Vagyongyarapodás vizsgálati felkészítõ

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Virtuális tanfolyamunk célja, hogy adózóink felkészülten várják saját vagyongyarapodás vizsgálatukat. Az elsõ csoport már megkapta a behívóját – az, hogy nem vagyunk közöttük, nem jelent semmit. (Lehet, hogy névsor szerint megy).

Komolyra fordítva a szót – mit lehet tenni? azon túl, hogy várjuk az idézést.

Elõször is mindenképpen javasolt készíteni egy mérleget, nem kell hozzá még könyvelõ, elég csak a kockás füzet. Vessünk számot múltbeli ügyeinkrõl, szigorúan pénzügyi-vagyoni megközelítésben. A mérleg egyik oldalára felírjuk a nagyobb kiadásokat – teljesen mindegy, hogy mi volt az, gépkocsi- ingatlan- egyéb vásárlás, befektetés, cégalapítás, kölcsönadás saját cégnek, másnak, utazás  stb. stb.  A másik oldalra felírjuk (magunknak) hogy mindezt mibõl, milyen bevételbõl fizettük. Ez a forrás oldal. Elsõ megközelítésben itt is teljesen mindegy – legalábbis a saját belsõ használatú mérlegünk szempontjából - hogy milyen tételekbõl áll a bevétel, fizetésbõl, osztalékból, kölcsönbõl, bankhitelbõl, nászajándékból, lottó négyesbõl.

Ha dátum szerint ilyen módszerrel felvezetjük egy adott évben a kiadásainkat és a bevételeinket – magunk is elvégezhetjük saját vagyongyarapodás vizsgálatunkat – és különféle megállapításokra juthatunk.

Ezt a mûveletet évenként bontásban kell elvégezni: 2001. január 1-tõl december 31-ig, 2002-január 1-tõl – december 31-ig – és így tovább egészen 2006. december 31-ig bezárólag.

Második lépésben vegyük elõ Szja bevallásainkat – és vessük össze a házi készítésû mérlegünk bevételi oldalával. Ha lenne olyan bevétel, amit nem szerepel a bevallásunkban - elgondolkodhatunk az önellenõrzésen. A forráshiány azonban nem jelent feltétlenül eltitkolt, vagy bevallatlan bevételt is egyben.

A házilagos vagyonmérleg-készítés mûveletét aztán ki lehet terjeszteni a közeli- és távoli hozzátartozókra is – adott esetben nem kizárt, hogy ezzel lesz hitelt érdemlõen igazolható a saját költésünk.

Harmadik lépésben poroljuk le a családi irattárat: leltározzuk iratainkat, amelyek értékes kincsként mellettünk fognak majd tanúskodni. Az emlékezetben létezõ ügyletek iratai adott esetben beszerezhetõk hivatalokból is, például az ingatlan adásvételi szerzõdése a Földhivatalból, hagyatéki végzés a közjegyzõtõl.

Ezek azok a házi feladatok, amelyeket elõzetesen indokolt elvégezni, és helyettünk megtenni más nem tudja.

Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra