Vasárnapi pihenőnap - Vasárnap nem kötelező mindenhol a szakképesítés

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: vasárnapi mumkavégzés


Szakképesítéssel nem rendelkező is árusíthat a 200 négyzetméter alatti, vasárnap is nyitva tartó egyes típusú üzletekben a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet szerint.

A rendelet módosítja az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló korábbi rendeleteteket.

Az új szabályozás szerint ha a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény szerint meghatározott üzlet az általános zárva tartási időszakban nyitva tart, akkor ezen időszak alatt egyes meghatározott típusú üzletekben nem kell képesítéssel rendelkeznie az üzletben árusító egyéni vállalkozónak, egyéni cég tagjának, a gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagjának, valamint a segítő családtagoknak.

Az üzletek, amelyekre - kizárólag vasárnap - nem vonatkoznak a képesítési követelmények: az élelmiszerüzletek ( hal, hús, hentesáru kivételével), a kozmetikai termék és háztartási-vegyi cikk boltok, kertészeti cikk értékesítések, óra és ékszerüzletek, fotócikk üzletek, és állateledel boltok.

A zöldség- gyümölcs üzletekre eddig sem vonatkozott az előírás, ehhez a tevékenységhez egyáltalán nem kell szakképesítés.

A módosítás értelmében a jövőben nem lesz kötelező a szakképesítés a szállodai üzemben portai és szobafőnöki tevékenységhez, az utazásszervezés és -közvetítéshez, a rendezvényszervezéshez, az utazási irodai ügyintézéshez, az ügyfélszolgálati, információs tevékenységhez, és a szabadidő-szervezéshez. 

A rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon, június 17-én lép hatályba.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra