Lapszámok
2011 / 03

Tartalomjegyzék

2011 / 03 lapszám címlap képe

ÁFA

AZ ADÓRAKTÁROZÁSRÓL

A termék betárolása akkor ajánlott az adóraktárba, ha előre tudott, hogy az áru belföldön több egymást követő adás-vétel tárgyául szolgál, és az értékesítési láncban nem kívánják az áfá-val növelt árat alkalmazni, így csökkentve a finanszírozási költségeket. Hasonlóan jó hatással van a finanszírozásra az adóraktározás, ha a termék nem fogja elhagyni az országot, vagy másik tagállamba kerül kiszállításra. Klasszikusan az adóraktár a későbbiekben exportálandó, vagy a közösség más tagállamába szállítandó termék raktározására szolgál.

Tovább a cikkhez

A MAGÁNSZEMÉLYEK INGATLAN BÉRBEADÁSÁNAK ÁFA SZABÁLYAI

Az ingatlan bérbeadás fogalma és az áfamentes ingatlan bérbeadás esetei * Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás * A közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadás * Az ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadása * Széf bérbeadása

Tovább a cikkhez

TAO

TRANSZFERÁRAZÁS RECESSZIÓS KÖRNYEZETBEN

A gazdasági válság kiteljesedése – és a várva várt gyors fellendülés elmaradása – új kérdéseket hozott felszínre a transzferárazás területén. Jelen írásomban a 2009-es, első recesszióban töltött év transzferáras tapasztalatait felhasználva próbálok a 2010-es dokumentáció elkészítéséhez segítséget nyújtani.

Tovább a cikkhez

EGYÉNI CÉGEK TÁRSASÁG ADÓKÖTELEZETTSÉGEI

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény alapján alapított egyéni cég a jövedelemadó kötelezettségének a társasági adóra vonatkozó előírások szerint vagy – a feltételeknek történő megfelelés esetén, választása alapján – az EVA törvény szabályai szerint tehet eleget. Írásunk az egyéni cég társasági adókötelezettségére vonatkozó, 2011-ben hatályos előírásokat mutatja be, illetve – a 2010. évközben történő módosítások miatt, ahol az eltér a 2011-es előírásoktól – kitér a 2010. adóévi szabályokra is.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Megjelent az Egyszeres könyvvitel a gyakorlatban című könyv második, bővített kiadása

Az egyszeres könyvvezetés gyakorlati fogásairól manapság szinte nem találni olyan írott anyagot, melyből egy könyvelők a mai szabályok összefüggéseiben megismerhetnék az egyszeres könyvvezetést. Ennek hiányában - úgy tapasztalom – idegenkednek tőle, mert az alapjait jelentő, egymástól eltérő szabályrendszereket nehezen tudják összeilleszteni. Pedig fontos lenne a téma biztos ismerete, mert még mindig van jelentősége az egyszeres könyvvezetésnek.

Tovább a cikkhez

VEZETŐI INFORMÁCIÓ – TERVEK ÉS TÉNYEK

Vezetői információs sorozatunkban eddig körbejártunk több témát: kiindulópontként átnéztük, mi a vállalkozás fő célja, és hogyan állapítsuk meg a megfelelő teljesítménymutatókat a cégünk profiljának megfelelően . A költségszámítás és költségek elemzése volt a következő lépés, és ezután áttekintettük a tervezés célját, buktatóit, és lépéseit.

Tovább a cikkhez

SZJA

A 2011. ÉVI ADÓELŐLEG-NYILATKOZATOKRÓL

Az egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó rendszere 2011-től lényegesen leegyszerűsítette az adóelőleg megállapításának módját. Ettől függetlenül az adóelőleg-nyilatkozatok fennmaradtak, hiszen három olyan kedvezmény is van, amely már az adóelőleg megállapítása során is figyelembe vehető. A családi kedvezmény szabályainak változása, illetve a kedvezmény súlyának megnövekedése pedig a nyilatkozatok felértékelődéséhez is vezetett. Éppen ezért az alábbiakban az adóelőleg nyilatkozatokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat ismertetem.

Tovább a cikkhez

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓI TEVÉKENYSÉG MEGSZÜNTETÉSE 2011. ÉVBEN

Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésére több okból kerülhet sor. A magánszemély dönthet úgy, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti, de megszűnik az egyéni vállalkozói tevékenység akkor is, ha arról a hatóság dönt, vagy az egyéni vállalkozó egyéni céggé alakul át. Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésével kapcsolatos eljárások kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kezdeményezhetők, melyet a magánszemély 15 napon belül köteles bejelenteni. Amennyiben az egyéni vállalkozó külön jogszabály alapján engedélyköteles vagy bejelentés-köteles tevékenységét megszünteti (pl. orvos), az e törvény szerinti változás-bejelentési kötelezettségét az engedélyező vagy a bejelentést fogadó hatóságnál is teljesítheti, amely a változás-bejelentést haladéktalanul továbbítja a nyilvántartást vezető szervhez.

Tovább a cikkhez

EGYÉNI VÁLLALKOZÓI MEGSZŰNÉS EGYÉNI CÉG ALAPÍTÁSÁVAL

Íársunkban levezetjük és egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk az egyéni vállalkozásból származó jövedelem egyéni cég alapítása miatti megállapításának szabályait. Így mehet át, viheti át vagyonát az egyéni vállalkozó egyéni cégbe.

Tovább a cikkhez

INGATLAN BÉRBEADÁS SZABÁLYAI 2011-BEN – II. KÖLTSÉG-ELSZÁMOLÁSI LEHETŐSÉGEK – GYAKORLATI PÉLDÁKKAL

Az előző lapszámban megjelent „Az ingatlan bérbeadás szabályai 2011. évben” című cikkben részletesen ismertetésre kerültek a magánszemélyeknek nem egyéni vállalkozóként történő ingatlan bérbeadásának szabályai. Ugyanakkor, ha egy magánszemély a meglévő ingatlanát bérbe szeretné adni, akkor a tevékenységének megkezdése előtt döntenie kell, hogy magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként, illetve ha magánszemélyként, akkor adószámmal vagy a nélkül adja azt bérbe. Természetesen ennek eldöntése nem egyszerű feladat, hiszen minden bérbeadó arra törekszik, hogy választásával a lehető legtöbb „nettó összeget” realizálja, ezért az előző cikkünkben ismertetett részletszabályok után érdemes gyakorlati példán keresztül is megkönnyíteni Tisztelt Olvasóink választását.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

KÜLFÖLDI FOGLALKOZTATÓK MAGYAR BIZTOSÍTOTTJAI

A Tbj. új 56/A. §-a alapján 2011. január 1-jétől a munkavállaló nem tekinthető a külföldi munkáltató képviseletét ellátó személynek, ezért e minőségében járulékkötelezettséget nem teljesíthet. A változással összefüggésben a Tbj. 56/A. §-a alapján képviseletet ellátó személynek legkésőbb 2010. december 31-i időponttal a 10T1041-es adatbejelentő lapon – a jogszabályi rendelkezések változása miatt - a jogviszony megszűnését be kellett jelentenie. A külföldi vállalkozás a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal összefüggő bejelentési, járulékfizetési és bevallási kötelezettséget az Art. 8. és 9. §-ában meghatározott fióktelep, illetve pénzügyi képviselő útján, ennek hiányában pedig közvetlenül saját maga teljesíti.

Tovább a cikkhez

GYERMEKGONDOZÁSI SEGÉLY ÉS MUNKAVÁLLALÁS

Az első újdonság: ismét a gyermek hároméves koráig jár a szülőnek a gyermekgondozási segély! A második: a gyermek első születés napja után ugyan vissza lehet térni a munkahelyre a segélyre való jogosultság megőrzése mellett - de csak részmunkaidőben. A módosított szabályozás március 31-ig ad időt az átállásra.

Tovább a cikkhez

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE

A Tb. jogszabályok 2011. január 1-jétől hatályos módosítása indokolja a főfoglalkozású egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettségére vonatkozó szabályok áttekintését. A legfontosabb változás az, hogy bevezetésre került egy új minimálbér fogalom. Példákon keresztül bemutatjuk az új szabályok gyakorlati alkalmazását.

Tovább a cikkhez

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ADATSZOLGÁLTATÁSOK A NYENYI MEGSZÜNTETÉSE UTÁN

Írásunkban azt kíséreljük meg bemutatni, hogy a 2011. január 1-jétől hatályos előírások alapján „mi a helyzet”, milyen kötelezettség szűnt meg, és milyen esetekre vonatkozóan maradtak fenn nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatási kötelezettségek.

Tovább a cikkhez

A KORENGEDMÉNYES NYUGDÍJAZÁS 2011. ÉVI SZABÁLYAI

A korengedményes nyugdíjba vonulás legutolsó időpontja: 2011. december 31-e. Ettől az időponttól korengedményes nyugdíjra megállapodás már nem köthető! Ismertetjük a további feltételeket.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ KÖTELEZETTSÉGEK 2011. ÉVBEN

A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény adja a termékdíjas kötelezettségek jogszabályi hátterét. Némi változtatással a korábban megismert szabályozás maradt érvényben továbbra is, amelyekről itt összefoglaló ismertetést adunk.

Tovább a cikkhez

KKV

CÉGVEZETÉSI TANÁCSADÓ - AMIKOR MÁR A PÉNZ NEM MOTIVÁL

Nemrég jelent meg magyarul egy könyv Daniel H. Pink szerzőtől "Motiváció 3.0" címmel és "Ösztönzés másképp" alcímmel (HVG Kiadó, 2010). Ebben nem kevesebbet állít a szerző, minthogy a modern gazdaságokban egyre több helyen már nem motivál a pénz. Sorra veszi a példákat, amikor önkéntesek lekörözik a versenyszférában dolgozókat (Wikipédia, szoftverek), amikor a kiváló új ötletek a cég által biztosított szabad időben és nem pénzért jönnek létre (pl. Google).

Tovább a cikkhez

JOG

ELEKTRONIKUS CÉGELJÁRÁS – JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS BUKTATÓKKAL

A cégnyilvánosságról, bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Ctv.) 2006. július 1-jei hatályba lépésével valamennyi gazdasági társaság számára lehetővé tette a cégbejegyzési és a változásbejegyzési eljárás elektronikus úton történő lefolytatását. Azóta számtalan, a gyakorlat által diktált módosulással találjuk szembe magunkat, amelynek követése elengedhetetlen a szabályozási buktatók kivédése érdekében is.

Tovább a cikkhez

2011 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.