Lapszámok
2010 / 02

Tartalomjegyzék

2010 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

FUVAROZÁSI SZOLGÁLTATÁSOK ADÓZÁSA 2010 ÉVBEN

Előző lapszámokban foglalkoztam a szolgáltatások megváltozó adózási szabályaival általánosságban. Időközben felmerült kérdésekből nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdálkodók jelentős része nem meri alkalmazni az új szabályokat azok szokatlansága miatt. Jelen cikkben egyik jellemzően felmerülő szolgáltatással foglalkozok, annak érdekében, hogy példákon keresztül egyértelműen be tudjam mutatni a szolgáltatások adózásának változását, illetve adott esetben a változatlanságát.

Tovább a cikkhez

TAO

TÁRSASÁGI ADÓALAP-MÓDOSÍTÓ TÉTELEK VÁLTOZÁSAI

A 2009-ben meghozott, a társasági adókötelezettség megállapítását érintő törvénymódosítások alapján talán a legjelentősebb változás az adóalap korrekciós tételekben következik be. A cikk e változások közül azoknak a részletes bemutatására vállalkozik, amelyek a vállalkozások többségét érintik, így kitér a követelések értékvesztésével kapcsolatos előírásokra, az ellenérték nélküli ügyletek kezelésére, illetve az elengedett követeléssel/kötelezettséggel kapcsolatos korrekcióra.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY 2010. ÉVI VÁLTOZÁSAI

Írásunk a Számviteli törvény leglényegesebb tartalmi változásait mutatja be. Foglalkozunk az eurós könyvvezetés, az engedmény elszámolás, a lekötött tartalék, a napon belüli árfolyamváltozás, a visszavásárolt részesedések, a beruházási devizahitelek pénznemének változása elszámolásának és a hibák miatti közzététel és letétbehelyezés új szabályaival. A törvénymódosítások ezen kívül más technikai, pontosító jellegű változásokat is tartalmaznak, melyekre nem térünk ki.

Tovább a cikkhez

VEZETŐI INFORMÁCIÓ – HOGYAN ÁRAZZUK BE TERMÉKÜNKET?

Sorozatunk eddigi részeiben átnéztük, mi alapján értékeljük a teljesίtményt, mit értünk az eredményességen, és elmélyültünk a költségszámίtás részleteiben. Már ki tudjuk számolni, mi mennyibe kerül és mit is értünk a különböző költségfajták alatt. Bármilyen cég vagy vállalkozás valamit értékesίt – akár saját, akár mások termékeit vagy szolgáltatásait. Kulcskérdés – és létkérdés – hogy árait megfelelően szabja meg. ‘Megfelelőn’ azt értjük, hogy összes költségét fedezni tudja, és még nyereséget is termeljen. Most, hogy már láttuk, miből is állnak a vállalkozás költségei, elérkezett az idő, hogy górcső alá vegyük az árazás kérdéseit.

Tovább a cikkhez

SZJA

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁSBÓL SZÁRMAZÓ 2009. ÉVI JÖVEDELEM LEVEZETÉSE

Az adóév elteltével a számadások és az adóbevallások benyújtásának időszaka következik, ami az egyéni vállalkozó magánszemélyek esetében azt is jelenti, hogy számot kell adniuk az egyéni vállalkozásuk gazdasági adatairól, eredményéről a 0953-as bevallásban, illetve az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozók esetében a 0943-as bevallásban. E bevallások melléklete lesz az úgynevezett vagyonadó bevallás is, amelynek a száma: 1042, de ebben a kérdésben írásunk időpontjában még nem ismeretes az alkotmánybíróság álláspontja.

Tovább a cikkhez

SZJA ADÓELŐLEG-SZABÁLYOK - 2010

A személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja-törvény) 2009-ről 2010-re számos lényeges változáson ment keresztül. Ezek egyike az adóelőleg megállapítására és megfizetésére vonatkozó előírások újraszabályozása. Az adóelőlegre vonatkozó teljesen új törvényszöveg számos korábbról ismert szabályt megtartott, ugyanakkor abban érdemi változásokat is találhatunk. Ugyancsak lényeges változás, hogy a 2010-es törvényszöveg felépítése alapvetően tér el a korábban hatályban lévőtől, hiszen az új szöveg nem az adóelőleggel kapcsolatos adókötelezettség alanya (kifizető, munkáltató, magánszemély) szerint, hanem az adóelőleggel kapcsolatos kötelezettségek szerint strukturált. A leírtakra tekintettel időszerű az adóelőlegre vonatkozó szabályok áttekintése.

Tovább a cikkhez

TŐKEJÖVEDELMEK ADÓZÁSA 2010-BEN II.

Az Önadózó 2010 januári számában foglalkoztunk a biztosításokból származó jövedelmek adózásával. Folytatva írásunkat az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem adózási szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A PIACI VISZONYOKNAK MEGFELELŐ DÍJAZÁSRÓL

2010 év elejének adózási napirendjén szerepel a tevékenységre jellemző kereset problémaköre. Miről is szól ez a történet? Ez a szabály azt célozza, hogy a vállalkozók a piaci viszonyoknak megfelelő díjazás után fizessék a saját szja előlegüket és a havi járulékaikat. Ha nem ezt teszik, akkor az osztalékalapjuk csökken. Mely vállalkozói kört érintik ezek a szabályok?

Tovább a cikkhez

PONTOSÍTÁSOK A TB. JOGSZABÁLYOKBAN

A Tbj-t az elmúlt fél év alatt többször módosították, jellemzően 2010. január 1-jei hatálybalépéssel. A módosító rendelkezések több esetben nem léptek hatályba, illetve a hatályba lépésüket megelőzően módosították a szövegezést, illetve az is előfordult, hogy a hatályon kívül helyező rendelkezéseket hatálytalanították. Már ebből is látszik, hogy a jogalkalmazók számára nehezen áttekinthetőek a módosítások, illetve a már megjelentetett szakmai tájékoztató anyagok egyes részei az időközben megjelent módosításokat nem tartalmazták, illetve mára már pontatlan információkat tartalmaznak. Az előzőek okán indokolt egy, a hatályos szabályokat tartalmazó összefoglalással segíteni a jogalkalmazók eligazodását.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A VAGYONADÓ BEVALLÁSA ÉS BEFIZETÉSE

2010 február hónapjának nagy kérdése az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adó bevallása, befizetése. Lapzártánkkor még nem ismert az Alkotmánybíróság döntése – ez is február hónap nagy kérdése lesz. Addig is nem tehetünk mást, mint ismertetjük a hatályos szabályokat – ha valami közbe nem jön – akkor a kérdésben a következők szerint kell eljárni.

Tovább a cikkhez

ELEKTRONIKUS TERMÉKDÍJ-BEVALLÁS A GYAKORLATBAN

A termékdíjas bevallásokat 2010. január 1. - től már nem nyújthatjuk be papír alapon a vámhatósághoz. Az Önadózó 2010/01 számában ismertettük a 1995. évi LVI. törvény 2010. 01. 01.-től életbe lépett módosításait, jelen írásunkban részletesen ismertetjük a kötelezővé vált elektronikus bevallással kapcsolatos teendőket azok számára, akik eddig nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Tovább a cikkhez

JÖVEDÉKI ADÓTÖRVÉNY - 2010 II.

A jövedéki adó törvény 2010-es változásait ismertetjük – folytatva az Önadózó 2010. januári számában megkezdett sorozatunkat.

Tovább a cikkhez

HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS BEVALLÁSI, BEFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEK VÁLTOZÁSA

A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény (Krtv.) rendelkezései alapján 2010. január 1-től kezdődő adóévek tekintetében az APEH (állami adóhatóság) hatáskörébe tartoznak a helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóztatási feladatok. A megelőző adóéveket érintő adókötelezettségeket az önkormányzati adóhatóságokhoz kell teljesíteni, illetve ezen időszakra az adóztatási feladatokat is az önkormányzati adóhatóságok látják el. Jelen cikk az adózókat és az önkormányzatokat érintő legfontosabb és legaktuálisabb változásokat, teendőket foglalja össze.

Tovább a cikkhez

ILLETÉKMENTESSÉG TERMŐFÖLD CSERÉJÉNÉL

Az adóhatóság véleménye szerint a felpereseket nem illeti meg mentesség az illeték megfizetése alól, ha a termőföldet nem adásvétellel, hanem cserével szerezték meg. A felperesek több legfelsőbb bírósági döntésre hivatkozva támadták az illetéket kiszabó adóhatósági döntést. A bíróság a polgári jog szabályait is alkalmazva a felperesek álláspontját alátámasztó ítéletet hozott, melyben hatályon kívül helyezte az adóhatóság határozatát.

Tovább a cikkhez

ART

AMIT AZ ÉVES BEVALLÁSOKRÓL TUDNI KELL

Írásunkban aktuálisan a 2010 február hónapban benyújtandó éves bevallásokat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

ADÓINFO 2010

1. Foglalkoztatási jogviszonyok és közterheik 2010
2. Munkabérek, illetmények
(minimálbér, garantált bérminimum)
3. A 2009. december 31-ét követően megállapított nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások
4. Álláskeresők támogatása, keresetpótló juttatás
5. Rehabilitációs hozzájárulás
6. A nyugdíjjárulék fizetés felső határának egy naptári napra jutó összege
7. Egészségügyi szolgáltatási járulék
8. Adósávok, adókedvezmények
9. Pénzbeli társadalombiztosítási ellátások és családtámogatások
10. Kis összegű követelés értékhatára
11. Alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzéskor a kifizetett munkadíj, közteherjegy értéke és az ellátási alap
12. Szociális ellátások
13. Bérgarancia támogatás maximuma
14. KSH tájékoztató néhány fontosabb, 2008. évi adatról
15. Adózási határidők 2010 február
16. Jegybanki alapkamat
17. Ptk. Késedelmi kamat
18. MNB árfolyamok
19. APEH üzemanyagárak

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

ALKALMI MUNKAVÁLLALÁS HELYETT EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁS 2010 ÁPRILISÁTÓL

A szociális és munkaügyi miniszter 2009. október utolsó napjaiban nyújtotta be a parlamentnek az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás jelenlegi szabályozásának leváltását célzó törvényjavaslatot, amely az előzetes szándékokkal ellentétben, a 2009. december 14-i zárószavazást és az azutáni kihirdetést követően, nem 2010. január 1-jével, hanem csupán 2010. április 1-jével léphet hatályba. Jogalkotói oldalról felismerést nyertek azok a tények és érvek, melyeket az elmúlt években számos szakértő megfogalmazott a mai napig alkalmazott ideiglenes foglalkoztatás anomáliáival kapcsolatosan. Az új szabályok számos kiskaput bezárnak, ugyanakkor nyilvánvalóan marad még köztes megoldás is, a jelentős előrelépést okozó, a bejelentéseket elektronikussá tevő rendelkezések ellenére. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény ismertetése következik.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

UNIÓS PROJEKTTEL KAPCSOLATOS FELADATOK ÜTEMEZÉSE

Hogyan ütemezzük egy projekt megvalósítása során admininsztratív feladatainkat, jelentéstételi, hiánypótlással kapcsolatos és egyéb kötelezettségeinket?

Tovább a cikkhez

KKV

MARKETING FOGÁSOK KÖNYVELŐKNEK VÁLSÁGOS IDŐKRE

A könyvelő irodáknál a gazdasági jelenségek csökkenő számlaforgalomként jelentkeznek és több ügyfél gondolja úgy, hogy bezárja üzletét. Egyes közgazdászok azt tanácsolják foglalkozzunk felszámolással, az mostanában nyereséges lehet. Ez lenne az egyetlen út? Vagy van más eszköz is amit érdemes bevetni? Igen, a marketing.

Tovább a cikkhez

JOG

A CÉGELJÁRÁST ÉS A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ANYAGI JOGÁT ÉRINTŐ LEGÚJABB VÁLTOZÁSOK

Az Országgyűlés 2009. november 9-i ülésnapján több olyan törvényt is elfogadott, amely közvetlenül, vagy módosító rendelkezéseivel újabb változást eredményezett a cégeljárási szabályokban, továbbá – főképp a nyilvános részvénytársaságokra vonatkozó – társasági anyagi jogban. Írásunk első része /I./ a 2009. évi CXV. törvény /a továbbiakban Ectv./ - mely az egyéni vállalkozó és az egyéni cég tételesen újraszabályozott joganyagát öleli fel - bemutatásáról szól, kiemelve az egyéni cég alapítására, működésére és megszűnésére vonatkozó törvényi rendelkezéseket. A második részben /II./ a 2009. évi CXXI. és a 2009. évi CXXII. törvény Ctv-t / 2006. évi V. tv./ és Gt-t / 2006. évi IV. tv./ módosító szakaszait tekintjük át.

Tovább a cikkhez

2010 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.