Tájékoztató a társasági adóelőleg-kiegészítés (feltöltési kötelezettség) bevallásának teljesítéséről

TAO

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A 2011. évben a társasági adóelőleg-kiegészítés bevallására a 1101 számú nyomtatvány 01. lap 15. sora szolgál. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal tájékoztatója szerint a 2010. évben az említett célra rendszeresített ’46 számú nyomtatvány benyújtására a 2011. adóévben nincs lehetőség.


Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Az Önadózó újság decemberi számának tartalma:

MILYEN ÉV VOLT 2011?


Mögöttünk van már a 2011-es év, csak egy rövid zárás van vissza, és a számvetés.  Alulról nézve válságos év volt ez is. Néhány tényt, elemzést emelünk ki, amelyekkel a 2011-es év jellemezhető.

ÉV VÉGI TEENDŐK, MEGFONTOLANDÓ DÖNTÉSEK A VÁLLALKOZÁSBAN, ADÓZÁS, KÖNYVELÉS, JÁRULÉKOK TERÉN

Írsáunkban számba vesszük azokat az év végéig meghozható üzleti és adózási döntéseket, melyek kihatással lehetnek mind a 2011-es, mind a jövő évre egyaránt. Elsősorban a 2011. december 31-ig meghozható döntésekkel foglalkozunk.  Természetesen minden cégnek megvan a maga prioritási sorrendje az év végi feladatokkal kapcsolatban, a jogszabályok által megengedett kereteken belül valakinek fontosabb, hogy milyen mértékű adófizetési  kötelezettség lesz, másnak pedig, hogy nagyobb nyeresége legyen, ezért tanácsaink nem fontossági sorrendben szerepelnek.

ÉV VÉGI SZÁMVITELI TEENDŐK

Ugye milyen gyorsan telik az idő? Éppen kihevertük a tavalyi év mérlegkészítésének fáradalmait, máris arról kell gondoskodni, milyen teendőink vannak a 2011-es év zárásával kapcsolatban. Bár a számviteli zárás folyamata a fordulónap és a közzététel között zajlik, bőven van feladat a felkészülési időszakban is.

A HELYI IPARŰZÉSI ADÓ FELTÖLTÉSE

A vállalkozások egyik legfontosabb év végi kötelezettsége – a társasági adó feltöltése mellett – a helyi iparűzési adó összegének kiegészítése. Írsáunkban  megválaszoljuk a feltöltés kapcsán felmerülő kérdéseket.

AZ ÉV VÉGI AJÁNDÉKOZÁSOK ADÓVONZATA - AJÁNDÉKOK ÜZLETI PARTNEREKNEK, MUNKAVÁLLALÓKNAK
 
Az év vége az éves számadások mellett az ajándékozás időszaka is. Az emberek zöme nemcsak kapni, hanem adni is szeret, így aktuális kérdésként merül fel az is, hogy minél kevesebb közteher mellett, hogyan lehet megvalósítani az ajándékozásokat, az év végi fogadásokat, ünnepségeket. Kérdés az is, hogy a karitatív szervezetek által adott juttatások, vagy jótékonysági estek alkalmával befolyt adományokat milyen módon lehet a legelőnyösebben célba juttatni.

ÉV VÉGI MUNKAÜGYI FELADATOK

Többnyire már az új Munka Törvénykönyve változásait várjuk, ugyanakkor a közelgő évvége apropóján még jó pár aktuális problémát találhatunk. Vélhetően idén oldhatók meg utoljára az írásunkban bemutatott és értelmezett szabályok alapján

BÚCSÚZUNK AZ EVÁTÓL

Bár 2012-ben még velünk lesz, választható és alkalmazható lesz az egyszerűsített vállalkozói adó, és vélhetően csak egy év múlva szűnik meg – a lapzártánk idején megismert 37% eva-mérték fényében mi már most búcsúzunk tőle. Írásunkban a jelenlegi tényhelyzetből kiindulva vizsgáljuk az eva feltételeit, és ezt vetjük össze a jövőre tervezett 37%-os evával. Arra jutot¬tunk, hogy már 2011-ben is, a 30%-os mértékű evánál is billegő volt az eva előnye. 37% mellett pénzügyileg már egyértelmű¬en hátrányos, előnyként legfeljebb az egyszerűbb adminisztráció marad. Írásunkban megvizsgáljuk, mit mutatnak a számok.

KÖVETELÉSEK MINŐSÍTÉSÉNEK ÉS AZ EZEN ALAPULÓ ELSZÁMOLÁSNAK A LEHETŐSÉGEI A SZÁMVITELBEN ÉS A TÁRSASÁGI ADÓBAN

A cikk a címben foglaltaknak megfelelően a követelések minősítésének kérdésével és annak társasági adóhatásával foglalkozik. A követelések minősítése – a valódiság elvének történő megfelelés biztosítása és nem utolsó sorban a vállalkozás pénzügyi és jövedelmi helyzetének a reális (óvatos) bemutatása végett – az adósok fizető képességének vizsgálatát és ennek alapján a követelés értékének a mérlegben a várható megtérülésnek megfelelő összegben történő szerepeltetését, továbbá annak meghatározását jelenti, amikor a követelés behajthatatlanná válik.

AZ  INGYENES TERMÉKÁTADÁS ÁFA KÉRDÉSEI

Az Áfa törvény a 2. §-ban az ellenérték fejében végzett szolgáltatásokat és termékértékesítéseket tekinti adótárgynak, és rendeli adóztatni. Az adólekerülési magatartások visszaszorítása, az áfa törvény rendelkezései kijátszásának megakadályozása érdekében ugyanakkor a törvény bizonyos ingyenes ügyleteket ellenérték fejében létrejött ügyletnek tekint, miáltal az ingyenes ügyletek is adókötelessé válnak. Hogyan és miként?

AZ ADÓBEVALLÁSI GYAKORISÁGRÓL

A magyar adórendszer alapja az önadózás, mely az adóbevallásra épül, így nem mindegy, hogy az adózók milyen gyakran teljesítik ezen adókötelezettséget. Jelen cikk az adóbevallási gyakoriság legfontosabb szabályait kívánja az olvasókkal megismertetni.

A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK ADÓZÁSA II.

A novewmberi számunkban megkezdett támát folytatva írásunkban teljeskörűen áttekintjük az őstermelők adózásának, bevétel- és költségelszámolásának, nyilvántartásvezetésének szabályait.  

VÉGTÖRLESZTÉS - MUNKÁLTATÓI LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁSBÓL

A kifizetők által a magánszemélyeknek nyújtható lakáscélú támogatási lehetőségek adózása a lakáscélú hitel (vég)törlesztésével kapcsolatban.  Írásunkban összefoglaljuk azon lehetőségek adójogi konzekvenciáit, amikor is a vállalkozás a nehéz gazdasági körülményei ellenére úgy dönt, hogy lakásvásárláshoz vissza nem térítendő támogatást biztosít, vagy hozzájárul az általa kapcsolatban lévő magánszemélyek devizaalapú lakáshitel törlesztéséhez, végtörlesztéséhez.

MAGÁNSZEMÉLYEK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS TÁRSASHÁZAK  INGATLAN HASZNOSÍTÁSÁNAK ADÓZÁSA

Amennyiben a magánszemély az ingatlanját értékesíti, bérbe adja vagy tevékenységével kapcsolatban hasznosítja, akkor ezen ügyletekből származó bevételének adókötelezettségét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) rendelkezései alapján állapítja meg. A következőkben példákon keresztül kerülnek bemutatásra ezen esetekkel kapcsolatos 2011. évi szabályok.  Írásunkban kitérünk az egyéni vállalkozásokhoz használt ingatlanok és a társasházak ingatlanhasznosításával kapcsolatos rendelkezések bemutatására is.  

MIRE FIGYELJÜNK, AMIKOR  DOLGOZÓKAT VESZÜNK FEL?

Dr. Tóth András újabb sziporkájában a munkaerő-felvétel apropóján bemutatja, hogy  ki a jó vezető.

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra