Lapszámok
2010 / 04

Tartalomjegyzék

2010 / 04 lapszám címlap képe

ÁFA

ÁFA: AZ ADÓ ÉS ADÓLAP FORINTRA ÁTSZÁMÍTÁSA

Az elmúlt időszakban beérkezett kérdésekből, és adóhatósági megállapításokból világosan kitűnik, hogy az adóalanyok nem kezelik teljes biztonsággal az Áfa tv. 80. §-ban foglaltakat. Ezért célszerűnek látszik, hogy a témakört egy átfogó cikk keretében dolgozzam fel, még akkor is, ha az elmúlt év kötelező mérlegképes könyvelői továbbképzésein kötelező tananyag volt a problémakör. Különös aktualitást ad a cikknek, hogy a szolgáltatások teljesítési helyének megváltozott szabályainál az adómegállapítási időpontot részben újra szabályozták, és ez hatással van a külföldi fizetőeszköz átszámításánál alkalmazott árfolyamra.

Tovább a cikkhez

BÉRBEADÁS 2010 – ÁFA. A BÉRBEADÁS, MINT ÁFAKÖTELES TEVÉKENYSÉG

Írásunk a bérbeadásra vonatkozó áfa szabályokat ismerteti – amelyek minden áfa alanyra vonatkoznak – nem csak a magánszemélyekre.

Tovább a cikkhez

TAO

A KÜLFÖLDI ILLETŐSÉGŰ ADÓZÓ, AZ ELLENŐRZÖTT KÜLFÖLDI TÁRSASÁG

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényt (társasági adótörvény) 2009-ben módosította a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény, valamint az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvénnyel és a megtakarítások ösztönzésével összefüggő törvénymódosításokról szóló 2009. évi CXVI. törvény. A módosítások – többek között – kiegészítették a külföldi illetőségű adóalanyok körét a külföldi szervezettel és az ingatlannal rendelkező társaság tagjával. Az említett törvények egy másik módosítása megváltoztatta az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát, és ezzel egyidejűleg módosult a belföldi illetőségű adózó adóalapjának meghatározása is.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

BESZÁMOLÓK ELEKTRONIKUS KÖZZÉTÉTELE

A 2009 május 1-től bevezetett elektronikus rendszer első tapasztalatai is beépültek már az idei közzétételi szabályokba, mégis van még mit tanulni mind a közzétételre kötelezetteknek, mind pedig a hatóságoknak. Az interneten feladott adóbevallások rendszere már senkinek nem új, így véleményem szerint a beszámolók elektronikus közzététele is könnyen tanulható lesz a számítógépet csak alapszinten használó könyvelőknek is.

Tovább a cikkhez

MENNYIÉRT ADJUK? TIPPEK A JOBB KÖLTSÉGGAZDÁLKODÁSHOZ ÉS ÁRAZÁSHOZ

Előző részeinkben belemélyedtünk, mily módon lehet vállalkozásunk költségeit felosztani kategóriákra, elemezni funkciójuk vagy viselkedésük szerint – mindezt a jobb költséggazdálkodás és hatékonyabb működés érdekében. Ezeken túl láttunk ötleteket a termékünk vagy szolgáltatásunk árának kialakításához. A korábbiakban leírtuk, hogy az ármeghatározáskor figyelembe veendő költségek nem mindig határozhatóak meg egyértelműen, hiszen sok költség látens, vagyis bujkál – ilyen lehet például a gyártósor leállásának, kiesett munkaidőnek a költsége, vagy a helyreállítási és javítási költségek. Hogyan lehet ezeket a költségeket valamilyen átlátható rendszer alapján megtalálni és elemezni?

Tovább a cikkhez

SZJA

Tisztelt Önadózó!

Kapcsolódva a korábbi számokban megjelent ilyen tárgyú írásaikhoz, olvasójukként és könyvvizsgálóként a tevékenységre jellemző kereset kisvállalkozói szektorban illetve az állami és nagyvállalati szektorban való megegyezésének közgazdasági tarthatatlanságára szeretnék rávilágítani.

Tovább a cikkhez

A GÉPJÁRMŰVEK ÜZEMELTETÉSÉVEL KAPCSOLATOS KÖLTSÉGEK ELSZÁMOLÁSA

A felvetett témával kapcsolatos legfontosabb szabályok bemutatása mellett külön figyelmet érdemel, hogy a 60/1992. (IV.1) kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) 2010. január elsejétől módosult, nevezetesen a hengerűrtartalom szerinti normák változtak. Fontos kiemelni azt is, hogy az Szja-törvény rendelkezéseinek alkalmazása keretében a kormányrendeletben meghatározott normánál többet elszámolni nem lehet.

Tovább a cikkhez

A CAFETÉRIÁHOZ KAPCSOLÓDÓ NYILVÁNTARTÁSOKRÓL

A béren kívüli juttatások egyre komolyabb szerepet játszanak a munkavállalók anyagi elismerésében, „bérezésében”, különös tekintettel arra, hogy számos juttatási formához az általánoshoz képest kedvezőbb adózási szabályok kapcsolódnak. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az egyes munkavállalók egyéni szükségletei eltérőek lehetnek, hiszen egy nyugdíjazás előtt álló magánszemély preferenciái szükségképpen mások, mint egy nagycsaládoséi vagy egy egyedülálló pályakezdőéi. Ezért a cafetériának, mint juttatási rendszernek a bevezetése elsősorban arra szolgál, hogy a munkavállalók számára minél megfelelőbb választást biztosítson az egyes szóba jöhető juttatási formák közül, hiszen ha az adott terméket, szolgáltatást a magánszemély saját döntése alapján is megvásárolná, akkor a cafetéria juttatás gyakorlatilag helyettesíti a készpénzt. A cafetéria tehát nem adózási mód vagy előírás, hanem egy olyan munkajogi szabályzat, amelyben a munkáltató választást enged a magánszemélyek számára, hogy maguk határozzák meg azt, hogy fizetésük kiegészítéseképpen milyen juttatásokban kívánnak részesülni.

Tovább a cikkhez

BÉRBEADÁS 2010-BEN

Összeállításunkban három külön írásban az egyéni vállalkozás keretén kívül folytatott bérbeadói tevékenység 2010 évben hatályos személyi jövedelemadó, egészségügyi hozzájárulás és általános forgalmi adó szabályait foglaljuk össze – amelyekkel teljes képet adunk a bérbeadással foglalkozó adószámos magánszemélyek ilyen kötelezettségeiről. A bérbeadás áfa szabályait minden ilyen tevékenységet végző áfa alanyra kiterjedően ismertetjük.

Tovább a cikkhez

BÉRBEADÁS - SZJA

Írásunk témája az egyéni vállalkozás keretén kívül folytatott bérbeadói tevékenység utáni jövedelem 2010. évi szja szabályainak a bemutatása.

Tovább a cikkhez

SZEMÉLYGÉPKOCSI-BÉRLET VIZSGÁLATA AZ ADÓELLENŐRZÉSBEN

A felperesi gazdasági társaság a vizsgált 2005-2006-os időszakban személygépkocsikat bérelt, melyeket részben az alkalmazottak használtak. Az elsőfokú adóhatóság megállapította, hogy a gépkocsik útnyilvántartásai nem igazolják hitelt érdemlően, hogy azokat a munkavállalók kizárólagosan a bevételszerző tevékenységhez veszik igénybe. Jogesetünkből megállapítható, hogy mitől lesz hibás az útnyilvántartás, és mit vizsgál ilyen ügyben az APEH és a bíróság.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

BALESETI ELLÁTÁSOK

Írásunkban áttekintést adunk az üzemi baleset, a foglalkozási betegség fogalmáról, a munkabaleset és az egyéb üzemi baleset elhatárolásáról. Bemutatjuk a baleseti ellátásra jogosultak körét, a baleseti táppénz szabályait.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

HELYI IPARŰZÉSI ADÓHOZ KAPCSOLÓDÓ ÖNKORMÁNYZATI ADATSZOLGÁLTATÁSOK 2010. TAVASZÁN

2010. január 1-jétől a helyi iparűzési adóval összefüggő hatásköröket a 2010. január 1-től kezdődő adóéveket érintően az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal gyakorolja. Ugyanakkor mivel a 2010-es év a helyi iparűzési adó vonatkozásában átmeneti évnek minősül, így kiemelt jelentősége van az „átadás-átvételnek”, mely jellemzően önkormányzati adatszolgáltatások formájában valósul meg. Jelen cikk a 2010. március 15-i előlegfizetéshez kapcsolódó, valamint a 2010. május 31-i bevallással összefüggő adatszolgáltatásokról szól.

Tovább a cikkhez

BÉRBEADÁS 2010 - EHO

Az ingatlan bérbeadást terhelő egészségügyi hozzájárulás 2010 évi szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

REKLÁMSZATYROK, ZACSKÓK KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJA

Reklámtáskák műanyagból, papírból, beltéri zacskók műanyagból, papírból a termékdíjas szabályozás tükrében. Stancolt reklámtasak, ingvállas reklámszatyor (natúr, színes vagy nyomdázott), szalagfüles reklámszatyor, nátron szalagfüles táska, sodrott füles reklámtáska, piskótafüles reklámszatyor (átlátszó, színes, egyszínű, vagy csíkos), dombor nyomdázott táska, exkluzív zsinórfüles táska, kender-juta reklám táska, simítózáras tasak, péksüteményes tasak, hűtő tasak, egyéb tasak, zsák stb. A teljesség igénye nélkül itt felsorolt valamennyi terméket termékdíj fizetési kötelezettség terheli, azonban nem mindegy, hogy a kötelezettség milyen mértékű.

Tovább a cikkhez

VÁMFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vámhatóság vám megfizetésére kötelez bizonyos személyeket az általános eseten túl, vagyis a szabad forgalomba helyezés, vagy az ideiglenes behozatali vámeljáráshoz kapcsolódó eseteken túlmenően. Számos esetben megállapítható ugyanakkor, hogy bizonyos jogcímeket a vámhatóság összemos. Nem mindegy ugyanakkor, hogy a vámfizetésre kötelezetté váló személyeket mikor, és milyen jogcímen köteleznek a vám megfizetésére. Az alábbiakban e helyzeteket tekintjük át.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

AZ EGYSZERŰSÍTETT FOGLALKOZTATÁSRÓL – EGYSZERŰSÍTETTEN

2010. április 1-jével megszűnik az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás, helyébe lép az egyszerűsített foglalkoztatás. A szabályozás sok tekintetben újszerű és „megszokást igényel” a foglalkoztatók, illetve az őket képviselő könyvelők, adótanácsadók részéről. Annak érdekében, hogy az új rendelkezések megismerése könnyű legyen, mellékelek egy táblázatot a legfontosabb adózási szabályokkal. Természetesen a táblázat nem tud és nem is kíván teljeskörű lenni, de remélhetőleg megkönnyíti az adózók felkészülését az új törvény hatálybalépésére.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

UNIÓS PROJEKTEK KÖLTSÉGVETÉSÉNEK MÓDOSÍTÁSA

Amikor megtervezzük projektünk költségvetését, nem biztos, hogy minden tételt teljes pontossággal látunk, még ha árajánlatokkal, alapos tájékozódással készítjük is el azt. Egy több hónapos projekt esetében elkerülhetetlen, hogy időközben máshogy alakuljanak a kiadások, mint ahogy annak idején azt beterveztük. De van-e lehetőség a költségvetés módosítására? Milyen szabályok vonatkoznak erre? Minden esetben szerződésmódosításra van ehhez szükség?

Tovább a cikkhez

KKV

Ősember a pénztárcánkban

Részlet dr. Tóth András: Ősember a pénztárcánkban - című új könyvéből (osemberapenztarcamban.hu)

Tovább a cikkhez

MEGTAKARÍTANI ÉRDEMES, DE NEM MINDEGY, HOGYAN…

Irásunkban Kárpáti András adószakértő, egyetemi szakközgazdász, adótanácsadó mutat be a vállalkozások túlnyomó része számára ismeretlen és új költség-elszámolási lehetőséget a mérleg szerinti eredmény optimalizálására és vagyon felhalmozására, tőkefelépítésre.

Tovább a cikkhez

JOG

A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI – A BÍRÓSÁG ELŐTT II.

Írásunk első részében a bírósági szakaszt megelőző periódusból a felszámolási kérelem hitelező általi benyújtásával foglalkoztunk. Most a felszámolási eljárás adós általi kezdeményezését mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

2010 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.