Tárgyi eszközök a 2011. évi beszámolóban

Forrás: Önadózó | Szerző: Botka Erika

A 2011. évi beszámoló összeállításakor kiemelt ellenőrzési feladatot jelent, hogy a számviteli törvény előírása alapján nem kell-e a tárgyi eszközök között átsorolást végrehajtani.

A számviteli törvény 23. §-a (5) bekezdésének előírása szerint amennyiben az eszköz használata, rendeltetése megváltozik, mert az eszköz a tevékenységet, a működést tartósan már nem szolgálja, akkor azok besorolását meg kell változtatni, a befektetett eszközt át kell sorolni a forgóeszközök közé. Amikor a vállalkozás a termelést leállítja, attól az időponttól kezdődően a vállalkozás az érintett tárgyi eszközöket rendeltetésüknek megfelelően már nem használja. Ezért ha a számviteli törvény előbb hivatkozott előírása teljesül, akkor legkésőbb a beszámoló mérleg fordulónapjával a tárgyi eszközöket át kell sorolni a készletek közé (áruba, vagy anyagba). 
 
A készletek közé történő átsorolás előtt szükséges megvizsgálni, hogy a tárgyi eszközre a piaci érték alapján nem kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni. Az átsorolandó tárgyi eszköz piaci értéke ilyenkor a várható eladási ár (ha a hasznosítási irány várhatóan értékesítés lesz), illetve a kinyerhető haszon anyag érték (ha a hasznosítási irány a tárgyi eszköz szétbontása lesz).

A tárgyi eszközből átsorolt eszközöket a készletek közé könyv szerinti értékükön kell átvezetni (ami az átsorolás előtt elszámolt terven felüli értékcsökkenéssel csökkentett nettó érték).

Ha a tárgyi eszközt év közben ideiglenesen nem használták, akkor az használati körülmény változást jelent, és a számviteli törvény előírása alapján a terv szerinti értékcsökkenés megváltoztatható (csökkenthető). Az értékcsökkenés módosításánál azonban nem indokolt a terv szerinti értékcsökkenést nullában meghatározni. A nem használt tárgyi eszköznek állásában is van fizikai romlása, erkölcsi avulása, amelyet a módosított terv szerinti értékcsökkenésnél indokolt figyelembe venni.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2012/3. számában olvasható./

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra