Lapszámok
2011 / 05

Tartalomjegyzék

2011 / 05 lapszám címlap képe

ÁFA

AZ ÁFA TÖRVÉNY UNIÓS VÉGREHAJTÁSI RENDELETÉRŐL

2011. március 23.-án Az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétették a Tanács 282/2011/EU végrehajtás rendeletét. A rendelet a 2006/112/EK irányelv (HÉA irányelv) rendelkezéseinek végrehajtását segíti elő, gyakorlatilag HÉA és ennek következtében az Áfa törvény rendelkezéseit értelmezi.

Tovább a cikkhez

TAO

TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS 2010

A vállalkozások számára április-május az üzleti évi beszámoló és az adóbevallások, köztük a társasági adóbevallás elkészítése és eljuttatása a céginformációs szolgálathoz (a beszámolót), valamint az adóhatósághoz (az adóbevallást). A cikk a társasági adóbevallással kapcsolatos tennivalókat, illetve a bevallás tartalmát érintő kérdéseket foglalja össze. A korlátozott terjedelem miatt írásunk nem minden kérdést tárgyal. Célja a figyelem felhívása néhány témára, és különösen azon kérdések tárgyalása, amelyekben a 2010. adóévet érintően lényeges változás következett be.

Tovább a cikkhez

A NONPROFIT SZERVEZETEK 2010. ADÓÉVI TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁSA

A kettős könyvvitelt vezető nonprofit szervezet, amely éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót, közhasznú egyszerűsített éves beszámolót készít, a társasági adókötelezettségét a 1029-es nyomtatványon, az egyszeres könyvvitelt vezető nonprofit szervezet, amely egyszerűsített beszámolót, közhasznú egyszerűsített beszámolót készít, a 1028-es nyomtatványon vallja be. E bevallás szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

TRANSZFERÁR-NYILVÁNTARTÁS MINTÁK ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ CÉGEKNEK!

Sok önkormányzati tulajdonú cég még mindig nem ébredt rá, hogy transzferár-nyilvántartás készítésére kötelezett, holott őket is fenyegeti a sokmillió forintos mulasztási bírság.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2010-ES ÜZLETI ÉV ZÁRÁSÁRA

A 2010-es üzleti év zárását egyrészt befolyásolják új jogszabályi előírások, másrészt a vállalkozásoknál a gazdasági válsággal összefüggésben a tevékenység szűkülése. Az előbb említett körülmények hatással vannak a beszámoló összeállítására is. E cikk keretében az ezekből adódó zárlati feladatokra szeretnék kitérni.

Tovább a cikkhez

A SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ KÖZZÉTÉTELE ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A számviteli beszámoló elkészítéséhez kapcsolódó aktuális feladat a közzététel. Írásunkban részletes áttekintést adunk az erre vonatkozó szabályokról, jogkövetkezményekről, és gyakorlati kérdésekről.

Tovább a cikkhez

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSÁNAK SZÁMVITELE II.

Április számunkban a részletesen foglalkoztunk a gazdasági társaságok átalakulásának komplex kérdéseivel. A legfontosabb szakterület – az átalakulások számvitelét tárgyaló írásunkat folytatjuk.

Tovább a cikkhez

VEZETŐI INFORMÁCIÓ – TÉNYADATOK ÉRTELMEZÉSE

Előző részünkben a vezetői információ egy igen fontos területét elemeztük. Sorozatunkban korábban átvilágítottuk a tervezés részleteit, hasznát, fontosságát, menetét. Mostanra megérkeztek a tényadatok: hogyan viszonyulnak ezek a tervhez?

Tovább a cikkhez

SZJA

A MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM BEVALLÁSA A 2010. ÉVRE

Támogatások elszámolása * Költségek fedezetére, fejlesztési célból folyósított támogatás összegének elszámolása * Mikor nem kell bevallani az őstermelésből származó bevételt? * Az adómentes értékhatárt meghaladó bevételekre vonatkozó szabályok * Egyszerűsített bevallási nyilatkozat * A jövedelem levezetése költségelszámolás esetén * Bevételt csökkentő kedvezmények * Költségek elszámolása * Őstermelői adókedvezmény * A mezőgazdasági őstermelői tevékenység megszüntetése * Veszteségelhatárolás * Átalányadózás * A közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó szabályok * Családi gazdaságok tagjainak adózása

Tovább a cikkhez

INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK BEVALLÁSA 2010-RE

A folyamatosan készülő személyi jövedelemadó bevallások olyan kérdéseket vethetnek fel, melyekkel általában évente csak egyszer találkozunk. Ilyen az ingatlan-értékesítésből származó jövedelem is. Cikkemben elsősorban a 2010-es szabályokat tekintem át, hiszen ennek az évnek a bevallását készítjük, de zárásként a változásokat is áttekintjük.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁST ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK

Bár az évből már néhány hónap eltelt, úgy gondoljuk, érdemes a 2011. január 1-étől hatályos jogszabályokról említést tenni: Szervezeti változások – Biztosítási kötelezettség - Szankció-változások – Gyes melletti munkavégzés - Táppénz szabály változások

Tovább a cikkhez

NYUGDÍJASOK ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT SZEMÉLYEK KERESŐ TEVÉKENYSÉGE

A 2008. január 1-jétől történt szigorítástól kezdődően fokozott figyelmet érdemelnek a nyugdíjasok és az egészségkárosodott személyek keresőtevékenységre vonatkozó jogszabályi előírások. Anyagunkban a saját jogú öregségi nyugdíjasokra vonatkozó előírások mellett a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra, valamint rehabilitációs járadékban részesülőkre, és az egészségkárosodott személyek szociális járadékaiban részesülőkre vonatkozó rendelkezéseket tekintjük át. Nem csupán a nyugdíjasok és az egészségkárosodott személyek keresőtevékenységének jogszabály megfogalmazta korlátait ismertetjük, hanem a nyugdíj melletti kereső tevékenység járulékfizetési előírásait is érintjük.

Tovább a cikkhez

AZ ÁLLAM MI VAGYUNK

Sokan afféle mindent megoldó apukaként tekintenek az államra. Ő az, akitől elvárjuk, hogy megvédjen a világ minden bajától, ellásson minket minden jóval, és kihúzzon minket minden olyan csávából, amibe a saját hülyeségünk miatt kerültünk.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

AZ ÁGAZATI KÜLÖNADÓK BEVALLÁSA

E cikk keretében a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az egyes ágazatokat terhelő különadó bevallásával kapcsolatos fontosabb tudnivalókat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

A HELYI IPARŰZÉSI ADÓ BEVALLÁSA

A május végéig a könyvelőknek rengeteg munkájuk akad. Egyrészt az előző adóévet le kell zárni, másrészt a tárgyévet folyamatosan könyvelni kell, és adóbevallásokat kell benyújtani. Az előző adóév zárása során először a kötelező egyeztetéseket, leltárakat kell elvégezni, majd ha már minden jó a bevallásban jöhet először a helyi iparűzési adó kiszámítása és bevallása, majd a társasági adókötelezettség kiszámítása és bevallása, végül a beszámoló elkészítése. Bár a helyi iparűzési adó kiszámítása és bevallása nem tűnik nagy ördöngösségnek, de ha már több önkormányzat felé kell megosztani a kötelezettséget, akkor bizony bele lehet bonyolódni a számításokba és a bevallásokba. Ehhez kívánunk most az áttekintéssel segítséget nyújtani.

Tovább a cikkhez

EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÓI ADÓ (EVA) BEVALLÁSA

Írásunkban az EVA bevallásával kapcsolatos fontosabb tudnivalókat ismertetjük. Ez a kötelezettség a számviteli törvény hatálya alá tartozó eva alanyokra vonatkozik, határideje 2011. május 31.

Tovább a cikkhez

A KÖVETELÉSELENGEDÉS ILLETÉKKÖTELEZETTSÉGE

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 102. § (1) bekezdésének d) pontja alapján 2008. január 1-jétől vagyoni értékű jognak minősül ingyenes vagyonszerzés esetén a követelés. Mindez azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdődően az öröklés, illetve az ajándékozás útján történő vagyonszerzéseknek tárgyát képezi a követelés megszerzése is. Írásunkban áttekintjük, hogy mi következik mindebből.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

TUDNIVALÓK A MUNKAIDŐ-KERETRŐL

A rugalmas foglalkoztatás - de akár egy héten kilenc óra rendkívüli munkavégzés elrendelésének - mellőzhetetlen jogi feltétele a munkaidőkeret megállapítása. Írásunkban e jogintézmény alkalmazásának munka- és pihenőidővel kapcsolatos szabályait értelmezzük.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Bemutatjuk a Minőség Könyvelők Klubját

Számos könyvelőket tömörítő egyesület és egyéb szervezet működik ma Magyarországon. Közülük most a Minőségi Könyvelők Klubja számára biztosítunk bemutatkozási lehetőséget.

Tovább a cikkhez

2011 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.