Visszaesett az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek száma

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: nemzetközi adózás, offshore, adóparadicsom


Ez nálunk is érvényes lehet. Az adóparadicsomok egyre kevésbé töltik be eredeti legfőbb funkciójukat, tehát az adóoptimalizálás és a tulajdonosok eltitkolásának lehetőségét.

A Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb adatai szerint mintegy 12 400 cseh cég van bejegyezve az adóparadicsomokban, ami 2011 óta a legalacsonyabb szám. Az idei első fél évben 405 cseh cég hagyta el az adóparadicsomokat, ami rekordot jelent - közölte a Bisnode pénteken Prágában.
 
Eszerint a cseh cégek 2,47 százalékát az adóparadicsomokból ellenőrzik.

Az adóparadicsomok egyre kevésbé töltik be eredeti legfőbb funkciójukat, tehát az adóoptimalizálás és a tulajdonosok eltitkolásának lehetőségét. Emellett a magas költségek is szerepet játszottak abban, hogy a cégek aránylag nagy számban kezdenek kivonulni az adóparadicsomokból" - mutatott rá Petra Stepánová, a Bisnode elemzője.

A legtöbb cseh cég Hollandiát (157), az Egyesült Államokat (147), Ciprust (36) és Luxemburgot (32) hagyta el. A másik oldalon Hongkongban és az Egyesült Arab Emirátusokban növekedett a bejegyzett cseh cégek száma.

Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek alaptőkéje a Bisnode számításai szerint 326,6 milliárd koronát (4167 milliárd forint) tesz ki. A legtöbb cseh cég Hollandiában (4443), az Egyesült Államokban (2903) és Cipruson (1904) van bejegyezve.

Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek elsősorban ingatlanközvetítéssel és általában kereskedelemmel foglalkoznak. Az elemzők szerint a cseh állam vesztesége az adóparadicsomok miatt évente több tíz milliárd korona. 

Az adóparadicsomok lehetőségeivel élő cseh cégek száma 2015 óta csökken. Petra Stepánová szerint ez a fokozódó cseh állami és nemzetközi ellenőrzésnek a következménye. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra