Újra módosult az extraprofitadó rendelet

Forrás: Deloitte

Címkék: extraprofit adó


2023. május 31-én megjelent a Magyar Közlönyben az extraprofit adókról szóló kormányrendelet legújabb módosítása. A változás jelentős hatással lesz a gyógyszeripari szereplőkre tekintve, hogy mind a gyógyszergyártókat, mind a gyógyszerforgalmazókat érintő különadó kapcsán módosult a szabályozás. 

Az extraprofit adó rendelet módosításáról szóló 206/2023. (V. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: „Módosító Rendelet”) az adómérték és az adófizetési kötelezettséggel érintett időszak tekintetében módosította a gyógyszeripari szereplőket érintő különadókra vonatkozó szabályozást. A Módosító Rendelet már a kihirdetést követő napon – azaz 2023. június 1-jén – hatályba lépett.

A gyógyszeripart terhelő különadókat általánosságban érintő, ugyanakkor jelentős változás, hogy az adó nem kerül kivezetésre 2023. év végével, hanem mind a forgalmazókat, mind a gyártókat terhelő extraprofit adó hatályát kiterjesztette a jogalkotó a 2024. adóévre is. Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy a Módosító Rendelet értelmében mindkét különadó kivezetésre kerül majd 2024. év végével. 

Mindkét adó esetén módosul az adómérték, a változás iránya illetve időbeli hatálya azonban eltér egymástól.

A gyógyszergyártókat terhelő különadó mértéke a 2024. január 1-jét követő időszak tekintetében a korábbi felére csökken. A Módosító Rendelet nyomán az adó mértéke az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék helyett 0,5 százalék; az 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék helyett 1,5 százalék; a 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék helyett pedig 4 százalék lesz. 

A forgalmazókat terhelő különadó mértéke a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén a korábbi 28 százalékról 40 százalékra emelkedik. Az emelt mértékű adókulcsot első alkalommal a 2023. július 20. napjáig teljesítendő – tehát a 2023. áprilisi időszakra vonatkozó – adófizetési kötelezettség tekintetében kell alkalmazni. 

„Habár a módosítások első látásra egyértelműnek tűnhetnek, a gyakorlatban több kérdés merülhet fel a megváltozott adókulcsok alkalmazásának időbeliségével kapcsolatban, például eltérő üzleti évet követő gyógyszergyártók esetében” – hívja fel a figyelmet Fábián Dorottya, a Deloitte Magyarország egészségügyi iparágra fókuszáló csoportjának vezetője.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra