Újabb adatvédelmi csomagot tárgyal az Országgyűlés - a munka törvénykönyve is módosul

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: GDPR, adatvédelem


Módosulnak a munka törvénykönyvének azon szabályai, amelyek a munkáltató által kezelt a személyes és különleges adatokra vonatkoznak. Meghatározzák azokat feltételeket, amelyek esetén a munkáltató a munkavállaló biometrikus adatait kezelheti.

Az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról az általános vitában Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az általános uniós adatvédelmi rendelet 2018. május 25-i hatályba lépése után a magyar Országgyűlés két törvényt is elfogadott a szabályok magyar jogba ültetése érdekében.
 
Szükségessé vált azonban egyes ágazati törvények módosítása is - mutatott rá. Hozzátette: a törvényjavaslat 86 törvényen változtat.
 
Völner Pál elmondta, a törvényjavaslat számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely hatályon kívül helyezi a magyar jogban a különös adatkezelési szabályokat.
 
Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy egy-egy előírás deregulációja nem jelenti minden esetben annak megszűnését, hanem csupán azt, hogy a kötelezettség a továbbiakban a közvetlenül alkalmazandó uniós jogból, vagyis az unió általános adatvédelmi rendeletéből fakad. A mostani törvényjavaslat nem tesz mást, mint meghatározza az alkalmazható és alkalmazandó jogot - magyarázta.
 
Az államtitkár szerint a javaslat számos újítást tartalmaz, példaként az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény módosítását említette. Kifejtette: az egészségügyi adatok kezelését a javaslat akkor is lehetővé teszi, ha az adatkezelési hozzájárulást megfelelő tájékoztatás után, önkéntesen, egyértelműen kifejezett akarattal tették, a nyilatkozat pedig szabályszerű volt.
 
Völner Pál elmondta, módosulnak a munka törvénykönyvének azon szabályai, amelyek a munkáltató által kezelt a személyes és különleges adatokra vonatkoznak. Meghatározzák azokat feltételeket, amelyek esetén a munkáltató a munkavállaló biometrikus adatait kezelheti. Erre kizárólag valamely dologhoz vagy adathoz, elzárt területhez történő jogosulatlan hozzáférés megakadályozása érdekében lesz lehetőség, amennyiben a jogosulatlan hozzáférés a munkavállaló vagy mások élete, testi épsége vagy egészsége, vagy valamely más törvényben védett érdek súlyos vagy tömeges sérelmének veszélyével járna.  
 
A tervezett szabályok szerint a munkavállaló bűnügyi személyes adata - erkölcsi bizonyítványa - is csak a munkakör betöltése céljából vizsgálható.
 
Újítás az úgynevezett nyitott klauzulák alkalmazása, amelyek lehetőséget adnak az az általános adatvédelmi rendelettől eltérő vagy pontosító szabályok alkotására. 
 
A magyar jogalkotó a munka törvénykönyvével kapcsolatban él is ezzel a lehetőséggel, amikor beiktatja a munkaviszonnyal összefüggő adatkezelések alcímet.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra