Lapszámok
2010 / 01

Tartalomjegyzék

2010 / 01 lapszám címlap képe

ÁFA

JOGÉRTELMEZÉSI BIZONYTALANSÁGOK AZ ÁFA TÖRVÉNY ALKALMAZÁSA SORÁN: TORONYDARU ÉS EGYÉB BERENDEZÉS SZ

Az új Áfa törvény új problémákat, új jogértelmezési bizonytalanságot eredményezett napjainkra. A jogértelmezési bizonytalanságot alapvetően a háttérszabályozás hiánya eredményezi. Az Áfa tv. olyan fogalmakat használ, amelyek szemantikailag nem egyértelműek, illetve a gazdasági eseményeket oly módon szervezi halmazokba, hogy azon közös tulajdonságot nem jelöli meg a jogszabály, amely alapján gazdasági eseményeket az adott halmazba szervezte. E bizonytalanságok kezelése igen problémás jelenleg a bírósági döntések hiányában. Sajnálatosan a bírói döntésekre még várnia kell az adózói társadalomnak, tekintettel arra, hogy az adóhatósági ellenőrzések során a bizonytalan jogértelmezésből adódó adóhiány után az adóhatóság éppen a bizonytalanság okán nem szab ki bírságot, így az adóhatóság álláspontját az ügyfél rendre elfogadja. Az egyes vállalkozások ugyanazon gazdasági eseménynek az adókövetkezményeit eltérően határozzák meg, így sok esetben vita alakul ki a számlázás módjának tekintetében, és erre a bizonytalanságra „rájátszanak” azon vállalkozások, akik a teljesítés ellenértékét nem tudják vagy nem hajlandók megfizetni. Több esetben fordul elő, hogy ugyanazon teljesítményt egy adott vállalkozás a különböző vevői kéréseknek/utasításoknak megfelelően különböző módon számlázza. Jelen írásban egyetlen problémakört kívánok felvetni, megjegyezve azt, hogy az közel sem az egyetlen.

Tovább a cikkhez

TAO

TÁRSASÁGI ADÓ 2010

Az Országgyűlés két törvényt is elfogadott 2009-ben, amelyben módosította a társasági adókötelezettségre vonatkozó előírásokat. A két törvény a közteherviselés átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény (Krtv.), valamint az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló 2009. évi CXVI. törvény (Módosító tv.). A Krtv.-ben elfogadott módosításokat a lap 9. száma már bemutatta. E cikk azokat a 2010. január 1-től hatályba lépő változásokat ismerteti, amelyet a Módosító tv. tartalmaz, köztük megismétli azokat a rendelkezéseket, amelyek a Krtv-ben elfogadott módosítást pontosítják, egészítik ki.

Tovább a cikkhez

A TRANSZFERÁR-NYILVÁNTARTÁSOK KÉSZÍTÉSÉNEK ÚJ SZABÁLYAI

2009. október 16-án kihirdetésre került a transzferár-nyilvántartás készítési kötelezettségről szóló új PM rendelet, melynek egyes egyszerűsítő rendelkezéseit már az idei évre vonatkozó dokumentáció elkészítésekor alkalmazhatjuk. Írásomban az egyes változásokat, és a nyilvántartási kötelezettség teljesítésének új lehetőségeit mutatom be, kitérve a választási lehetőségek célszerű alkalmazására.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A KÖTELEZŐ SZÁMVITELI SZABÁLYZATOKRÓL

Milyen szabályzatokkal kell rendelkeznünk? A szabályzatkészítés és karbantartás nyűge: kinek a felelőssége, ki készítse el? Milyen „tűzzel játszunk”- Szankciók. Kicsit részletesebben a pénzkezelési szabályzatról. Végül: hogyan győződjünk meg arról, hogy rend van a pénztárunk körül?

Tovább a cikkhez

VEZETŐI INFORMÁCIÓ – MI MENNYIBE KERÜL?

Akár adófizetőként, akár termelőként, szolgáltatóként általában szeretnénk megtudni, mibe is kerül előállίtani egy árut vagy nyújtani egy szolgáltatást. Miért van erre az információra szükség, és milyen módszerekkel állapítható meg - írásunkban ezekre a kérdésekre adunk választ.

Tovább a cikkhez

SZJA

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ TÖRVÉNY - 2010

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2010. évre történő változásával kapcsolatos újabb szabályok a 2009. évi CXVI törvényben kerültek kihirdetésre (MK. 161. szám). A 2010. évi szabályok bemutatására már korábban sor került, de mint akkor jeleztem további változások várhatók még. E törvényben kihirdetett újabb változásokra is figyelemmel a fontosabb szabályok a következők azzal, hogy a tőke jövedelmekkel kapcsolatos változásokat külön cikkbe mutatjuk be, a természetbeni juttatásokkal kapcsolatos szabályok ismertetésére pedig már sor került az előző számban.

Tovább a cikkhez

ADÓMENTES CAFETERIA 2010

Az Országgyűlés 2010. január 1-ei hatállyal eltörölte a béren kívüli juttatások adómentességét, 3 kategóriába sorolva azokat: adómentes, kedvezményes adózású és normál adózású elemek. A cafeteriát érintő lényeges változtatások várhatóan alapos mérlegelésre késztetik a munkáltatókat, emellett ugyanakkor várhatóan előtérbe kerül egy új, még nem elterjedt eleme a rendszernek, a unit linked konstrukció.

Tovább a cikkhez

TŐKEJÖVEDELMEK ADÓZÁSA 2010-BEN I.

Az alábbi cikkben azokat a 2010-ben hatályba lépő változásokat kívánom összefoglalni, melyek a magánszemélyek tőkejövedelmeire vonatkoznak. Ez az összefoglaló azért is igen időszerű, hiszen a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja-törvény) szabályait számos más jogszabályon túl az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló 2009. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Mód. törvény) is módosította. A megtakarítások ösztönzése, mint jogalkotói cél pedig értelemszerűen magával vonja a tőkejövedelmekre vonatkozó szabályozás módosítását.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Társadalombiztosítás - 2010

A 2010. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezések egy részét már ismertettük, de az eltelt idő alatt több, olyan törvény kihirdetése történt meg, amelyek módosították a társadalombiztosítási és az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségekre vonatkozó szabályokat. Ebben a cikkben a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról rendelkező 2009. évi CIX. törvénynek, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvénynek, valamint az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló CXV. törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról rendelkező 2009. évi CXVI. törvény rendelkezéseit ismertetjük.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A TERMÉKDÍJAS SZABÁLYOZÁS 2010. ÉVI VÁLTOZÁSAI

Az 1995. évi LVI. törvényt a 2009. évi CXI. törvény módosította, mely a Magyar Közlöny 160. számában jelent meg 2009. november 13.-án. A módosítás során a jogszabály személyi és tárgyi hatálya is változik, e mellett változnak fogalmak, a kereskedelmi csomagolás levonási szabályai, bevezetésre kerül a termékdíj-átalány, de mindenképpen lényeges változás a kötelező elektronikus bevallás és az adminisztrációs terhek csökkenése.

Tovább a cikkhez

JÖVEDÉKI ADÓTÖRVÉNY - 2010.

A módosítások elsődlegesen Magyarország közösségi jogharmonizációs kötelezettségének teljesítését szolgálják. 2010. április 1-jén lép hatályba az új jövedéki irányelv, a 2008/118/EK tanácsi irányelv (a továbbiakban: EK irányelv). A tagállamoknak 2010. január 1-jéig kell átültetniük a nemzeti jogukba az irányelv rendelkezéseit. Jellemzően az adóminimumoknak a forintárfolyam hatás figyelembevételével való további megfelelés biztosítása érdekében növekszik egyes üzemanyagok és tüzelőanyagok, valamint a dohánytermékek jövedéki adója. Emellett – elsődlegesen bevételi követelmények miatt – emelkedik a benzin és valamennyi alkoholtartalmú ital jövedéki adója is, egységesen 10 %-os mértékben. Tekintettel a változások terjedelmére, lapunk hasábjain a konkrét, tételes ismertetés helyett a jövedéki adótörvény érintett pontjaira mutatunk rá a módosítások lényegének felvázolásával.

Tovább a cikkhez

KÖZÖSSÉGEN KÍVÜLI HONOSSÁGÚ GÉPJÁRMŰVEK KÖZÖSSÉGEN BELÜLI KÖZLEKEDÉSE

Az utóbbi időben megszaporodtak azok az ügyek, amelyek során a vámhatóság a közúti közlekedésben résztvevő gépjárműveket megállítja, és abban az esetben, amikor a gépjárművet vezető személy a vámhatóság szempontjából hitelt érdemlő módon nem tudja igazolni a gépjármű használatát, a közvetlen vámfelügyelet alá vételről dönt, és végső soron a vám, az általános forgalmi adó, valamint a környezetvédelmi termékdíjat kiszabja. A vámhatóság eljárása nem szükségszerűen jogszerű, számára a Biblia a Közösségi Vámkódex, azt rosszul értelmezi, ezen kívül ezt a kérdést elsődlegesen egy nemzetközi egyezmény rendezi.

Tovább a cikkhez

ART

AZ ADÓELJÁRÁS 2010. ÉVI VÁLTOZÁSAI

E lap hasábjain már jelent meg cikk az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 2010. évi módosításairól. Ugyanakkor a jogalkotás újabb törvényeket fogadott el, melyek érintik az adóeljárási szabályokat is. Ezek közül a legfontosabbak kerültek összefoglalásra a módosító törvények kihirdetésének sorrendje szerint.

Tovább a cikkhez

A FELTÉTELES ADÓMEGÁLLAPÍTÁSRÓL

A feltételes adómegállapítás során a Pénzügyminisztérium kétfokú eljárásban az adózó kérelmére az általa közölt - jövőben megkötendő szerződésre vagy más jogügyletre, illetőleg szerződéstípusra vagy szerződéscsomag-típusra vonatkozó - részletes tényállás alapján megállapítja az adókötelezettséget vagy annak hiányát, és amennyiben lehetséges, az adóalapot és az adót. A feltételes adómegállapítás az adózókat védő intézmény, amelynek feltételeit a fizetendő eljárási díj alapján eleve a nagyobb volumenű ügyletekre szabták, így kevesen is élnek vele.

Tovább a cikkhez

A MEGBÍZÓLEVÉL ÁTVÉTELÉNEK MEGTAGADÁSA

Megtörtént jogesetünkben az adóhatóság az együttműködési és megjelenési kötelezettség megsértése miatt mulasztási bírsággal sújtotta az adózót képviselő ügyvédet, mert nem írta alá a megbízólevelet, illetve nem jelent meg egy meghallgatáson. Az ezt sérelmező keresetet elbíráló közigazgatási bíróság a tényállás részletes megállapítását követően a bírság kiszabását jogszabálysértőnek minősítette és a határozatot hatályon kívül helyezte. A bíróság szerint a felperes ugyan jogszerűen nem tagadhatta volna meg a megbízólevél aláírását, hiszen erre az általános jelleggel adott ügyféli meghatalmazás kiterjedt – de ezzel nem akadályozta az ellenőrzést, így nem bírságolható.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

HASZNOS INFORMÁCIÓK KIFIZETÉSI KÉRELEM KÉSZÍTÉSÉHEZ

Milyen következménye van az uniós projektünk számláinak elszámolhatóságára, ha elveszítünk egy számlát vagy ha a számlán nem megfelelően tüntették fel a nevünket vagy a címünket, mint vevő adatait? Van-e jelentősége a számlán szereplő teljesítés dátumának? Elszámolható-e az előleg számla? Mire kell figyelni a „C” típusú táblák készítésekor? Az alábbiakban a számlák elszámolhatóságának alapvető feltételeiről és gyakran előforduló esetekről olvashatunk.

Tovább a cikkhez

KKV

MIKROVÁLLALKOZÓI HITEL ELSŐ KÉZBŐL

Az Európai Unió támogatásából a válság óta keveseknek adatott meg, hogy kézzelfogható előnyre tegyenek szert. A cikkben bemutatott konstrukció a gazdaság egyik fő hajtóerejét, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat célozza meg. A vállalkozások számára egyedülállóan kedvező, 8,5%-os kamattal, forintalapú hitelhez juthatnak azok, akik megfelelnek a minimális elvárásoknak, banki kezelési költségek nélkül.

Tovább a cikkhez

JOG

CÉGELJÁRÁSI VÁLTOZÁSOK (2010)

Hogyan kell fizetni és igazolni a céglejárás illetékét? * Mikor nem kell csatolni aláírási címpéldányt? * A cég képviseletére jogosult személyek adóazonosító jelét is be kell jelenteni a cégjegyzékbe * Vezető tisztségviselők: újabb összeférhetetlenségi szabályok

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Kedves Olvasó!

Mire Kedves Olvasóink jelen lapszámunkat kezükben tartják, már 2010. évet írunk, túl vagyunk a karácsonyi ünnepeken és a szilveszteren is. Az újév kapcsán számot szoktunk vetni az elmúlt esztendővel, és latolgatjuk a következő év remélhetőleg pozitív
eseményeit, és többnyire ekkor szoktunk ígéreteket tenni magunknak, hogy mit csinálunk másként a következő évben, mint eddig. Nézzük hát, hogy könyvelői adótanácsadói szemmel milyen volt a 2009. év, és mire számítunk 2010-ben, és esetleg mit érdemes
másként csinálnunk, mint eddig.

Tovább a cikkhez

2010 / 01 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.