Uniós bíróság: részben uniós jogot sért a kaszinók magyar szabályozása

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: szerencsejáték


Hátrányosan megkülönböztető jellegű korlátozásnak minősül, hogy a magyar jog az online kaszinójáték szervezését lehetővé tevő engedély megszerzését kizárólag az ország területén belül lévő játékkaszinót koncesszió alapján üzemeltetők számára tartja fenn.

A hagyományos játékkaszinók üzemeltetéséhez adott koncessziók és az online kaszinójátékok szervezésére vonatkozó magyar szabályozás nem egyeztethető össze az uniós joggal - jelentette ki az Európai Unió Bírósága szerdán.
 
A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítéletében azt mondta ki, hogy a magyar szabályozás hátrányosan és megkülönböztető módon akadályozza a más tagállamban bejegyzett szerencsejáték-szervezők hozzáférését a magyar szerencsejáték-piachoz.
 
Ugyanakkor az állami monopólium alá tartozó sportfogadást és a lóversenyfogadást, valamint más szerencsejáték típusokat, különösen a hagyományos és az online kaszinójátékokat magában foglaló koncessziós szerencsejáték-piac szervezésének magyarországi kettős rendszere összeegyeztethető az uniós joggal - állapította meg az uniós bíróság.
 
A bíróság megállapította, hogy hátrányosan megkülönböztető jellegű korlátozásnak minősül, hogy a magyar jog az online kaszinójáték szervezését lehetővé tevő engedély megszerzését kizárólag az ország területén belül lévő játékkaszinót koncesszió alapján üzemeltetők számára tartja fenn. Az uniós bírák véleménye szerint "a szolgáltatásnyújtás szabadsága elvének ilyen radikális korlátozása" nem igazolható a magyar kormány által hivatkozott közrendi és közegészségügyi célokkal, mivel ezen célok kevésbé korlátozó intézkedésekkel is elérhetők lennének.
 
A bíróság emlékeztetett: a magyar jog ugyan engedi a koncessziós szerződések megkötésére a pályázatok kiírását, de még nem írtak ki ilyen pályázatokat Magyarországon. Azon feltétel pedig, amely szerint az úgynevezett "megbízható" szerencsejáték-szervezőnek - akivel az állam a magyar jog értelmében koncessziós pályázat hiányában is köthet koncessziós szerződéseket - legalább tíz éven keresztül kell előzetesen szerencsejáték-szervező tevékenységet folytatnia Magyarországon, eltérő bánásmódnak minősül. A bíróság véleménye szerint e követelmény hátrányosabb helyzetbe hozza a más tagállamokban letelepedett szerencsejáték-szervezőket a belföldi gazdasági szereplőkhöz képest, akik könnyebben teljesíthetik a feltételt.
 
Ennek ismeretében a hagyományos játékkaszinók üzemeltetésére és az online kaszinójátékok szervezésére vonatkozó magyar szabályozás sem egyeztethető össze a szolgáltatásnyújtás szabadsága elvével - húzta alá az uniós bíróság.
 
Az ügy előzménye, hogy Sporting Odds brit társaságot a magyar adóhatóság azért bírságolta meg, mert azt állapította meg, hogy a cég online szerencsejáték-szolgáltatásokat nyújtott, azonban nem rendelkezett a magyar jogszabályokban megkövetelt koncesszióval és engedéllyel. A Sporting Odds, miután úgy ítélte meg, hogy az online szerencsejáték szervezésére vonatkozó magyar szabályozás, és különösen az online kaszinójátékokra vonatkozó szabályok ellentétesek az uniós joggal, keresetet indított az adóhatóság határozatának felülvizsgálatára.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra