Új országok kerültek az EU adós feketelistájára

ART

Nyomtatás
Forrás: Deloitte

Címkék: nemzetközi adózás


Anguilla és Barbados adójogrendszereik részletes vizsgálata alapján kerültek fel a feketelistára. A a Kajmán-szigetek viszont lekerült.

Módosult az Európai Unióval adózási kérdésekben nem együttműködő államok listája, azaz az ún. „feketelista” - jelentette be az Európai Unió tanácsa. A listára olyan államok kerülnek fel, melyek nem felelnek meg a testület által kialakított kritériumrendszernek, vagyis elmaradnak az adóelkerülés elleni minimum elvárásoktól, például transzparencia vagy adóügyi információcsere terén. Lekerült a listáról a Kajmán-szigetek és Omán, a két ország helyére pedig Anguilla és Barbados lépett a listán. 

Anguilla és Barbados adójogrendszereik részletes vizsgálata alapján kerültek fel a feketelistára. Ezen országok nem teljesítik megfelelő színvonalon az adóügyi átláthatóságra és információcserére vonatkozó nemzetközi sztenderdeket az uniós testület szerint. „Ezzel szemben a Kajmán-szigetek 2020 szeptemberében elfogadta a megfelelő módosításokat a kollektív befektetési alapok szabályozása kapcsán, így adójogrendszere az EU szerint megfelel a globális minimumoknak” – mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere. 

Omán úgyszintén megfelelt a minimum feltételeknek miután ratifikálta az OECD multilaterális egyezményét a kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozóan, és törvénybe iktatta az automatikus információcserére vonatkozó megfelelő jogszabályait. Omán emellett minden szükséges lépést megtett ahhoz, hogy az adóügyi információcsere minden EU-s tagállam felé hatékonyan működjön. 

A módosítások után jelenleg ez a tizenkét állam szerepel a feketelistán: Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Seychelle-szigetek, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu. 

A szürke lista is módosult 

A fentieken túl az Európai Tanács módosította az ún. „szürke lista” országait is azzal, hogy eltávolította Bosznia-Hercegovinát és Mongóliát a listáról, miután ezen országok megkezdték az OECD kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozó multilaterális egyezményének ratifikálását. „A szürke lista országai abban különböznek a fekete listás országoktól, hogy bár adójogrendszereik nem felelnek meg az Európai Tanács által előírt minimum elvárásoknak, a megfelelő vállalásokat a minimum elvárások bevezetésére már megtették” – mondta Reich András, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere. 

A tanács félévente frissíti a nem együttműködő országok fekete és szürke listáját, melyek jelentőségét az EU az ezen országokat hátrányosan érintő adójogszabályok ösztönzésével is igyekszik növelni.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 1-12. hónapra 24.696,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol telefonon, e-mailben feltett munkajogi, adózási kérdésre  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra