Vasárnapi újranyitás: mi mindent kell mérlegelniük a kereskedőknek?

MUNKAJOG

Nyomtatás

Vasárnap, rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles 50 %-os bérpótlékot fizetni a munkavállalók számára (vasárnapi pótlék). Amennyiben a munkavégzés túlórában történik, úgy a pótlék annak alapján lehet ötven, vagy száz százalék, hogy az adott vasárnap a munkavállaló rendes munkanapjának, vagy pihenőnapjának minősül-e. Mivel a túlóra időtartamára a vasárnapi pótlék is fizetendő, ezért túlóra esetén a két pótlékot össze kell adni.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény 2016. április 16-án hatályba lépett. Ettől az időponttól kezdődően a jogszabályi rendelkezések ismét lehetőséget adnak arra, hogy az üzletek vasárnap is nyitva tartsanak. Az első hétvégén még nem volt általános a boltok nyitva tartása, ami abból is fakadt, hogy amennyiben a kereskedelmi cégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. Ez a hétnapos időszak pedig a hétfői zárószavazás és az első vasárnap között nem telt el. Hogy milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni az érintetteknek az újranyitás kapcsán, azt a Réti, Antall és Társai PwCLegal ügyvédi iroda szakértői ismertették mai sajtóeseményükön.

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2016. évi XXIII. törvény ("Módosító Törvény") 2016. április 16-án lépett hatályba. A Módosító Törvény hatályon kívül helyezte a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tavaly tavasszal bevezetett korlátozásait. A hatályba lépés időpontjával kezdődően a jogszabályi rendelkezések ismét lehetőséget adnak arra, hogy az üzletek vasárnap is nyitva tartsanak. A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény ("Kertv.") elvárásai alapján a nyitvatartási idő pontos meghatározása során a kereskedőknek tekintettel kell lenniük a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeire.
 
„Az újrakezdés feltételeinek mérlegelése során tehát a kereskedőknek több szempontot is figyelembe kell venniük és számolniuk kell az ezzel járó adminisztratív feladatokkal is” - emeli ki dr. Firniksz Judit, a Réti, Antall és Társai PwCLegal ügyvédje. Így az üzletet működtető kereskedő az üzlet nyitvatartási rendjét már az üzlet megnyitásakor köteles volt közölni a kereskedelmi hatóságként eljáró jegyzővel és amennyiben a nyitvatartási időben a működtetés során bármilyen változás bekövetkezik, azt a változást megelőző nyolc napon belül szintén köteles bejelenteni. Ezzel párhuzamosan a fogyasztók számára szintén megfelelő tájékoztatást kell nyújtania arról, mikor kereshetik fel az üzletet.

A Módosító Törvény a Munka Törvénykönyve egyes szabályait úgy módosította, hogy visszaállította a korábbi, azaz a 2015 márciusa előtt hatályos szabályozást. Ennek megfelelően a kiskereskedelmi szektorban üzleteket fenntartó munkáltatóknál vasárnapra rendes munkaidő ismételten elrendelhető. Vasárnap, rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén a munkáltató köteles 50 %-os bérpótlékot fizetni a munkavállalók számára (vasárnapi pótlék). Amennyiben a munkavégzés túlórában történik, úgy a pótlék annak alapján lehet ötven, vagy száz százalék, hogy az adott vasárnap a munkavállaló rendes munkanapjának, vagy pihenőnapjának minősül-e. Mivel a túlóra időtartamára a vasárnapi pótlék is fizetendő, ezért túlóra esetén a két pótlékot össze kell adni.

A kereskedelmi cégek minél előbb szeretnék bevezetni a vasárnapi rendes munkavégzést, ennek megfelelően több cégnél szükséges lehet az előre meghatározott munkaidő beosztás módosítása. A már kiadott munkaidő beosztás módosítása a munkavállaló hozzájárulásával lehetséges, bár arra is lehetőség van, hogy a vasárnapi munkavégzésre a munkáltató túlórát rendeljen el. Mivel a Módosító Törvény hatályba lépését követő első hétvégén még nem volt általános az üzletek nyitva tartása, a fentieken túlmenően abból is fakadt, hogy ha a kereskedelmi cégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. Ez a hétnapos időszak pedig a hétfői zárószavazás és az első vasárnap között nem telt el.

A vasárnap rendszeresen nyitvatartó üzletek esetén a munkáltató továbbra is kötve lesz ahhoz a szabályhoz, hogy a munkavállalók számára hatnaponta legalább egy pihenőnapot, továbbá havonta legalább egy szabad vasárnapot biztosítani kell.

„A vasárnapi munkavégzés ismételt rendszeressé válása egyrészről a munkavállalók számára keresetnövekedést biztosít, másrészről viszont a munkavállalók számának növekedéséhez is vezethet, mivel a megnövekedett nyitvatartási idő miatt várhatóan több munkavállalót kell foglalkoztatni” – hangsúlyozza Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwCLegal szakértő ügyvédje.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra