Lapszámok
2010 / 05

Tartalomjegyzék

2010 / 05 lapszám címlap képe

ÁFA

SZÁMLÁZÁS 2010 ÁPRILIS 1-TŐL

A régi kormányzatnak komoly intézkedéseket kellett volna hoznia a vállalkozók terheinek csökkentése érdekében és valódi, egyszerűsítést célzó intézkedéseket kellene bevezetnie az adózás terén. Sajnos eddig nem így történt, aminek újabb példája, hogy a Pénzügyminiszter valamilyen, általam nem ismert megfontolásból módosította a 24/1995 (XI.22.) számú rendeletét. A rendelet módosításának következtében a gazdálkodóknak a számítógéppel előállított számlának az első kinyomtatott példányát meg kell különböztetnie a többi példánytól, vagyis az eredetit a másolatoktól. Kérdés, hogy az új szabály jelent-e tartalmi változást vagy sem az előző szabályhoz viszonyítva?

Tovább a cikkhez

KÜLFÖLDÖN, AZ EU MÁS TAGÁLLAMÁBAN FELMERÜLT KÖLTSÉGET TERHELŐ FORGALMI ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE

2010. évtől a külföldön, az EU más tagállamában felmerült költségeknél a külföldi partner által felszámított adó visszatérítésének eljárási szabályai megváltoztak. Jelen cikkben néhány gyakorlati szempontot szeretnénk közölni a visszatérítéssel kapcsolatban a Tisztelt Olvasóval.

Tovább a cikkhez

TAO

TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS 2009

A terjedelmi korlátok miatt ugyan nem tudunk minden kérdést részleteiben tárgyalni, de erre talán nincs is szükség, hiszen a bevallás kitöltési útmutató sok részletkérdést is érint és a jobb megértést példával is, illusztrálja. Ezért a cikk célja alapvetően a figyelem felhívása néhány olyan témára, amely a tapasztalatok szerint problémát jelent az adózók egy része számára, továbbá kitér azon kérdésekre, amelyekben 2009-től változott az előírás. Nem kívánja a cikk pótolni a törvényi előírásokat és a bevallás kitöltési útmutatóra is szüksége lehet az adózóknak a cikk elolvasása után is. Mindezek után vegyük sorra, a kiemelésre indokolt kérdéseket.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Tisztelt Önadózó! - KÖNYVVIZSGÁLÓI TAPASZTALATAIM A 2009-ES ÉV ZÁRÁSÁHOZ

Lázasan folyik a 2009-es év zárásának könyvvizsgálata. Bevallom, nekem egyik szemem sír, a másik nevet. Cikkemben az elmúlt 1-2 hónap tapasztalataiból szemezgettem. Örülök, mert vannak könyvelők, akik a folyamatos változás mellett is képesek minőségi munkát végezni, és olyan főkönyvi kivonatot adni a könyvvizsgáló kezébe, amiből „álom” dolgozni. De sajnos gyakran találkozom olyan esetekkel is, hogy az év közben „gyorsan könyveljünk le mindent” állapotot gondolják véglegesnek, és ezzel várják a könyvvizsgálót.

Tovább a cikkhez

KÖNYVELÉS ÉS BESZÁMOLÓKÉSZÍTÉS DEVIZÁBAN

A számviteli törvény rendelkezései alapján 2010. január 1- jétől bármely vállalkozás könyvelhet euróban és ezzel az éves beszámolóját, egyszerűsített éves beszámolóját is összeállíthatja euróban, ha erre vonatkozó döntését a számviteli politikájában az üzleti év első napját megelőzően rögzítette és a létesítő okirata szerinti devizaként az eurót jelölte meg. A vállalkozó e döntését legkorábban a döntést követő ötödik üzleti évre vonatkozóan változtathatja meg, amennyiben a számviteli politikáját és a létesítő okiratát ennek megfelelően módosítja. A létesítő okiratban meg kell határozni a jegyzett tőke értékét a választott devizanemben. Íársunkban a devizában vezetett könyvelés és beszámoló-készítés alapvető szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

VERSENY ÉS VEVŐK – TIPPEK A JOBB KÖLTSÉGGAZDÁLKODÁSHOZ ÉS ÁRAZÁSHOZ

Előző részeinkben láttuk, hogyan elemezzük költségeinket, és tegyük hatékonyabbá vállalati működésünket. A termék életciklusának figyelembe vételét vitattuk meg a következőkben. Eddig főleg a vállalaton belüli tényezőkre összpontosítottunk, mint például az előállítási költségek meghatározása, a ráfordítások széles körének figyelembe vétele, vagy a költségek termékekre osztása. Itt az ideje, hogy nézőpontunkat szélesítve, kitérjünk a piac és a vevők költségeinek szempontjaira.

Tovább a cikkhez

SZJA

SZJA BEVALLÁSI TUDNIVALÓK 2009

A 2009. évi adóköteles jövedelmek bevallására nyitva álló határidő - amennyiben azt nem 2010. február 25-éig kellett megtenni - 2010. május 20-a. Ez nem csak az adóbevallás benyújtásának, hanem az adótartozás megfizetésének a végső határideje is. Terjedelmi korlátok miatt a 0953-as bevallás legfontosabb tudnivalói kerülnek bemutatásra.

Tovább a cikkhez

A TŐZSDEI ÜGYLETBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM – A 2009. ÉVI SZJA BEVALLÁSBAN

Az alábbi cikkben – a 2009. adóévről szóló bevallás benyújtására nyitva álló határidő lejárta előtti utolsó pillanatban – a tőzsdei ügyletből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat mutatom be, elsősorban azzal a szándékkal, hogy a bevallás elkészítéséhez praktikus segítséget nyújtsak. A vonatkozó szabályok áttekintése és értelmezése több szempontból is időszerűnek és szükségesnek látszik. Egyrészt ugyanis a tőzsdei ügyletből származó jövedelem megállapítása a legbonyolultabb a külön adózó jövedelmek közül, hiszen a jövedelmet vagy a veszteséget akár több száz, több ezer ügylet együttes eredménye alapján kell megállapítani. Másrészt ezen jövedelemtípus esetén a jövedelmet a kifizetők nem állapítják meg a magánszemély helyett, azaz a magánszemélynek lényegesen bonyolultabb a feladata, minthogy a kifizetők igazolásának tartalmát manuálisan átmásolja a bevallás megfelelő soraiba. Harmadrészt a 2009-es évben a gazdasági válság miatt feltehetően számos magánszemély veszteséget szenvedett el a tőzsdén, ami bizonyos további feltételek esetén adókiegyenlítésre jogosítja e személyeket. Az adókiegyenlítés pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magánszemély az állami adóhatóságtól a korábban megfizetett adót visszakéri, és ilyen esetben – az esetleges ellenőrzésre tekintettel – különösen fontos az, hogy a magánszemély nyilvántartásai helyesek és pontosak legyenek.

Tovább a cikkhez

A MUNKÁBA JÁRÁSSAL KAPCSOLATOS KÖLTSÉGTÉRÍTÉS ÚJ SZABÁLYAI

A cikk megírására az a jogszabályváltozás szolgáltatott alapot, mely szerint a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet hatályát veszti, s helyette 2010. május 1-jétől a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendeletet kell alkalmazniuk azoknak a munkavállalóknak, valamint munkáltatóknak, akik e rendelet hatálya alá tartoznak. A korábbi kormányrendelet 2010. április 30-áig van hatályban, azaz a rendelkezései is az eddig az időpontig alkalmazhatóak. Az új kormányrendelet az előzőhöz képest egyrészt pontosította a szabályokat, fogalmakat, másrészt az új szabályozás bizonyos körű bővítést eredményezett a költségek megtérítése terén. Ebből következően az alábbiakban az új szabályozást szeretném részletezni, valamint kitérek a korábbi rendelethez képest módosuló rendlelkezésekre.

Tovább a cikkhez

INGATLANÉRTÉKESÍTÉSBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓKÖTELEZETTSÉGE

Amennyiben egy magánszemély ingatlant értékesít, akkor meg kell állapítania, hogy a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja-törvény) 59-63. §-ai alapján keletkezik-e adókötelezettsége. Az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni. A következőkben példák segítségével kerül bemutatásra az ingatlanértékesítésből származó jövedelem meghatározásának, valamint az adókötelezettség teljesítésének menete.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

NYUGDÍJASOK TOVÁBBFOGLALKOZTATÁSA

Írásunkban áttekintjük, hogy a nyugellátás megállapítását követően a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatására milyen jogviszonyban kerülhet sor, illetve, hogy e jogviszonyok milyen kötelezettségeket keletkeztetnek a foglalkoztatók és a magánszemélyek tekintetében.

Tovább a cikkhez

VÁLASZTÁS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZEMMEL JELÖLTEK, ÚJ ÉS TÁVOZÓ KÉPVISELŐK

A 2010. áprilisi országgyűlési képviselőválasztások kapcsán bemutatjuk mind a képviselőjelöltekre, mind a megválasztott országgyűlési képviselőkre, mind pedig a leköszönő Parlament újra nem választott tagjaira vonatkozó speciális társadalombiztosítási előírásokat.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSA

Közeledik a magánszemélyek személyi jövedelemadó bevallásának határideje. A személyi jövedelemadó bevallás keretében történik a százalékos és tételes egészségügyi hozzájárulás bevallása is. A törvényi szabályozás összetettsége miatt az egészségügyi hozzájárulás kiszámítása nem könnyű feladat, ebben a cikkben néhány példán keresztül szemléltetve kívánunk segítséget nyújtani a 0953-as bevallás 09-es lapjának kitöltéséhez.

Tovább a cikkhez

A VAGYONADÓ BEVALLÁSA

Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló 2009. évi LXXVIII. törvényt 2009. nyarán fogadta el az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság a törvény egyes rendelkezéseit - a lakóingatlanokat terhelő adót - a 8/2010. (I. 28.) AB határozatával megsemmisítette. Fennmaradt viszont a vízi járművet, a légi járművet, és a nagy teljesítményű személygépkocsit terhelő vagyonadó. A következőkben az adózásra vonatkozó szabályokat vagyontárgy típusok szerint ismertetjük. A következő bevallási határidő: május 20-a és május 31-e.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

UNIÓS PROJEKTEK DOKUMENTÁLÁSA: MILYEN HÁTTÉR FELADATOK VÁRNAK RÁNK UNIÓS PROJEKTÜNK MEGVALÓSÍTÁSA FO

Egy projekt előkészületei és megvalósítása folyamán az elsődleges feladat a projekt sikeres szakmai megvalósítása, vagyis a tervezett ütemezésnek megfelelő előrehaladás és az indikátorok teljesülésének folyamatos biztosítása. Emellett azonban számos olyan feladat vár ránk, mely ugyanolyan fontos, mint az alapvető cél és rengeteg adminisztrációval jár. Ezeknek a „háttér munkálatoknak” a jelentőségére a pénzügyi elszámolások és a helyszíni ellenőrzések során figyelünk fel legtöbbször, amikor már késő és rossz esetben valamennyi támogatási összeg elutasításával is jár. Az alábbiakban ezért azokat a teendőket, fontos tudnivalókat foglaltuk össze, melyre a projekt kezdeti időszakától érdemes figyelni.

Tovább a cikkhez

KKV

TANÁCSADÓI MARKETING A HUSZONEGYEDIK SZÁZADBAN

Állandó szerzőnk, dr. Tóth András pénzügyi tanácsadó az Ősember a pénztárcámban című könyve kapcsán bemutatja a Facebook üzleti lehetőségeit. Írásán olyannyira fellelkesültünk, hogy azon nyomban létrehoztuk az Önadózó Facebook (és még a Twitter) oldalát is. Próbálja ki a Kedves Olvasó is a saját oldalával – ebből nagy baj nem lehet, mi is így voltunk vele. Segítünk is olvasóinknak (info@onadozo.hu) a kezdő lépésekben, már amennyire e téren tudunk.

Tovább a cikkhez

2010 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.