Lapszámok
2010 / 12

Tartalomjegyzék

2010 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS JOGI ALAPJAI I.

Elektronikus számlák kibocsátására 2004. májusa, vagyis az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta lehetőség van. Az elmúlt 6 évben sem sikerült ugyanakkor az áttörés, sok vállalkozás még most sincs tisztában a lehetőségekkel. Jelen cikk célja, hogy a legfontosabb rendelkezéseket ismertesse az elektronikus számlázással összefüggésben, illetve tisztázzon olyan kérdéseket, melyek több adózónál felmerültek az elmúlt hónapokban, években a témakörrel kapcsolatban.

Tovább a cikkhez

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS GYAKORLATA I.

Induló sorozatunkban bemutatjuk az elektronikus számlázás technikáját, jellemzőit, előnyeit. A következő gyakorlati kérdéseket fejtjük ki: az e-számla elemei, a számla előállítása, az elektronikus aláírás, minősített időbélyeg, postázás, az elektronikus számla befogadása, a számla könyvelése, archiválás. Az elkövetkezőkben bemutatunk esettanulmányokat is.

Tovább a cikkhez

TAO

A 2010. ADÓÉVI TÁRSASÁGI ADÓELŐLEG-KIEGÉSZÍTÉSE

Ismét közeledik az év vége és a vállalkozásoknak – ha a naptári évvel azonos az adóévük – december 20-ával az adóelőleget ki kell egészíteniük a várható adó összegére. A társasági adótörvény szerint a kiegészítést a várható adóra kell teljesíteni, gyakorlatilag azonban elegendő a 90 %-ra történő teljesítés, mivel szankció – 20 % mulasztási bírság – ez utóbbihoz kapcsolódik az adózás rendjéről szóló törvény alapján. A feltöltési kötelezettség azokat a társasági adóalanyokat terheli, akiknek az előző éves árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

Tovább a cikkhez

TÁRSASÁGI ADÓALAP-CSÖKKENTÉS – AMIKOR A BÍRÓSÁG DÖNT

E jogesetben a bíróságnak döntenie kellett arról, hogy a vizsgált évek vonatkozásában jogszerűen csökkentette-e a felperes az adózás előtti eredményét a helyi iparűzési adó meghatározott összegével. Ebben a körben a bíróság értelmezte a köztartozás és adótartozás fogalmát, valamint egy később hatályba lépett módosítás alkalmazhatóságát is vizsgálta.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

HAMAROSAN ÚJRA ÉVET ZÁRUNK

Ugye milyen gyorsan telik az idő? Alig heverjük ki az előző év zárását, és szeretnénk egy kis levegőhöz jutni, máris itt az újabb feladat. Csak a fejünket kapkodjuk: meg kellene tanulni az új szabályokat, de még az ideiek alapján kell gondolnunk a zárásra is. Remélem a feladathoz mindenki alaposan rápihent…

Tovább a cikkhez

VÁLLALATI TERVEZÉS

Vezetői információs sorozatunkban a tervezést vettük az elmúlt időben górcső alá. Átnéztük, mire jó a tervkészítés, milyen célokat szolgál, mi a szokásos folyamata. Legutóbbi alkalommal áttekintettük nagyvonalakban, mi a tervezés folyamata: honnan indulunk és hová szeretnénk eljutni.

Tovább a cikkhez

SZJA

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK ÉV VÉGI FELADATAI

A személyi jövedelemadó törvény az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek közül az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetében a jövedelemszámítás tekintetében speciális szabályokról rendelkezik és az kihatással van az éves jövedelem megállapítására is. Az adóév vége előtt érdemes áttekinteni egyes – a jövedelem nagyságát befolyásoló – szabályokat

Tovább a cikkhez

A REPREZENTÁCIÓ ÉS AZ ÜZLETI AJÁNDÉK ADÓZÁSA 2010-BEN

Bár a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt reprezentációval és az üzleti ajándékokkal kapcsolatos - a társasági adó alanyainak jelentős változást hozó – módosítások már 2010. január 1-jétől hatályba léptek, mégis időszerűnek érezzük e viszonylag új keletű szabályozás néhány példával történő szemléltetése melletti rövid összefoglalását. Cikkünkben elsősorban a juttató társasági adó alanyi minősége tekintetében járjuk körbe a témát, apró kitérést téve a 2011. évet érintő adótörvény módosítási javaslatokra is.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A MAGÁNNYUGDÍJ-PÉNZTÁRI TAGSÁG ÉS A TAGDÍJ-FIZETÉS ÚJ SZABÁLYAI - PÉLDÁKKAL

A magánnyugdíj-pénztári tagság kötelező létesítésére és a pénztári befizetésekre vonatkozó új jogszabályi rendelkezések ismertetése mellett, néhány gyakorlati tanáccsal is segíteni szeretnénk olvasóinkat.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

ÉRDEMES-E EVA ALATT MARADNI – A 2011. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN?

A 2010-es év sok változást hozott az adózók életében, elég ha a nyáron már életbe is lépett változások közül a 10%-os társasági adóra, és a jövőre életbe lépő 16%-os szja-ra utalunk. Mindezek hatására írásunkban megpróbáljuk modellezni, hogy a már ismert adózási sarokszámok alapján jövőre nyújt-e még valamilyen előnyt az eva – avagy az érintettek az előttük álló december hónapot az átjelentkezés lebonyolítására használják fel.

Tovább a cikkhez

AZ EGYES ÁGAZATOKAT TERHELŐ KÜLÖNADÓRÓL

Az Országgyűlés az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében, az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók különadó-kötelezettségéről a 2010. október 18-i ülésnapján elfogadta az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló 2010. évi XCIV. törvényt, mely 2010. december 4-én lépett hatályba. A törvény legfontosabb szabályait részletezi jelen cikk, különös tekintettel a még 2010. évben esedékes adókötelezettségekre.

Tovább a cikkhez

EVA ALANYOK ÁFA FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE

Az EVA alanynak függetlenül attól, hogy fő szabály szerint nem kell azt az áfa összeget megfizetnie, amit az általa kiállított számlán szerepeltet, ismernie kell az Áfa törvény rendelkezését, - mert vannak olyan esetek, amikor kifejezetten áfa adónemben keletkezik fizetési kötelezettsége. Ezeket vesszük számba, de előtte felvázoljuk még az eva és az áfa összefüggéseit.

Tovább a cikkhez

TERMÉKDÍJ - ELMULASZTOTT KÖTELEZETTSÉGEK PÓTLÁSA, HIBÁSAN TELJESÍTETT KÖTELEZETTSÉGEK RENDEZÉSE

Nagyon sok vállalkozás még a mai napig nem ismerte fel, hogy a termékdíjas jogszabályi előírások rájuk is vonatkoznak, de az újonnan alakuló cégek előtt sem minden esetben ismert a termékdíjjal kapcsolatos jogszabály rájuk vonatkozó része. Írásukban felelevenítjük a teendőket azzal a céllal, hogy a mulasztók még a vámhatósági ellenőrzést megelőzően tudjanak eleget tenni jogszabályi kötelezettségüknek.

Tovább a cikkhez

A JÖVEDÉKI ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE, LEVONÁSA

Ahogy a jövedéki szabályozás változik, egyre szélesebb körben nyílik lehetőség a megfizetett jövedéki adó visszaigénylésére, illetve a rendszeres adófizetők esetében az adólevonásra. Jelen cikkben a kedvezményezetteket alanyi körönként csoportba szedve ismertetjük a kedvezmény igénybe vételének szabályait.

Tovább a cikkhez

ART

AZ ADÓZÁSI ÉS KÖNYVELÉSI ADMINISZTRÁCIÓ EGYSZERŰSÍTÉSE

Az újonnan alakult Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetsége (MAX) 2010 november 4-én sajtótájékoztatót tartott az adózási és könyvelési adminisztráció egyszerűsítéséről, és felvázolta pontokba szedett javaslatait, a következő tárgykörökben: a) a kisvállalkozások különálló számviteli szabályozása b) versenyképes ÁFA visszaigénylési rendszer létrehozása, c) az egyéni cégjog intézményének eltörlése, d) tiszta egykulcsos rendszert, e) központi adószámla, f) a bevallási csúcsidőszakok megszüntetése, g) a jogértelmezési káosz felszámolása. Az összeállítást Zara László és Vadász Iván készítették, amelyet jelentősége folytán változtatás nélkül közlünk.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

TÍZ DOLOG - AMI MIATT EGY PROJEKT MEGHIÚSULHAT

Az alábbiakban olyan szabályokat foglaltunk össze, melyeknek figyelmen kívül hagyásával a projekt sikeres megvalósítása kerül veszélybe, így a megítélt támogatás kifizetése is. Cikkünket a TÁMOP-2.3.3/A pályázatok megvalósítása során tapasztalt szabálytalansági eljárások és a támogatás visszakövetelésének esetei alapján állítottuk össze.

Tovább a cikkhez

JOG

A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS BÍRÓSÁGI SZAKÁNAK GYAKORLATI KÉRDÉSEI V.

Sorozatunk befejező részében folytatjuk az adósra és a hitelezőkre vonatkozó azon rendelkezések bemutatását, melyekre a feleknek a felszámolás azon szakaszában érdemes odafigyelni, amikor a bíróság felszámolást elrendelő határozata jogerőre emelkedett és megkezdődött a felszámolás gazdasági folyamata. A részletezett szabályok betartásával és iránymutatók követésével bárki könnyedén eligazodhat a sokszor bonyolultnak és áttekinthetetlenek tűnő felszámolás útvesztői között.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Tisztelt Előfizetőink!

Köszönjük, hogy az előfizetéssel ez évben is megtisztelték lapunkat. Az Önadózó újságtól 2011 évben is világos, érthető és gyakorlatias szakmai írásokra számíthatnak.

Tovább a cikkhez

2010 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.