Vezetõ tisztségviselõk biztosítási kötelezettsége

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A társaság tagja elláthatja a vezetõ tisztségviselést, és ezen felül más tevékenységet is végezhet, vagy a nem vezetõ tisztségviselõ tag a következõk szerint végezhet munkát a társaságban... /Részlet A JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008. címû kézikönyvünkbõl/

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Szerzõk:  Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. - Ára: 4.900,-Ft. Megrendelhetõ: info@onadozo.hu Megjelenik: 2008. február 4-én. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.

***

Vezetõ tisztségviselõnek minõsül:

• a közkereseti társaság és a betéti társaság üzletvezetésre jogosult egy vagy több tagja,
• a korlátolt felelõsségû társaság egy vagy több természetes személy ügyvezetõje,
• az egyesülésnél – a társasági szerzõdés elõírásai szerint – az igazgató vezetõ tisztségviselõként vagy az igazgatóság, mint testület látja el az ügyvezetési teendõket,
• a részvénytársaság ügyvezetését az igazgatóság mint testület látja el, kivéve, ha a zártkörûen mûködõ részvénytársaság alapszabálya az igazgatóság hatáskörét egy vezetõ tisztségviselõre (vezérigazgató) ruházta át.

A vezetõ tisztségviselõ a társaság belsõ mûködése körében a társasággal, illetve annak testületeivel, valamint más tisztviselõivel kapcsolatos feladatait csak személyesen láthatja el, képviseletnek nincs helye.

A vezetõ tisztségviselõi jogviszony 2006. július 1-tõl 2007. augusztus 31-éig

2006. július 1-jétõl munkaviszony keretében már nem látható el a vezetõ tisztségviselõi feladat, és mivel a vezetõ tisztségviselõi munka nem minõsül személyes közremûködésnek, társas vállalkozói jogviszonyban sem látható el. Ebbõl következõen a vezetõ tisztségviselõi tevékenység jellemzõen a Polgári Törvénykönyv szerinti megbízás alapján végezhetõ. Átmeneti szabályként a Gt. tv. úgy rendelkezik, hogy a hatálybalépésekor munkaviszonyban álló vezetõ tisztségviselõk továbbra is, a munkaviszonyuk megszûnéséig elláthatják e feladatukat munkaviszonyban, legfeljebb azonban a megválasztásukat követõ 5. évig. A vezetõ tisztségviselõ ennek megfelelõen választott tisztségviselõként láthatja el feladatát, ezért a biztosítási kötelezettségük elbírálására és a járulékfizetés tekintetében is e szabályokat kell alkalmazni.

Példa:
Egy betéti társaságnak 3 beltagja, és 2 kültagja van. A vezetõ tisztségviselõi feladatokat megbízásos jogviszonyban az egyik beltag látja el, a taggyûlés havi 40 000 forint összegû megbízási díjat állapít meg a tag részére. Mivel a díjazás eléri a minimálbér 30 százalékát, ezért a tag a vezetõ tisztségviselõi jogviszonya alapján biztosítottnak fog minõsülni.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a vezetõ tisztségviselõi feladatot az Szja tv. rendelkezése nem önálló tevékenységnek tekinti, ebbõl következõen a vezetõ tisztségviselõk díjazása során a járulékalap megállapításakor a megbízási díj összegébõl költségelszámolásnak nincs helye.

Példa:
A vezetõ tisztségviselõi feladatok ellátására a Kft. egyik tagjával 2006. március 1-jével munkaviszonyt létesített. A munkaviszony idõtartamát határozott idõtartamban, 4 évben állapították meg a munkaszerzõdésben. Ebben az esetben a vezetõ tisztségviselõi feladat 2006. július 1-jét követõen munkaviszonyban ellátható.

Vezetõ tisztségviselõi jogviszony 2007. szeptember 1-jétõl

2007. szeptember 1-jétõl a vezetõ tisztségviselõ e feladatát
• a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályai szerint, vagy
• munkaviszonyban
láthatja el.

Nem láthatja el a vezetõ tisztséget – ha a társasági szerzõdés eltérõen nem rendelkezik – munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.

Amennyiben a vezetõ tisztségviselõi feladatokat 2006. július 1-jétõl a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályai szerint látja el a tag, ezen tisztségre munkaviszony akkor létesíthetõ 2007. szeptember 1-jétõl, ha a társasági szerzõdésben errõl külön rendelkeznek. A munkaviszony létesítése minden esetben munkaszerzõdéssel történik.

Példa:
Egy Kft-nek több tagja van. Az egyik tag a vezetõ tisztségviselõi feladatokat 2006. július 1-jétõl megbízási szerzõdés alapján látta el. 2007. szeptember 1-jétõl a tag a vezetõ tisztségviselést már munkaviszony keretében is elláthatja.

Egy Bt-nek 1 beltagja és 1 kültagja van. Az üzletvezetésre a beltag jogosult, amelyet megbízásos jogviszonyban lát el. 2007. szeptember 1-jét követõen a vezetõ tisztségviselést a tag továbbra is megbízási szerzõdés alapján láthatja el. Amennyiben a társasági szerzõdés módosításra kerül, amelyben rendelkeznek arról, hogy a beltag a vezetõ tisztségviselést munkaviszonyban elláthatja, a módosítástól kezdõdõen munkaviszony létesíthetõ a vezetõ tisztség ellátására.

A vezetõ tisztségviselésen felüli tevékenység ellátása

A társaság tagja elláthatja a vezetõ tisztségviselést, és ezen felül más tevékenységet is végezhet, vagy a nem vezetõ tisztségviselõ tag a következõk szerint végezhet munkát a társaságban:

-munkaviszonyban, ha munkaszerzõdés alapján,
-megbízási jogviszonyban, ha megbízási szerzõdés alapján végzik tevékenységüket, és azt a Ptk. szabályai szerint kötötték,
-tagsági jogviszonyban (társas vállalkozóként), ha a tevékenységüket nem munkaviszony és nem megbízási jogviszony keretében végzik.

Példa:
Az Asztalosipari Kft. egyik tagja a vezetõ tisztségviselõi feladatokat megbízásban látja el. Ezen túlmenõen a társaságban bútorokat is készít, mely tevékenység ellátására a társasággal munkaszerzõdést köthet, de társas vállalkozói jogviszonyt is létesíthet ezen tevékenység ellátására.

A társas vállalkozó biztosítási kötelezettségének tartama

A biztosítási jogviszony szünetelése

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja.  Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra