Üzeni a NAV: A cégtemető nem megoldás!

JOG

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: Doktor Imre Zoltán

Címkék: ügyvezetők, fantom cégek


Előfordulhat, hogy egy gazdasági társaság huzamosabb ideig nem fizet adót. A tartozást felhalmozók közül vannak, akik cégtemetőhöz fordulnak remélve, hogy így megszabadulhatnak a tartozástól. Az ügylet önmagában is érdekes, ugyanis itt az „eladó” fizet a „vásárlónak”. A cégek „eladása” korántsem jelent megoldást, hiszen a NAV kiemelten figyeli ezeket az ügyleteket, ugyanis a korlátolt felelősség áttörhető

Vannak cégvezetők, akik rosszhiszeműen cégtemetőbe menekítik adósságot felhalmozó vállalkozásukat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyorsan lép ilyen esetekben és a tartozás megfizetésére kötelezi a volt tulajdonosokat.

Előfordulhat, hogy egy gazdasági társaság huzamosabb ideig nem fizet adót. A tartozást felhalmozók közül vannak, akik cégtemetőhöz fordulnak remélve, hogy így megszabadulhatnak a tartozástól. Az ügylet önmagában is érdekes, ugyanis itt az „eladó” fizet a „vásárlónak”.

A cégek „eladása” korántsem jelent megoldást, hiszen a NAV kiemelten figyeli ezeket az  ügyleteket, ugyanis a korlátolt felelősség áttörhető. A NAV a tartozás megfizetésére kötelezi a volt cégtulajdonost, aki ekkor már a teljes magánvagyonával felel. 2017 óta a Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság mintegy 642 millió forint behajtásáról intézkedett, átlagosan hárommillió forint összegben. Ezek az ügyek a bíróságokon is megállják a helyüket, a NAV a közelmúltban több esetben is pert nyert a társaságuktól ily módon megszabadulókkal szemben.
 
Azoknak a vállalkozásoknak viszont, akik fizetni szeretnének, de valamilyen okból nem tudnak, halasztással vagy részletfizetéssel segít a NAV. A fizetési halasztással a kötelezettséget átütemezetten, a részletfizetésnél a tartozást egyenlő havi részletekben, akár 12 hónap alatt fizeti meg a gazdálkodó. A megbízható adózók évente egyszer másfél millió forint adótartozásig legfeljebb 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést is kérhetnek, mely automatikusan jár.
 
A fizetési kedvezmények szabályairól részletes tájékoztatás a NAV honlapján található (30-as számú információs füzet).
 
Nemzeti Adó- és Vámhivatal 
Komárom-Esztergom Megyei 
Adó- és Vámigazgatósága
 
Doktor Imre Zoltán 
adószakmai sajtóreferens 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra