Lapszámok
2010 / 03

Tartalomjegyzék

2010 / 03 lapszám címlap képe

ÁFA

A BÉRMUNKA SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA – 2010

2009. év végéig az adóalanyoknak jelentős problémát okozott a terméken végzett munka áfa szabályainak alkalmazása. Mondhatni fölöslegesen bonyolult volt a szabályozás, és több esetben kellett adót felszámítani a külföldi megbízó felé, aki azt csak jelentős adminisztrációval igényelhette vissza az APEH Kizárólagos Illetékességi Ügyek Főosztályától. E visszaigénylésnek sok buktatója volt, rengeteg jogvitát generált a visszatérítési igény, hol okkal, hol ok nélkül. 2010.-re a bérmunkával kapcsolatos szabályok Európai Uniós szinten egyszerűsödtek, és a sok esetben a technikailag fölöslegesen, azonban törvényesen feszámított adó mára már szükségtelenné vált. Jelen cikk célja, hogy összefoglalja az új szabályozással kapcsolatos tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

DÖNTÉSI FOLYAMATÁBRA INGATLAN-ÉRTÉKESÍTÉSEK ÁFA-KÖTELEZETTSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

Több mint egy éve már, hogy közöltünk egy segédletet az ingatlanhoz kapcsolódó áfa kötelezettségek megállapításához. Az azóta bekövetkezett jogszabályi változások miatt időszerűnek tartjuk felfrissíteni.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2009. ÉVI BESZÁMOLÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSA

2009. év közben voltak olyan számviteli törvényi változások, illetve egyéb jogszabályi változások, amelyek újdonságként érintik a 2009-es üzleti év zárását. Ezen túlmenően az év végi záráshoz kapcsolódóan a gyakorlatban ismétlődően felmerülnek olyan kérdések, problémák, amelyekre célszerű visszatérni. E cikk keretében ezekkel szeretnék foglakozni.

Tovább a cikkhez

VEZETŐI INFORMÁCIÓ – HOGYAN ÁRAZZUK BE TERMÉKÜNKET (II)?

Sorozatunk eddigi részeiben áttekintettük a vállalkozás teljesítménye legfontosabb mutatóit, elmélyedtünk a költségszámításban, és elkezdtük a megfelelő ár meghatározásának összetevőit elemezni. De mi a megfelelő ár?

Tovább a cikkhez

SZJA

SZJA ADÓELŐLEG-NYILATKOZATOK ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN

A 2010-es adóváltozásokra tekintettel különösen időszerű az adóelőleg-nyilatkozatokra vonatkozó szabályok áttekintése, illetve a nyilatkozatokkal kapcsolatos praktikus tudnivalók rendszerezése – mind a kifizetők, mind a magánszemélyek részére.

Tovább a cikkhez

A TEVÉKENYSÉGRE JELLEMZŐ KERESETRŐL AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK SZEMSZÖGÉBŐL

A 2010. január 1-től hatályos személyi jövedelemadó törvény többek között bevezette a tevékenységre jellemző kereset fogalmát, melynek hatására az egyéni vállalkozók és személyesen közreműködő társas vállalkozók többlet adminisztrációs, és vélhetően nagyobb adófizetési kötelezettséggel is számolhatnak. Az új fogalomhoz kapcsolódó közteher vonzat nem csak a személyi jövedelemadó törvényben, hanem a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás szabályairól rendelkező jogszabályokban is megjelennek. Várhatóan az új terminus „vesztesei” az egyéni vállalkozók lesznek, mivel számukra nem sok lehetőség adódik, hogy jogviszonyukat másik ruhába öltöztessék. Jelen cikk megpróbál néhány gyakorlati tanácsot adni a megváltozott szabályok alkalmazásához, tartalmaz néhány számítást az adóterhelés változásának bemutatásához.

Tovább a cikkhez

TŐKEJÖVEDELMEK ADÓZÁSA 2010-BEN III.

Az Önadózó januári számában megkezdett sorozatunk befejező részében a tartós befektetésből származó jövedelem adózási szabályaival és a tőkejövedelmeket érintő kisebb súlyú változásokkal foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A 2009. ÉVRE VONATKOZÓ NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁSRÓL

Az „utolsó” NYENYI után is maradnak a nyugdíjbiztosító felé teljesítendő kötelezettségek. Az elmúlt év második felében már foglalkoztunk lapunk hasábjain a 2009. évre vonatkozó nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartólapok (NYENYI) nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek felé történő leadásának újdonságaival [„Már elérhető a 2009. évi e-NYENYI” (Önadózó 2009/9. szám), illetve „Felhasználói segítség a NYENYI 2009 gyakorlati alkalmazásához (Önadózó 2009/10. szám)]. Ezekben az anyagokban a 2009. évre történő adatszolgáltatás technikai újdonságait, a korábban megszokott NYENYI programoktól való alapvető eltéréseket, és – hangsúlyos módon – az elektronikus úton történő teljesítés gyakorlati kérdéseit ismertettük. Jelen anyagunkban a 2010. január 1-jén hatályos szabályozás szerinti jogszabályi háttér felvázolása mellett, - a fentebb hivatkozott korábbi anyagainkat nem megismételve - bemutatjuk az időközben végrehajtott – az elektronikus úton történő teljesítés spektrumát szélesítő - fejlesztéseket.

Tovább a cikkhez

A KORENGEDMÉNYES NYUGDÍJAZÁS 2010. ÉVI SZABÁLYAIRÓL

A Magyar Közlöny 2009. évi 180. számában került kihirdetésre „a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról szóló” 283/2009. (XII.11.) Korm. Rendelet (a továbbiakban: R.), amely amellett, hogy „önállóan” megfogalmazta a hosszabbítás speciális feltételeit, módosította a korengedményes nyugdíjazás általános szabályait rögzítő 181/1996. Korm. rendeletet (a továbbiakban: Koreng. rend.) is. Ismertetjük a megváltozott feltételrendszert.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A BELFÖLDI INGATLANVAGYONNAL RENDELKEZŐ TÁRSASÁGBAN FENNÁLLÓ VAGYONI BETÉT MEGSZERZÉSE

Az Illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 2009. évi módosítása következtében új elemmel bővült a visszterhes vagyonátruházási illeték köre. 2010. január 1-jétől a visszterhes illetékfizetési kötelezettség kiterjed a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzésére is. A felmerülő gyakorlati kérdékre is választ kíván adni írásunk.

Tovább a cikkhez

ART

KOCKÁZATOS ADÓZÓI MAGATARTÁSOK 2010-BEN

Már hagyomány, hogy az adóév elején az APEH elnöke is közzéteszi évértékelőjét az ellenőrzési irányelve formájában. Ez most is így történt, az ellenőrzési feladatok 2010. évi ellátásához címet viselő 7002/2010. számú APEH Elnöki irányelv teljes terjedelmében elérhető és olvasható a www.apeh.hu honlapon. Bizonyára szakmai ártalom, de én kifejezetten szeretem olvasgatni ezeket az évente megjelenő anyagokat, hiszen praktikusan a tanácsadói munkában is nagyon jól hasznosítható tartalom van bennük, például maga az irányelv említi meg, hogy az új Áfa törvény, különösen a fordított adózásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések kapcsán még mindig tapasztalhatók jogértelmezési problémák, ez pedig kiváló érv lehet egy érintett adózónak az adóbírsága méltányos kezelését, akár mellőzését kérve.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

MUNKABALESET, ÜZEMI BALESET, FELELŐSSÉG, KÁRTÉRÍTÉS, ELLÁTÁSOK

Írásunkban áttekintjük a munkahelyi balesetek jogi felelősségi és társadalombiztosítási kérdéseit.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

TÁMOP PROJEKTEK ZÁRÓ ELSZÁMOLÁSA

Mikor kell benyújtani a záró kifizetési igénylést és a záró projekt előrehaladási jelentést? Mire kell különösen figyelni a projekt megvalósításának vége előtt? Milyen kockázatokkal kell számolnunk, mennyi pénzt kapunk még meg? Mikor kell megkezdeni az előleggel való elszámolást? Meddig lehet szerződésmódosítást kezdeményezni? Ezekre a kérdésekre találunk választ az alábbiakban, gyakorlati példákkal szemléltetve.

Tovább a cikkhez

KKV

AMIT A HITELRŐL ÉRDEMES TUDNI EGY VÁLLALKOZÁSNAK

Avagy: hogyan juthat a vállalkozása ma Magyarországon finanszírozáshoz? (üzleti tanácsok kisvállalkozásoknak). Ha vállalkozása mögött nem áll Tőkeerős befektető, akkor cége fejlesztéséhez idővel külső forrásokra lesz szüksége. A Mikrovállalkozások esetében ennek egyik legegyszerűbb módja a hitelfelvétel. Bizonyos méretek fölött már akár a kötvény kibocsátás vagy a nyílt részvénytársasággá alakuláson keresztüli jelentős mértékű külső forrás bevonás is elérhető lehetőséget jelent a vállalkozás számára..

Tovább a cikkhez

JOG

FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS KEZDEMÉNYEZÉSÉNEK GYAKORLATI KÉRDÉSEI I.

Írásunk célja, hogy a gyakorlatban segítséget nyújtson azon gazdálkodó szervezetek vezetői, munkatársai részére, akik jogi képviselet nélkül szeretnének felszámolási eljárásban követelést érvényesíteni; vagy éppen a piacvesztés, esetleg veszteséges gazdálkodás miatt likviditási problémákkal, fizetési nehézségekkel küzdő adósi pozícióban szeretnének tisztában lenni azzal, hogy mi a teendő, ha a cég ellen felszámolási eljárás indult.

Tovább a cikkhez

2010 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.