Társasházak adóalanyisága és adószáma

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: társasház, A trsasáhzá


A társasház nem feltétlenül adóalany, az is lehet, hogy nincs adószáma. Ha a társasházközösségnek adókötelezettsége keletkezik (a közös tulajdont hasznosítja,
munkabért, megbízási díjat, közös képviselő részére tiszteletdíjat fizet stb.), az adókötelezettség
keletkezésétől számított 15 napon belül adószámot kell kérnie - egyébként nem.

A társasházközösségnek az Szja tv., az Áfa tv. egyes rendelkezései, a foglalkoztatásból eredő biztosítási kötelezettséghez kapcsolódóan a Tbj., továbbá a Szocho tv. alapján keletkezhetnek adó- és járulék-kötelezettségei.

Ha a társasházközösségnek adókötelezettsége keletkezik (a közös tulajdont hasznosítja, munkabért, megbízási díjat, közös képviselő részére tiszteletdíjat fizet stb.), az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül be kell jelentkeznie a területileg illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz (NAV-igazgatóság).

A társasháznak a 22T201 számú nyomtatvány kitöltésével kell adószámot kérnie. A nyomtatvány
neve: „Bejelentő és változásbejelentő lap a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, nonprofit szervezetek - a törzskönyvi jogi személyek és a civil szervezetek kivételével -, külföldi vállalkozások, tulajdonostársak közössége, a bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyontömeg, valamint csoportos adóalanyiság esetén a csoport részére”.

A nyomtatvány elektronikusan vagy papíralapon juttatható el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A papíralapú benyújtásra azonban csak abban az esetben van a társasháznak lehetősége, ha nem kötelezett az Art. 50. §-a szerinti elektronikus bevallásra, sem az Áfa tv. szerinti összesítő nyilatkozat benyújtására, sem pedig az Áfa tv. szerinti összesítő jelentés beadására.

A nyomtatvány letölthető a NAV internetes honlapjáról (www.nav.gov.hu) a Nyomtatványok menüpontból, továbbá benyújtható az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (https://onya.nav.gov.hu/#!/login) erre szolgáló menüpontjának használatával.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 7-12. hónapra 14.490,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra