Szenzációs témák, szenzációs írások az Önadózó hamarosan megjelenő februári számában

Forrás: Önadózó

Tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket ● Minden, amit a Munka Törvénykönyve módosításáról tudni kell ● A változó munkajogi szabályozás tb kérdései ● A szponzoráció áfa kérdései ● Szponzoráció és a társasági adó ● A digitalizáció elmúlt 5 éve az ügyvitelben ● A 30 év alatti anyák kedvezménye és szja módosítások ● Cafetéria 2023 ● Változások a társadalombiztosítási kifizetőhelyek működésében ● Járulékfizetés átalányadó alatt ● Az adóbevallási gyakoriságról ● Önadózó előfizetés 2023 -ra ajándékcsomaggal most még utoljára a régi áron 29.988,-Ft-ért https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

MINDEN, AMIT A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE MÓDOSÍTÁSÁRÓL TUDNI KELL

Újév – új munkajogi szabályokkal! Két EU irányelv jogharmonizációja áll a törvénymódosítás hátterében, amint olvashatjuk, az uniós követelményekhez nem kapcsolódó számos törvényi rendelkezés is változott. Írásunkban a legfontosabb módosításkra hívjuk fel az Olvasó figyelmét!

A VÁLTOZÓ MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ EGYES TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KÉRDÉSEK

Cikkünkben a 2023. január 1-jétől hatályba lépett munkajogi szabályváltozáshoz kapcsolódó társadalombiztosítási következményeket mutatjuk be.

A SZPONZORÁCIÓ ÁFA KÉRDÉSEI

A szponzorált személy áfa adóalannyá válik a szponzorral kötött szerződés alapján, akkor is, ha addig nem volt az. Például, ha egy hobbi youtuber magánszemély, a szponzorral szerződést köt és megjeleníti a szponzort vagy termékét a video tartalmaiban, úgy függetlenül attól, hogy milyen módon nevezik el a szerződést a magánszemély adóalannyá válik.

SZPONZORÁCIÓ ÉS A TÁRSASÁGI ADÓ

A szponzorálás és a társasági adó kapcsolódási pontját alapvetően a látvány-csapatsportok támogatási rendszere adja, mivel a támogatás egyik „elemének”, a kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak a teljesítése történhet szponzori szerződés útján. Jelen cikkben ezért – elsőként – bemutatjuk a szponzor, vagyis a támogatást nyújtó fél oldalán felmerülő adózási szempontú tudnivalókat. Emellett érdemes szót ejteni a „másik oldalról” is, mivel a támogatott fél az esetek egy részében maga is társaságiadó-alany. Célszerű tehát körbejárni, hogy nála milyen kérdések merülhetnek fel.

A DIGITALIZÁCIÓ ELMÚLT 5 ÉVE AZ ÜGYVITELBEN

Mérlegképes könyvelőknek akkor éri meg a mikro- és kisvállalkozók könyvelését elvállalni, ha a munkafolyamatokat teljesen le lehet automatizálni. Ha az iratanyag nagy része már digitálisan érkezik, akkor be kell építeni a feldolgozásba olyan automatizmusokat, hogy a szükséges bevallások, a beszámoló automatikusan elő tudjon állni az adott programból. Ebben a körben mi és hogyan változott az elmúlt 5 évben? Mennyire tudjuk a digitális térben létező megoldások által biztosított automatizációt a saját előnyünkre használni? Ezekre a kérdésekre keresem a választ ebben a cikkben.

A 30 ÉV ALATTI ANYÁK KEDVEZMÉNYE ÉS EGYÉB VESZÉLYHELYZETI KORMÁNYRENDELETEKBEN SZABÁLYOZOTT MÓDOSÍTÁSOK

Cikkünk bemutatja a 2022. év végén veszélyhelyzeti kormányrendeletekben megjelent 2023. január 1-jétől hatályos személyi jövedelemadó változásokat, melyek keretében új kedvezmény került bevezetésre 30 év alatti anyák kedvezménye néven, emellett pedig a családi kedvezmény rendszere kiegészült a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető családi kedvezménnyel, illetve a SZÉP Kártya alzsebei is összevonásra kerültek.

CAFETÉRIA  2023

Cafeteria keretében adható juttatások kategorizálása ● Cafeteria keretösszeg meghatározása – nettó, bruttó cafetéria ● Szép-kártya változások ● Legnépszerűbb juttatások adózása ● Cafeteria és a rendeltetésszerű joggyakorlás

VÁLTOZÁSOK A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI KIFIZETŐHELYEK MŰKÖDÉSÉBEN

A Magyar Közlöny 2022. évi 211. számában került kihirdetésre az egyes törvények bürokráciacsökkentéssel és jogharmonizációval összefüggő módosításáról szóló 2022. évi LXXV. törvény, amely jelentősen megváltoztatja a társadalombiztosítási kifizetőhelyek működését 2023 július 1-jétől. Cikkünkben ezen változásokkal foglalkozunk, annak érdekében, hogy minden társadalombiztosítási kifizetőhely időben meg tudja kezdeni a változásokra való felkészülést.

JÁRULÉKFIZETÉS ÁTALÁNYADÓ ALATT

Az átalányadózó egyéni vállalkozók társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó fizetése gyakorlati példákkal.  2023. január 1-jétől az átalányadózást választó egyéni vállalkozók járulékfizetésének szabályai jelentős mértékben megváltoztak az új göngyölítéses járulékalap megállapításra vonatkozó szabályok és a bevallási és fizetési kötelezettségek negyedévesítése miatt. Cikkünk gyakorlati példákon keresztül kívánja bemutatni az új szabályok alkalmazását.

AZ ADÓBEVALLÁSI GYAKORISÁGRÓL

A magyar adóbevételek több, mint 90%-a az önadózáson alapul, melynek egyik mozzanata az adóbevallás, így fontos azt ismerni, hogy az adózóknak milyen gyakran kell teljesíteniük ezen adókötelezettséget. Jelen cikk az adóbevallási gyakoriság legfontosabb szabályait részletezi, a 2021. évi szabályváltozásokra is figyelemmel.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra