Tudnivalók a határozott idejű, a részmunkaidő és a próbaidős foglalkoztatásról

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2013/6 | Szerző: Dr. Horváth István

Címkék: munkaszerződés


A munkaszerződésben kifejezetten rendelkezni kell a határozott idő kikötéséről, ugyanis az Mt. alapján eltérő megállapodás hiányában a munkaviszony határozatlan időre jön létre. Az Mt. 192. § (1) bekezdése szerint a határozott idejű munkaviszony tartamát naptárilag (pl. 2013. július 1-től 2013. augusztus 15-ig) vagy más alkalmas módon (pl. nyári mezőgazdasági munka esetén feladat teljesítésétől függően, így például a betakarítási munkálatok elvégzéséig) kell meghatározni.

Amennyiben a felek nem naptárilag határozzák meg az időtartamot, azt olyan módon kell megtenniük, hogy a munkaviszony megszűnésének időpontja ne az egyik fél kizárólagos akaratától függjön. A határozott idő nem naptári módon történő meghatározása esetében a munkáltató tájékoztatja a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról, ugyanakkor a tájékoztatás csupán egy feltételezett időpontot jelöl. A bírói gyakorlat szerint például jogellenes a határozott idő oly módon történő kikötése, hogy a munkaviszony a munkavállaló – munkáltató általi – külföldről történő visszarendelésével szűnik meg. Ugyanakkor, ha a felek olyan esemény bekövetkezésétől teszik függővé a munkaviszony időtartamát, ami naptárilag előre pontosan nem jelölhető meg, de a bekövetkezése független a felek akaratától, ez a kikötés önmagában nem tekinthető jogszabályba ütközőnek [BH2000. 369.]. Az idézett ítéletet alkalmazva jogellenes például, ha diákot a nyári szünetben egy strand büféjében alkalmazzák oly módon határozott időre, hogy a munkaviszony a büfé bezárásával szűnik meg. A büfé nyitva tartása ugyan általában a nyári időjárás függvénye, viszont a bezárásról a munkáltató dönt.   
 
Amennyiben egyébként a diákot részmunkaidőben (pl. napi 4 órában) alkalmazzák, erről is külön rendelkezni kell a munkaszerződésben.  Ugyancsak nem kizárt a próbaidő kikötése [Mt. 45. (5) bekezdés]. A próbaidőt csak a munkaszerződésben lehet kikötni. A próbaidő kikötését a munkába lépést követően akár néhány napos késedelemmel sem lehet joghatályosan pótolni [BH2005. 441.]. Próbaidő a határozatlan mellett a határozott időre szóló munkaszerződésben is  kiköthető. A próbaidő tartamának felső határa három hónap, kollektív szerződésben legfeljebb hat havi tartam állapítató meg. Amennyiben a felek a törvényes maximumhoz képest rövidebb próbaidőt kötnek ki, lehetőségük van a próbaidő – legfeljebb egy alkalommal történő – meghosszabbítására is. Természetesen meghosszabbítás esetén sem haladhatja meg a próbaidő mértéke a három hónapot. 

A próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatályú felmondással, indokolás nélkül szüntetheti meg a munkaviszonyt. Így a munkáltató által egyoldalúan, azonnali hatállyal történt megszüntetése esetén a munkavállaló alaptalanul hivatkozik majd a jogviszony megszüntetése indokainak hiányára [BH1996. 341.]. A próbaidő elteltét követően a próbaidőre hivatkozással a munkaviszonyt nem lehet megszüntetni, a megszüntetésre irányuló jognyilatkozatot tartalma szerint kell elbírálni [BH2005. 328.]. Ha a munkáltató a próbaidő kikötésével kezdődött munkaviszony egyoldalú megszüntetésére irányuló nyilatkozatát csak a próbaidő lejártát követően közli a munkavállalóval, e nyilatkozat jogellenes [BH1999. 526.]. 

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2013/6. számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra