Tőkekorlátok a vállalkozások működésében

Forrás: Önadózó | Szerző: Nagy Katalin

A számviteli törvény szerint a vállalkozásnak a működése során folyamatosan biztosítania kell azt, hogy a lekötött tartalékkal és az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőkéje ne csökkenjen a jegyzett tőkéje, illetve a külön jogszabályban előírt minimális tőkéje alá.

Az osztalékelőleg, illetve az osztalék kifizetését, valamint a jegyzett tőke jegyzett tőkén felüli vagyon terhére történő emelését, továbbá a saját részvény, üzletrész visszavásárlását megelőzően ellenőriznie kell a tőkekorlátok teljesülését a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatainak figyelembe vételével, illetve, ha azok 6 hónapnál régebbiek, akkor a közbenső mérlegben szereplő adatok figyelembe vételével.

Osztalék, részesedés, kamatozó részvény kamatának, illetve ezek előlegének kifizetésére, valamint a saját részvény, részesedés, visszaváltható részesedés visszavásárlására (megszerzésére), továbbá a jegyzett tőke jegyzett tőkén felüli vagyon terhére történő emelésére (ideértve az ingyenes vagy kedvezményes dolgozói részvény, illetve dolgozói üzletrész kibocsátását is) akkor kerülhet sor, ha a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év mérlegében vagy a közbenső mérlegben szereplő saját tőke lekötött tartalékkal és értékelési tartalékkal csökkentett összege a fenti tőkeműveletek – együttes – figyelembevételével sem csökken a jegyzett tőke alá. Osztalékfizetés tekintetében a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év mérlegében szereplő saját tőkét növelő összegként figyelembe vehető az abban még ki nem mutatott, de a tárgyévben a mérlegkészítés időpontjáig elszámolt, kapott (járó) osztalék, részesedés összege.

Jegyzett, de be nem fizetett tőke teljesíthető a jegyzett tőkén felüli vagyon (szabad eredménytartalék) terhére is. Ilyenkor a jegyzett, de be nem fizetett tőkére szóló követelést az eredménytartalék csökkentésével szemben kell kivezetni a könyvekből. 

A pótbefizetés lekötött tartalékban kimutatott összegét az eredménytartalék javára kell átvezetni, amennyiben a gazdasági társaság tulajdonosa (tagja) a pótbefizetésből származó követeléséről lemond, a lemondás időpontjával.

A pótbefizetés visszajuttatása teljesíthető eszközátadással is a pénzbeli kifizetés helyett. Az ilyen teljesítést eszközértékesítésként kell elszámolni és az eszköz eladási ára (beszámítási értéke) összegében kimutatott követelést a lekötött tartalék csökkentésével szemben kell a könyvekből kivezetni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra