Változik az áfabevallás és az online számlaadat-jelentés is július 1-jétől  

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: PwC | Szerző: PwC

Címkék: online számlázás


Az elfogadott jogszabály-módosítások alapján jelentős változásokra kell készülniük a társaságoknak az adóhatóság felé történő számlaadat-jelentés kapcsán, amelyek érintik mind az áfabevallás belföldi összesítő jelentésének kitöltését, mind az online számlaadat-jelentést. 

„A COVID-19 miatt kialakult helyzetben számos társaság részéről felmerült a kérdés, hogy a jogalkotó tervezi-e ezen változások hatályba lépésének halasztását. Az adóhatóság több fórumon is megerősítette, hogy ilyen halasztás nem várható, azonban a szankciót érintő moratórium igen. A társaságoknak néhány hete maradt a felkészülésre, ezt érdemes szem előtt tartani” – mondja Farkas Gábor, a PwC Magyarország Adó- és Jogi Tanácsadási Üzletágának igazgatója. 

A belföldi összesítő jelentést érintő változások 

A jelenleg hatályos törvényi előírások szerint az adóalanyok a belföldi termékbeszerzésekről és szolgáltatás igénybevételekről befogadott számláik után - ha azok áthárított adótartalma meghaladja a 100 000 Ft-ot - adatszolgáltatásra kötelezettek azon áfabevallásukban, amelyben a számlával kapcsolatban adólevonási jogot gyakorolnak. Ezen adatszolgáltatási kötelezettségnek az adózók az áfabevallásban szereplő összesítő jelentés (M-lapok) kitöltésével tehetnek eleget. 

2020. július 1-jétől az adóalanyok által teljesített adatszolgáltatások szabályai lényegesen meg fognak változni, mivel az eddigi 100 000 Ft-os áthárított adó értékhatárt eltörlik az összesítő jelentés esetében. Az új szabályozások szerint az adózóknak minden olyan számlát szerepeltetniük kell az összesítő jelentésükben, amelyhez kapcsolódóan az adott időszakban adólevonási jogot gyakorolnak, illetve minden olyan számlával egy tekintet alá eső okiratot is, amelynek hatását az adott időszakban veszik figyelembe. 

„Az adóhatóság megerősítése alapján a fordított adózású számlák nem esnek az összesítő jelentési kötelezettség alá. Az adómentes számlák jelentése szintén nem szükséges, hiszen azok esetében nincs felszámított adó, így azokon adólevonási jogot sem lehet gyakorolni” – teszi hozzá Farkas Gábor. 

A PwC adószakértője felhívja a figyelmet arra, hogy a jelentési kötelezettség a továbbiakban is csak azokat a számlákat érinti, amelyekkel kapcsolatban az adózó levonási jogával él - tehát ha az adózó a tevékenységének sajátosságából fakadóan, vagy a beszerzett termék, szolgáltatás jellege miatt adólevonással nem élhet, úgy az ilyen számlák összesítő jelentésben történő feltüntetése nem szükséges. Ugyanakkor, ha egy számlán részlegesen gyakorol adólevonási jogot az adózó, ebben az esetben az összesítő jelentésben a számlán szereplő áthárított adó teljes összegét szükséges feltüntetni, nem csak a ténylegesen levont adót. 

A fentiekből jól látható, hogy a változás jelentős adminisztrációs terhet róhat egyes adóalanyokra, hiszen az eddig benyújtott M lapok és jelentett számlák száma sokszorosára nőhet az új szabályok bevezetésével. 

Az online számlajelentési kötelezettséget érintő változások 

2020. július 1-jét követően az adózóknak eleget kell tenniük a jogszabályi változásból fakadó online számlaadat-jelentési kötelezettségeknek az alábbiak szerint:

- a NAV által kiadott 2.0-ás Online Számla xsd verziónak megfelelően kell adatot szolgáltatni az adóhatóság felé, illetve

- a 100 000 forintos értékhatár eltörlésének megfelelően adatot kell szolgáltatni az Online Számla rendszerben minden olyan társaság által kibocsátott számla esetében, amelyet belföldi adóalanynak belföldön teljesített ügyletekről állítanak ki.

A fentiekkel kapcsolatban - a Pénzügyminisztérium legújabb tájékoztatása alapján - az adóhatóság, figyelembe véve a COVID-19 által teremtett helyzetet, 2020. szeptember 30-áig egyes esetekben moratóriumot rendelt el a bírságok kiszabására. A PwC adószakértői szerint a moratórium ellenére érdemes mielőbb megkezdeni a felkészülést a számlaadat-jelentésre.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra