Társasházak bevallása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A társasházaknak a 2007. évi személyi jövedelemadóról a 0741-es bevallást kell benyújtani – az áfakörbe tartozóknak 2008. február 15-ig.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

A társasházak a 2006-os évrõl benyújtották a 06K33-as adatszolgáltatást, mely a kifizetõk adatszolgáltatása a társasházak, társasüdülõk 2006. évi adóköteles jövedelmeirõl. 2007-rõl ilyen adatszolgáltatási kötelezettségük nincs a társasházaknak, év közben a 0708-as számú havi bevalláson kellett bevallaniuk azokat az adókat, járulékokat, amelyeket munkáltatói vagy kifizetõi minõségében kellett megfizetniük! A 2007. évi személyi jövedelemadóról a 0741-es bevallást kell benyújtaniuk – az áfakörbe tartozóknak 2008. február15-ig.

A 0741 számú bevallással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

A 0741 számú bevallás a társasházak közös név alatt megszerzett adóköteles jövedelmének bevallására szolgál. Ha a társasház közgyûlésen dönt a tulajdoni hányad szerinti adózásról, akkor az a tulajdonosok saját név alatt megszerzett jövedelmének számít, és nem ebben a bevallásban, hanem a 0753 számú nyomtatványon tudják a magánszemélyek bevallani.
A bevallást az arra kötelezetteknek elektronikus úton kell benyújtaniuk, illetve a foglalkoztatónak nem minõsülõ társasházak esetében papír alapon is beadható.

A bevallás beadási határideje:
• Áfakörbe tartozó adózó esetén 2008. február 15.
• Áfakörbe nem tartozó adózó esetén 2008. május 20.

Fontos változás, hogy a bevallások egységesítése és korszerûsítése következtében a pótlás és önellenõrzés is jelen bevalláson történik elévülési idõn belül (2013. december 31-ig) ellentétben a korábbi évekkel, melyek esetében továbbra is a 07410 és 07420 számú bevallásokat kell alkalmazni 2012. december 31-ig.

Ezúttal arra vonatkozó segítséget szeretnénk nyújtani, hogy a bevallás kitöltése során elkövethetõ leggyakoribb hibákra, illetve felmerülõ kérdésekre felhívjuk a figyelmet, mivel ezt a bevallástípust sokszor olyan személyeknek kell kitölteniük, akik számára ez nehézséget okozhat, mert más képzettséggel rendelkeznek, illetve az internetes kitöltõ-program sem áll minden esetben rendelkezésre.

A fõlap kitöltése során az azonosító adatokat minden esetben meg kell adni. Amennyiben az alapító okiratban nem szerepel más megnevezés, akkor a „Társasház” nevet kell beírni az adózó neve rovatba.
Nagyon fontos, hogy a programmal kitöltött bevallás esetén egyes lapok kitölthetõsége bizonyos feltételekhez kötött, amire a kézi kitöltés során is ügyelni kell, emellett figyelemmel kell lenni arra is, hogy a bevallás alapbevallásnak, helyesbítésnek, önellenõrzésnek vagy ismételt önellenõrzésnek minõsül-e és ezt a tényt szintén jelölni kell. Az egyes típusok az alábbiakban különböznek:

Alapbevallás: az adózó elõször nyújtja be a bevallást az adott idõszakra, illetve hibajavításra felhívást kapott és a vonalkód feltüntetésével javító bevallást küld.
Alapbevallás esetén a 03 lap nem nyitható meg. A helyesbítés, önellenõrzés, ismételt önellenõrzés a fõlapon nem jelölhetõ még javító bevallás esetén sem.

Helyesbítés: beadott és feldolgozott bevallás esetén van lehetõség rá, amennyiben az adózó észreveszi, hogy valamely - a bevallásban szereplõ adat tekintetében - tévedett. Helyesbítéssel csak olyan adat módosítható, amely az elõzõ beadott bevalláshoz képest adókülönbözetet nem eredményez, így a bevallásból az Adóhatóság könyvelni nem fog. Helyesbíteni alap-, helyesbítõ, önellenõrzõ és ismételt önellenõrzõ bevallást is lehet.
Ebben az esetben 02 lap, 03 lap és ’170 átvezetési és kiutalási kérelem nem csatolható.

Önellenõrzés: amennyiben a beadott, feldolgozott bevallásában adókötelezettséget érintõ hibát észlel az adózó, úgy azt csak önellenõrzés keretében módosíthatja. Az adókülönbözet az adózó adófolyószámláján könyvelésre kerül. Bármely lap csatolható, amennyiben arra szükség van.

Abban az esetben, ha valamilyen módosítás szükséges a beadott bevalláson, úgy a helyesbítõ vagy önellenõrzõ bevallásban az eredeti adatokat is szerepeltetni kell, illetve a javítást át kell vezetni. Minden esetben az elõzõleg beadott bevallást kell alapul venni. és ahhoz képest kell a módosítást elvégezni.
Amennyiben önellenõrzési pótlékot önellenõriz, akkor csak az Önellenõrzési pótlék sor (18.) tölthetõ ki a 01 lap az önellenõrzési blokkjában, a többi adat tekintetében a sorokat az elõzõleg beadott bevallásról át kell másolnia.
Az önellenõrzés esedékességét önellenõrzés és ismételt önellenõrzés esetében a fõlapon fel kell tûntetni, ami a hiba feltárását követõ 15. nap. Amennyiben ez hétvégére esik, az azt követõ munkanap. Eddig az idõpontig kell megfizetnie, amennyiben még többlet adókötelezettséget állapít meg.

A javítani kívánt bevallás vonalkódját csak abban az esetben töltheti ki, ha elektronikus bevalló és az Adóhatóságtól levelet kapott, hogy a beadott bevallása hibás. Ebben az értesítõ levélben találja meg az elõzõ bevallása vonalkódját, és a fõlapon feltüntetve javító bevallást küldhet a hibás bevallására.

A bevallás adatait forintban kell kitölteni!

Papíron leadott bevallás esetén ne feledkezzen meg az aláírásról, különben a bevallása érvénytelen!

A 01 lap kitöltése:

Az 1-5. sorokban abban az esetben kell adatot vallani, ha a társasház olyan jövedelemhez jutott, amibõl a kifizetõ az adót nem vonta le. A 7-10. sorokban tudja az egyes negyedévek adóelõleg kötelezettségét vallani. A 7-10. sorok „d” oszlopának kitöltése kötelezõ, akár nullával is. A kötelezettségek és a befizetett adó különbözeteként állapítható meg, hogy további befizetendõ adó terheli-e a társasházat vagy visszaigénylése van, mert a kötelezettsége kevesebb, mint a befizetett adóelõleg. Ezt a 12. és 13. sorokban kell feltüntetni.
Amennyiben visszaigényelhetõ adója van, azt a fõlap B blokkjában jelölni kell X beírásával, illetve az alábbi lehetõségek közöl az egyiket mindenképpen választani kell:
• A visszajáró adót az adózó visszakéri, ebben az esetben az utalási címet -ha bankszámla nyitásra nem kötelezett - vagy bankszámla számot és a pénzintézet megnevezését meg kell adni.
Visszaigénylésnek számít a más adóhatóságnál fennálló köztartozás kiegyenlítésére átutalandó adótartozás is.

• A visszajáró összeget vagy annak egy részét az adózó át szeretné vezettetni más adónemre, esetleg részösszeget kiutaltatni kíván. Ebben az esetben kitöltõ-programmal kitöltött bevallás esetén a 07170-es lapot csatolni kell, papír alapú bevallás esetén 2008. évben a 08170-es átvezetési és kiutalási kérelmet, utána 2013-ig pedig sorra 09170, 10170… lapokat kell csatolni. Részösszeg kiutaltatása esetén a visszautalási adatokat szintén meg kell adni.

• A visszajáró összegre kiutalást nem kér. Ebben az esetben a visszajáró összeg az Adóhatóságnál a személyi jövedelemadó vagy önellenõrzési pótlék adónemen marad, attól függõen, melyik adónemet érintené a kiutalás, azt a társasház a késõbbi adófizetési kötelezettségekor beszámíthatja.

A visszajáró adónak a 100 Ft-ot el kell érnie, különben visszaigényelhetõ adót a fõlapon nem jelölhet. 100 Ft alatt az Adóhatóság adót nem térít vissza!
Arra figyeljen, hogy a visszaigényelhetõ adó összegének meg kell egyeznie az átvezetések, a kiutalások és köztartozások kiegyenlítésére szánt összeggel.

A 14. sorban azokat a jövedelmeket és adójukat kell feltüntetni, melyekbõl az adóelõleget a kifizetõ már levonta. Ügyeljen arra, hogy az itt szereplõ jövedelmeket és adókat az 1-5. sorok kitöltésekor ne vegye figyelembe, kétszer ne szerepeltesse!

A 01 lapon szerepel az önellenõrzési rész. Ezt csak abban az esetben töltheti ki, ha a fõlapon jelezte, hogy bevallása önellenõrzés vagy ismételt önellenõrzés. Helyesbítés esetén ez attól függ, hogy az alapbevallását helyesbíti-e, mert ez utóbbi esetben az önellenõrzés blokk üresen marad. Amennyiben önellenõrzõ vagy ismételt önellenõrzõ bevallását helyesbíti, akkor ez a rész is kitöltött az elõzõ bevallásban szereplõ adatokkal.
Az önellenõrzés esetében a bevallás lapjait a helyes adatokkal ki kell tölteni és az elõzõ bevallás adataihoz képest keletkezett kötelezettség különbözetet kell kiszámítani és beírni a 16-18.sorokba. Kötelezettség növekedés esetén önellenõrzési pótlék fizetési kötelezettsége keletkezi az adózónak (a 17. és 18. sorok kitöltése kötelezõ), kötelezettségcsökkenés esetén önellenõrzési pótlék fizetési kötelezettség nincs. Önellenõrzési pótlék csökkenést csak ismételt önellenõrzés esetén lehet vallani, és ekkor csak a 18. sor lehet kitöltött!
Amennyiben a kötelezettsége csökken, a mínusz jelet is ki kell írnia az összeg elé a 16. és 18. sorokban.

02 lap kitöltése:

Visszaigénylés esetén a köztartozásokról minden esetben nyilatkoznia kell. Ha nincs, a megfelelõ kódkockába X-et kell írni, amennyiben köztartozása van, akkor a lapon azokat sorfolytonosan fel kell sorolni. A sor minden adata kötelezõen kitöltendõ (adóhatóság kódja, megnevezése, tartozás összege, számlavezetõ pénzintézet neve, bankszámla szám ).

03 lap kitöltése:

A Nyilatkozat csak önellenõrzés vagy ismételt önellenõrzés esetén tölthetõ ki, abban az esetben, ha az önellenõrzés indoka alkotmányellenes vagy az Európai Unió kötelezõ jogi aktusába ütközõ jogszabály. Ezt a lapon X-szel jelölni kell, a 103 személyi jövedelemadó adónem elõre nyomva szerepel a lapon. Szövegesen mindezt meg kell indokolni jogszabályi hivatkozással a szabadon írható részben.

07170 lap kitöltése:

A lap kitöltése megegyezik a ’17 számú átvezetési és kiutalási kérelem kitöltésével, azzal az eltéréssel, hogy itt a terhelendõ adónemnél a fõbizonylat számát kell megadni, ami azt jelenti, hogy a 01 lapon melyik sorban szerepel a visszaigénylés. Ezt a sorszámot kell a 170 lapon beírni.
Lehetséges fõbizonylat sorszámok:

• 13 visszaigényelhetõ adó: amennyiben alapbevallást töltött ki és a 13. sorban visszaigényelhetõ összeg szerepel és szeretné más adónemre átvezetni. Az adónem megnevezése: személyi jövedelemadó (103).

• 16 kötelezettség csökkenése: önellenõrzés vagy ismételt önellenõrzés esetén, amennyiben a 16. sorban visszaigényelhetõ összeget szerepeltetett és azt szeretné más adónemre átvezettetni. Az adónem megnevezése: személyi jövedelemadó (103).

• 18 önellenõrzési pótlék: ismételt önellenõrzés esetén, amennyiben a 18. sorban visszaigényelhetõ adó szerepel, és azt szeretné más adónemre átvezettetni. Az adónem megnevezése: önellenõrzési pótlék (215).

A lapot sorfolytonosan kell kitöltenie. Egyik adónemrõl ugyanarra a másikra csak egyszer vezettethet át.

Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja.  Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra