Lapszámok
2011 / 01

Tartalomjegyzék

2011 / 01 lapszám címlap képe

ÁFA

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK - 2011

A 2011. évi Áfa törvény változásai nem olyan léptékűek és fontosságúak, mint a korábbi évek jogszabály módosításai. Gyakorlatilag az EU direktíváknak történő megfelelés szándéka vezette a jogszabályalkotókat a változások megfogalmazása során, és talán mondhatni, hogy adminisztráció egyszerűsítés nyomait is fellelhetjük a változások között, amelyeket itt ismertetünk.

Tovább a cikkhez

Elektronikus számlázás jogi alapjai II.

Elektronikus számlák kibocsátására 2004. májusa, vagyis az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta lehetőség van. Az elmúlt 6 évben sem sikerült ugyanakkor az áttörés, sok vállalkozás még most sincs tisztában a lehetőségekkel. Jelen cikk célja, hogy a legfontosabb rendelkezéseket ismertesse az elektronikus számlázással összefüggésben, illetve tisztázzon olyan kérdéseket, melyek több adózónál felmerültek az elmúlt hónapokban, években a témakörrel kapcsolatban. Az írás első részét a 2010 decemberi szám tartalmazza.

Tovább a cikkhez

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS GYAKORLATA II.

A 2010. decemberi számunkban kezdett sorozatunkban bemutatjuk az elektronikus számlázás technikáját, jellemzőit, előnyeit. A következő gyakorlati kérdéseket fejtjük ki: az e-számla elemei, a számla előállítása, az elektronikus aláírás, minősített időbélyeg, postázás, az elektronikus számla befogadása, a számla könyvelése, archiválás. Az elkövetkezőkben bemutatunk esettanulmányokat is.

Tovább a cikkhez

SZÁMÍTÓGÉPES SZÁMLÁK UTÓLAGOS STORNÓZÁSA, HELYESBÍTÉSE

Már a stornózás és helyesbítés szavak használatáról is megoszlanak a vélemények. A számlák stornózásának és helyesbítésének módjáról rengeteg egymásnak is ellentmondó vélemény jelent meg. Ezen szabályoknak értelmezése a számítógépes számlákra vonatkozóan különösen sok problémát jelent.

Tovább a cikkhez

TAO

TÁRSASÁGI ADÓ ÉS A PÉNZÜGYI SZERVEZETEK KÜLÖNADÓJA VÁLTOZÁSAI 2011

Írásunkban a 2010 novemberében elfogadott az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CXXIII. törvény által elfogadott, az említett két adónemet érintő módosításokat mutatjuk be, amelyek döntően 2011. január 1-jén lépnek hatályba. Van azonban a módosítások között olyan is, amelyet már a 2010. adóévi adókötelezettségnél is lehet alkalmazni, illetve olyan, amely 2013. január 1-jén lép hatályba.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI - 2011

A számviteli törvény módosítását az Országgyűlés elfogadta. A törvénymódosítás elsősorban az egyszerűsített éves beszámoló készítés lehetőségének a bővítését, a jogszabályi környezet változásának számviteli előírásokon történő átvezetését, valamint a gyakorlati alkalmazás során felmerült kérdések, felvetések megválaszolását, egyértelmű megítélését segítik. A törvénymódosítás 2011. január 1-jén lép hatályba, azonban az előírásokat a 2010-es üzleti évre is lehet alkalmazni. A legfontosabb tartalmi változások az alábbiak.

Tovább a cikkhez

Tervezés – lépésről lépésre

Sorozatunk korábbi részeiben elemeztük, mire jók a tervek a vállalkozásban. Láttuk, hogy egy jól átgondolt, részletes terv sok tekintetben lehet segítségére a vezetőségnek. A készítés folyamata már önmagában gondolkozásra és elemzésre sarkall, a tervszámok pedig ellenőrzési pontként funkcionálnak. Ha eltérést tapasztalunk, el kell gondolkodnunk az okokon, és cselekednünk kell, hogy javítsunk az eredményeken.

Tovább a cikkhez

SZJA

MUNKÁLTATÓI, KIFIZETŐI FELADATOK A 2010. ÉVI SZJA ELSZÁMOLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN

A magánszemélyek 2010. évi személyi jövedelemadójának elszámolásával kapcsolatosan számos, már januárban is határidős feladat hárul a munkáltatókra, kifizetőkre. A magánszemélyek részére jövedelemigazolást kell kiállítani, az adóhatóság felé adatszolgáltatást kell teljesíteni, továbbá adott esetben a munkavállalók adómegállapítását is el kell készíteni. Ezeket a feladatokat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározott módon és határidőre kell teljesíteni.

Tovább a cikkhez

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ VÁLTOZÁSOK - 2011

Ismertetjük a főbb változásokat: 1) Egykulcsos adó 2) Adómentes bevételek körének változása 3) Bevételnek nem minősülő tételek 4) Az összevont adóalap megállapítása 5) Családi kedvezmény 6) Adójóváírás 7) Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények 8) Külön adózó jövedelmek 10) Rendelkezés az adóról 11) Egyéni vállalkozókat érintő változások 12) Mezőgazdasági őstermelőket érintő változások 13) Adónyilatkozat (söralátét) 14) Egyéb változások 15) Eva változások

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Magánnyugdíjpénztári tagok aktuális teendői

Még mielőtt belekezdenénk az éves munkánkba – minden Kedves Olvasónknak eredményekben gazdag boldog új évet kívánunk, a szerkesztőség és a szerzőink nevében is. Sűrű teendőink vannak, nem sokáig feledkezhetünk bele az új év ünneplésébe, azért megemlítjük, hogy várakozással tekintünk ez év elé is: milyen tapasztalatokat, eredményeket hoz a már bevezetett adócsökkentés, céges szinten érdemben csökkennek-e az adminisztrációs terhek. De itt van mindjárt egy nem kis horderejű aktuális napi feladat is: lapunk januári számának lapzártáját követően zárószavazta az Országgyűlés a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényjavaslatot, amelyet kivételesen még az elfogadása előtti formájában ismertetünk – mert mire a következő lapszámunk megjelenik, a döntési határidők is lejárnak. A törvényjavaslat elfogadásáról és végleges tartalmáról honlapunkon (www.onadozo.hu) adunk tájékoztatást.

Tovább a cikkhez

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI VÁLTOZÁSOK 2011

A Tbj. 2011. január 1-jétől módosított előírásai közül a járulékfizetés tekintetében kétségkívül a legjelentősebb, és a legnagyobb érdeklődéssel várt változás, hogy – az Alkotmánybíróságnak a kötelezettség alkotmányellenességének megállapítására, és megsemmisítésére irányuló beadványokat elutasító verdiktje ellenére – a jogalkotó megszüntette a főállású vállalkozók tekintetében a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetést. A Módtv. járulékkötelezettségeket érintő további jelentősebb módosításai az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 29-i 883/2004/EK. rendelete és az ennek végrehajtására vonatkozó eljárás megállapításáról az Európai Parlament és a Tanács 2009. szeptember 16-i 987/2009/EK. rendelete magyarországi végrehajtását támogató eljárási szabályokat tartalmaznak. Mindezek mellett a Módtv. számos, a Tbj. gyakorlati alkalmazását könnyítő részletszabályt is megalkotott, illetve módosított.

Tovább a cikkhez

FOGLALKOZTATÁSI KEDVEZMÉNYEK ÉS A REHABILITÁCIÓS JÁRULÉK VÁLTOZÁSA - 2011

A 2010. évi CXXIII. törvény - egyebek mellett módosítja a START-PLUSZ, START-EXTRA kártyás foglalkoztatásra vonatkozó előírásokat, a rehabilitációs hozzájárulás megállapításának szabályait. Ismertetjük az eho változásokat is.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A MAGÁNSZEMÉLYEK 98 SZÁZALÉKOS MÉRTÉKŰ KÜLÖNADÓJÁNAK ÚJ SZABÁLYAIRÓL

Az Alkotmánybíróság a 184/2010. (X. 28.) AB határozatában megsemmisítette az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény (a továbbiakban: Törvény) 8-12. §-a és 133. §-át. Az Országgyűlés ezért meghozta a 2010. évi CXXIV. törvényt (a továbbiakban: Mód. törvényt), mely – hasonló, ugyanakkor lényeges elemeiben eltérő formában – ismételten bevezette a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 98 százalékos mértékű különadót. Tekintettel arra, hogy az adókötelezettség teljesítésének módja az eredeti előírásokhoz képest alapvetően átalakult, így az alábbi cikkben a jogalkalmazók munkájának megkönnyítése érdekében az új különadóval kapcsolatos szabályokat – különös tekintettel az eredeti állapothoz képest bekövetkezett változásokra – ismertetem.

Tovább a cikkhez

ART

AZ ADÓZÁS RENDJÉRŐL SZÓLÓ TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI - 2011

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) rendelkezéseinek 2011. január 1-jétől hatályba lépő módosításai tartalmaznak az adminisztrációs terhek csökkentésére, az eljárások egyszerűsítésére, gyorsabb lefolytatására, a jogalkalmazást segítő egyértelműsítésre, pontosításra vonatkozó szabályokat. Megjelennek a törvényben új jogintézmények is, mint pl. a bevallási késedelem bejelentése, vagy az adónyilatkozat, mint egyszerűsített bevallási forma. Mindezek mellett több rendelkezés kapcsolódik az adóhatóságok szervezetét érintő változásokhoz. 2011. január 1-jével az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal valamint a Vám- és Pénzügyőrség egyesítésével megkezdődik az adó- és vámigazgatás szervezeti integrációja.

Tovább a cikkhez

2011 / 01 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.