Szociálpolitikai kedvezmény - és a lakás eladása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ha a szocpollal épített házat eladják és másikat vesznek, vissza kell-e fizetni a szocpolt, illetve a másikat be lehet-e tudni, van-e ezzel kapcsolatosan bármilyen kötelezettség?

Az ilyen helyzeteket részletesen szabályozza a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet, az alábbiak szerint:

I.

Fõszabály, hogy a kedvezmény igénybevételével épített, vásárolt lakást - építés esetén a használatbavételi engedély megadását, vásárlás esetén az adásvételi szerzõdés megkötését követõ - 10 éven belül lebontják, a lakásigény kielégítésétõl eltérõ célra hasznosítják, illetõleg elidegenítik, akkor a lakás tulajdonosa köteles a kedvezmény folyósított összegét visszafizetni. E szabályt a fiatalok otthonteremtési támogatása körében is alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a bontási, eltérõ célra hasznosítási, valamint elidegenítési tilalom idõtartama 5 év. A visszafizetési kötelezettség érvényesítése iránt - a hitelintézet felmondását követõen - a Kincstári Vagyoni Igazgatóság intézkedik.

A kedvezményt, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatását a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzõje által megjelölt bankszámlára kell visszafizetni a lakás elidegenítésére vonatkozó szerzõdés megkötését, illetõleg a bontás vagy az eltérõ hasznosítás megkezdését követõ 30 napon belül. Ha a szerzõdés létrejöttéhez harmadik személy beleegyezése vagy hatósági jóváhagyás szükséges, a kedvezményt, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatását ennek megtörténtét követõ 30 napon belül kell visszafizetni. Ha a lakás tulajdonosa lakásának egy részét idegeníti el, a kedvezmény, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatása összegének csak az elidegenítésre kerülõ tulajdoni hányadra jutó arányos részét kell visszafizetni. Az önkormányzat jegyzõje a visszafizetett kedvezményt, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatását köteles a központi költségvetés javára átutalni.

A kedvezmény, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatása visszafizetésének kötelezettsége esetén az elidegenítésrõl szóló szerzõdéshez csatolni kell a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzõjének igazolását arról, hogy az eladó a kedvezmény összegét, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatását visszafizette, vagy e kötelezettségét felfüggesztették, illetõleg az elidegenített lakás helyett a kötelezettség másik lakást terhel, és az ezt biztosító jelzálogjogot e rendelet elõírásai szerint bejegyezték.


Az elidegenítésrõl szóló szerzõdés alapján a tulajdonjognak az ingatlan-nyilvántartásba történõ bejegyzésére irányuló kérelem csak akkor fogadható el, illetõleg akkor teljesíthetõ, ha az említett igazolást a szerzõdéshez csatolták.

II.

Ellenben lehetõség van a visszafizetési kötelezettség felfüggesztésére, az alábbi feltételekkel:

Ha a lakás tulajdonosa a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követõen másik lakás építése vagy vásárlása útján elégíti ki, a kedvezmény, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatása visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig fel kell függeszteni. A felfüggesztés idõtartama méltányolható esetben legfeljebb egy évvel hosszabbítható meg. A felfüggesztés idõtartamát a bontás vagy eltérõ hasznosítás tényleges megkezdésének, illetõleg az elidegenítésrõl szóló szerzõdés megkötésének a napjától kell számítani. A visszafizetési kötelezettséget a tulajdonos nyilatkozata alapján függeszti fel a lakás fekvése szerinti önkormányzat jegyzõje.

Ha a lakás tulajdonosa a határidõ lejártáig az újabb lakás megszerzését hitelt érdemlõen igazolja (az adásvételi vagy csereszerzõdés esetén a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelem ingatlan-nyilvántartási bejegyzését tartalmazó hiteles tulajdoni lap másolatával, építés esetében a használatbavételi engedély bemutatásával), és a korábbi lakás elidegenítésébõl származó teljes bevételt számlával vagy szerzõdéssel és értékbecsléssel igazoltan az új lakás megszerzésére fordította, az elidegenítési (bontási) tilalom az eredeti határidõ lejártáig terheli. A kedvezmény, illetõleg a fiatalok otthonteremtési támogatása visszafizetését biztosító jelzálogjognak az ingatlan-nyilvántartásban az újabb lakásra való átjegyzése iránt az önkormányzat jegyzõje intézkedik. Ha a korábbi lakás elidegenítésébõl származó bevételnek csak egy részét fordította az eladó az újabb lakás megszerzésére, úgy az eladási és a vételár különbözetét terheli a visszafizetési kötelezettség.

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra