töltsük fel adattal ahol ez indokolt. Ezeket a sorokat akkor is ki kell tölteni, ha a szervezet nem közhasznú jogállású, és nem is szeretne azzá válni, de van közhasznú tevékenysége! Figyeljünk kiemelten arra - pláne azokban az esetekben ahol ezek a mutatók a megfelelőek - hogy az önkéntesekkel kapcsolatosan kizárólag közérdekű önkéntest fogadóként regisztrált szervezet tüntethet fel adatokat! Írásunkban bemutatjuk a közhasznú jogállású civil szervezet társasági adóalap levezetésének lépéseit, és ezt gyakorlati példákon keresztül is szemléltetjük. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet a májusban esedékes számviteli beszámolók elkészítésének, közzétételének határidejét 2020 szeptember 30-ra módosította, és ez vonatkozik a civil szervezeti beszámolókra is.

BEHAJTHATATLAN KÖVETELÉS VISSZAIGÉNYELT ÁFÁJÁNAK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA

Bemutatjuk a számviteli elszámolás módját a hitelezőnél és az adósnál.

SZJA-BEVALLÁS A 2019-ES ÉVRŐL

Itt van május hónapja,  ami azt jelenti, hogy közeledik az az időpont is, amikor a magánszemélyeknek teljesíteniük kell az adóbevallási kötelezettségüket. Hasonlóan a korábbi évekhez, a 2019. évre vonatkozó bevallási kötelezettséget a magánszemély vagy az adóbevallási tervezet segítségével, vagy az adóhatósági közreműködés nélkül készített bevallás (19SZJA) benyújtásával teljesítheti. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – bemutatásra kerülnek a bevallás kitöltésével, benyújtásával kapcsolatos fontosabb tudnivalók.

KÜLFÖLDRŐL SZÁRMAZÓ OSZTALÉK ADÓKÖTELEZETTSÉGE

A személyi jövedelemadó bevallás beadásának határidejéhez közeledve érdemes számításba venni a határon átnyúló befektetéseket is, és megvizsgálni, hogy az ilyen forrásból származó osztalék milyen adókötelezettséget eredményez. Cikkünk a külföldről származó tőkejövedelmek közül az osztalék adózási szabályait mutatja be, kitérve arra, hogy hogy kell megállapítani, mely országban adóköteles a nem Magyarországról származó osztalék, emellett pedig ismertetésre kerülnek a kapcsolódó magyar szabályok is, továbbá bemutatjuk, hogy mi a teendője egy külföldi adóügyi illetőségű magánszemélynek az osztalékfizetés kapcsán.

ELEKTRONIKUS KAPCSOLATTARTÁS ÉS TÁVOLLÉTI DÖNTÉSHOZATAL GAZDASÁGI TÁRSASÁGOKBAN, CIVIL SZERVEZETEKBEN

Taggyűlések, közgyűlések, igazgatóságok, felügyelőbizottságok működésére vonatkozó új szabályok. Alapvetően a járvány miatti veszélyhelyzet és ez mellett a számviteli beszámolók elkészítésének és közzétételének közelgő határideje indukálta a jogi személy szervezetekben a távolléti döntéshozatal és elektronikus kapcsolattartás szabályainak megalkotását és elrendelését a 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelettel.  Április közepén ugyan döntés született a  számviteli beszámoló határidejének szeptember 30-ra történő halasztásáról (a tőzsdei társaságok kivételével),  ezzel együtt a távolléti döntéshozatal szabályaival a beszámolók akár a május végi  rendes határidőben is elfogadhatók. A távolléti döntéshozatal és elektronikus kapcsolattartás most bevezetett rendeleti szabályai a veszélyhelyzet megszűnése után is alkalmazhatók, ha a szervezetek ezeket átemelik alapító okirataikba – ezzel is segítve belső működésük digitalizációját.

 IGY HASZNÁLJA AZ ÖNADÓZÓT ONLINE!

ADÓNET / ÖNADÓZÓ ÜGYFÉLSZOLGÁLAT - ahova kérdésével, észrevételével, panaszával fordulhat: e-mail: info@onadozo.hu,   Telefon: 06 30 158 8787. Adónet.hu Zrt. 1450 Budapest, Pf. 132.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra