Szeptember 15-ig még kérelmezheti iparűzési adó előlegének mérséklését, ha nehéz helyzetbe hozta cégét a válság

Forrás: Newsbrokers

Címkék: helyi iparűzési adó


Idén a koronavírus járvány teljesen átírhatta a cégek várakozásait, megszokott gazdasági adatait. Így elképzelhető, hogy a korábbi lezárt üzleti év számai alapján kivetett iparűzési adó előlegének kifizetése, melynek határideje szeptember 15. nehézséget okoz a vállalkozásoknak.

„Jó hír, hogy aki még a fizetési határidő lejártáig – vagyis szeptember 15-e éjfélig – lehet kérvényezni ennek mérséklését.” – hívta fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Iparűzési adóelőleget évente kétszer kell fizetni: a naptári év szerint adózóknál március és szeptember 15-éig. Az előleget a már lezárt előző üzleti évek adatai alapján állapítják meg. A márciusit jellemzően még mindenki a két évvel korábbi adatok alapján fizeti, tehát 2020-ban a 2018-as üzleti év alapján. Hiszen az évzárás, a beszámolók közzétételének és az éves adóbevallások benyújtásának határideje május 31., vagyis márciusban még nem állnak rendelkezésre az előző üzleti év végleges számai.

Szeptemberben ezzel már nem szokott gond lenni: hiszen a májusig közzétett előző évi beszámolókból már ki lehet számolni az aktuális előleget.

Idén azonban a koronavírus kétféleképpen is felborította a rendet. Egyrészt a beszámolók közzétételének, az éves adók bevallásának határidejét – beleértve az iparűzési adóét is – szeptember 30-ra halasztották, így sok vállalkozásnak lehet, hogy még mindig a 2018-as az utolsó lezárt üzleti éve. Másrészt az idei év forgalma radikálisan eltérhet a megszokottól, sokkal rosszabb lehet az előző évekénél.

Tehát idén csak azoknál alkalmazható a megszokott számítási mód, akik szeptember 15-ig benyújtották vagy benyújtják a 2019-es iparűzési adó bevallásukat. Nekik az önkormányzatok „rendesen” fogják kivetni a szeptemberi előleget. Azoknak, akik csak szeptember 15-e után zárják az évet és helyi iparűzési adó bevallásukat a türelmi idővel élve csak ezt követően nyújtják majd be a hatóságnak, még a 2018-as év alapján számolják ki az iparűzési adót. Ami ezáltal egyenlő lesz a 2020 márciusában fizetett előleg összegével.

Ugyanakkor attól függetlenül, hogy még a 2018-as vagy a már lezárt 2019-es év adatai alapján számolják az előleget, igaz lehet, hogy túl magas összeg jön ki a 2020-as valós számokkal és a cég jelenlegi gazdasági helyzetével összevetve. Az ilyen helyzetben lévő vállalkozásoknak lehetőségük van az előleg mérséklését kérelmezni elsősorban abban az esetben, ha a céget súlyosan érintette a koronavírus járvány okozta gazdasági válság. A kérelmet az előlegfizetési határidőig, vagyis még szeptember 15-én is be lehet nyújtani.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja csak 1 995 Ft/hó. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol telefonon, e-mailben feltett munkajogi, adózási kérdésre  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra