Társas vállalkozások járulék és szociális hozzájárulás fizetési kötelezettsége

Forrás: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Az, hogy a társas vállalkozás a tagok után milyen mértékű járulékot fizet, az attól függ, hogy a tag milyen jogviszonyban végzi a munkát (munkaviszony, megbízási jogviszony, tagsági jogviszony), a tag a társaság vezető tisztségviselője-e vagy sem.

2012-től az a tag is társas vállalkozónak minősül, ügyvezetői tevékenységére tekintettel, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el. Kivételt képez ez alól, ha a személyes közreműködésre tekintettel a vezető tisztségviselő társas vállalkozónak minősül.  Így a vezető tisztségviselői jogviszony 2012-től társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyt, társas vállalkozói jogviszonyt vagy választott tisztségviselői jogviszonyt eredményez.                                                                                

A társas vállalkozó társadalombiztosítási szempontból lehet főfoglalkozású, többes jogviszonyban álló, kiegészítő tevékenységet folytató. 
 
Főfoglalkozású társas vállalkozó esetén a járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér után 10% mértékű nyugdíjjárulékot, a járulékalapot képező jövedelem, de legalább a minimálbér másfélszerese után 8,5% mértékű egészségbiztosítási és munkaerő- piaci járulékot, illetve a kifizetett juttatásból az adóelőleg számításánál figyelembe vett összeg, de legalább a minimálbér 112,5%-a után 27% mértékű szociális hozzájárulási adót (továbbiakban szochó) kell fizetni. 
 
Többes jogviszonyban álló társas vállalkozó esetén: 
 
Heti 36 órás munkaviszonyban, illetve közép vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató társas vállalkozó után, csak a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelemre kell nyugdíjjárulékot, 7% egészségbiztosítási járulékot és szochót fizetni. 
 
Ha a társas vállalkozó több társas vállalkozásnak is a tagja vagy ügyvezetője, nyilatkozata alapján a járulékfizetés alsó határa után a járulékokat és a szochót csak az egyik tagi, ügyvezetői jogviszonyában kell megfizetni. A többi jogviszonyban csak a ténylegesen elért jövedelem után van járulék és szochó fizetési kötelezettség. 
 
Ha a társas vállalkozó egyben egyéni vállalkozó is főszabályként egyéni vállalkozóként teljesíti fizetési kötelezettségét, legalább a járulékfizetési kötelezettség alsó határa után. Társas vállalkozóként ebben az esetben csak a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem után kell fizetni nyugdíjjárulékot és 8,5% egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot. E helyett a tag választhatja, hogy társas vállalkozóként teljesíti fizetési kötelezettségét, legalább a járulékfizetési kötelezettség alsó határa után. A szochó tekintetében a tag eldöntheti, hogy ezt az adót egyéni vállalkozásában vagy tagi jogviszonya alapján a társaság fizesse meg, legalább a minimálbér 112,5%-a után. Másik jogviszonyban a szochó alapja a ténylegesen elért jövedelem. 
 
Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó esetén a társas vállalkozó nyugdíjjárulékot fizet, a személyes közreműködésért juttatott, járulékalapot képező jövedelem után. A tag után a társaság egészségügyi szolgáltatási járulékot köteles fizetni (havi 6390 Ft). Ha a magánszemély több társas vállalkozásnak is tagja, a nyilatkozata alapján csak az egyik társas vállalkozásnak kell fizetnie. A társaságot szochó nem terheli.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra