Lapszámok
2011 / 10

Tartalomjegyzék

2011 / 10 lapszám címlap képe

ÁFA

KIFIZETETLEN SZÁMLÁK ÁFA TARTALMÁNAK VISSZAIGÉNYLÉSE

Október 20-a most jogvesztő határidő is. Az EU Bíróság döntése értelmében a Magyar Köztársaság nem megfelelően adaptálta a HÉA irányelv adó-visszatérítésre vonatkozó előírásait a magyar Áfa törvényben. Ennek végrehajtására a a kormány 2011. szeptember 16-án benyújtotta a T/4124. számú törvényjavaslatot, amely az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól címet viseli. Ezt külön is ismertetjük, kiemelve belőle, azt a rendelkezést, hogy az adózó a 2011. október 20. napjáig tartó jogvesztő határidőben benyújtható ismételt ellenőrzés iránti kérelmével az e törvény hatálybalépését megelőzően a megfizetettségi feltétel miatt vele szemben jogerős határozattal megállapított adóbírságra, késedelmi pótlékra vonatkozó rendelkezés felülvizsgálatát kérheti. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel elfogadását, erről az Önadózó honlapon (www.onadozo.hu) külön is tájékoztatást adunk. Amennyiben a javaslat változatlanul emelkedik törvényerőre – a 2011. október 20-i jogvesztő határidőre is nagyon kell figyelni.

Tovább a cikkhez

VÉGELSZÁMOLÁS, FELSZÁMOLÁS SPECIÁLIS ÁFA KÉRDÉSEI

A felszámolásnak és a végelszámolásnak különleges, Áfa törvényben szereplő szabályzása nem létezik, azonban néhány szempontot figyelembe kell vennie a megszűnését fontolgató adóalanynak, különösképpen a végelszámolás során. Ezekre hívjuk fel a könyvelők és más közreműködő szakemberek figyelmét.

Tovább a cikkhez

TAO

MIT KELL TUDNI A SZABÁLYOZOTT INGATLANBEFEKTETÉSI TÁRSASÁGOKRÓL ÉS ADÓKÖTELEZETTSÉGÜKRŐL?

2011. július 11-én az Országgyűlés törvényt fogadott el a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (a továbbiakban: Szit. tv.). A szabályokat a 2011. évi CII. törvény tartalmazza (megjelent a Magyar Közlöny 2011. évi 85. számában július 19-én). A Szit. tv. a kihirdetést követő 8. napon, azaz július 27-én hatályba lépett.

Tovább a cikkhez

NONPROFIT SZERVEZETEK TÁMOGATÓI RÉSZÉRE KIADÁSRA KERÜLŐ IGAZOLÁS ÉS NYILATKOZAT MINTA

Egy kedves olvasónk kérésére a törvényi feltételeknek megfelelő Nyilatkozat és Igazolás minta került megszerkesztésre, amint szíves felhasználás céljából közreadunk.

Tovább a cikkhez

TÁRSASÁGOK VÉGELSZÁMOLÁSA II.

Szeptemberi számunkban részletesen bemutattuk a végelszámolás számviteli feladatait. A téma feldolgozását a végelszámolások társasági adó, áfa, szja, bevallási, illeték, és cégeljárási kérdéseinek bemutatásával folytatjuk.

Tovább a cikkhez

VÉGELSZÁMOLÁS – TÁRSASÁGI ADÓ

Írásunkban a végelszámolás alá kerülő, a végelszámolás alatt álló, illetve a végelszámolást befejező gazdasági társaságok társasági adókötelezettségével kapcsolatos, az általános előírásoktól eltérő, sajátos kérdésekkel foglalkozunk

Tovább a cikkhez

SZJA

KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK AZ SZJA-BAN

A költségtérítésekkel kapcsolatos adózási kérdések folyamatosan felvetődnek a kifizetők részéről, így ennek az írásnak az a célja, hogy az idevonatkozó rendelkezések - a gyakorlatban előforduló esetek ismertetésével - bemutatásra kerüljenek.

Tovább a cikkhez

VÉGELSZÁMOLÁS – SZJA: A VÁLLALKOZÁSBÓL KIVONT JÖVEDELEMRŐL

Írásunkban a vállalkozásból kivont jövedelemre, mint speciális tőkejövedelemre vonatkozó szabályokat ismertetjük, amelyek a gazdasági társaságok végelszámolási eljárása során is alkalmazásra kell, hogy kerüljenek.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSI ADATAINK MEGISMERÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

Írásunkban annak bemutatására és – célszerűségi – elemzésére vállalkozunk, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi környezetben milyen lehetőségekkel élhetnek a biztosítottak annak érdekében, hogy nyugdíjbiztosítási adataikat megismerjék.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

AZ INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉST TERHELŐ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ILLETÉK VONZATA

Szűk, de meglehetősen problémás szelete a magyar adójognak az ingatlan visszterhes értékesítése során felmerülő áfa utáni illetékfizetés. Az alábbiakban annak bemutatására vállalkozom, hogy mely esetekben merülhet fel ez a sajátos adófizetési kötelezettség, milyen adóhatósági és bírósági gyakorlata alakult ki az elmúlt években, évtizedekben, és az Alkotmánybíróság ennek tárgyában elé kerülő beadványokat miként bírálta el; eközben igyekszem jól hasznosítható útmutatást adni a mindennapi életben felmerülő ingatlan értékesítéssel kapcsolatos adózási kérdésekhez is.

Tovább a cikkhez

KÜLFÖLDI RENDSZÁMÚ GÉPJÁRMŰVEK BELFÖLDI HASZNÁLATÁNAK FELTÉTELEI

2011. szeptember 1.-től szigorodtak a külföldi rendszámmal rendelkező járművek belföldi használatának jogszabályi feltételei. A jogalkotó a jogszabályi módosításokkal vissza szeretné szorítani a magyar magánszemélyek, illetve belföldi gazdálkodó szervezetek által használt külföldön forgalomba helyezett, de Magyarországon üzemeltetett személygépkocsik számát. Ezzel az osztrák illetve német mintára készített szabályokkal kívánja elérni a jogalkotó, hogy magyar magánszemélyek illetve gazdálkodók Magyarországon forgalomba helyezett személygépkocsival közlekedhessenek, ezzel biztosítva a forgalomba helyezéssel kapcsolatban felmerült adók (elsősorban Áfa és regisztrációs adó) bevételeinek növelését.

Tovább a cikkhez

VÉGELSZÁMOLÁS – ILLETÉK

Gazdasági társaságok jogutód nélküli megszűnése kapcsán illetékfizetési kötelezettség több formában is felmerülhet: a vagyonszerzési illeték mellett számolni kell eljárási illeték fizetésével is.

Tovább a cikkhez

ART

INDUL AZ ÉV VÉGI HAJRÁ: MILYEN VÁLTOZÁSOK VÁRHATÓK?

Elérkezett a 2011-es év utolsó negyede, lassan itt az év vége – az adóváltozások tempója azonban nem látszik csökkenni. Az elmúlt pár évre visszatekintve – mindegyikről elmondható, hogy rendkívüli év volt – mindig „helyzet” volt általában is, illetve minden adó- járulék-, gazdasági-pénzügyi szabály-változásnak megvolt a maga külön indoka is. Ebben nincs változás – illetve elmondhatjuk, hogy a magyar adórendszerben a folyamatos változás az, ami állandó. Adunk egy vázlatos leltárat, a már elfogadott és a tervezett főbb intézkedésekről.

Tovább a cikkhez

AZ ADÓSZÁM FELFÜGGESZTÉSÉRŐL

A 2006. évi LXI törvény 2006. szeptember 15-étől vezette be új jogintézményként az adószám felfüggesztést. Az erre vonatkozó rendelkezések az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 24/A. §-ában találhatók meg. A jogintézményt elsősorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében vezették be, a gazdasági forgalom biztonságát elősegítve. Jelen cikk aktualitását az adja, hogy 2011. évben is módosultak az adószám felfüggesztésre vonatkozó szabályok. Várhatóan 2012-ben is fognak.

Tovább a cikkhez

A VÉGELSZÁMOLÁSSAL ÉS A FELSZÁMOLÁSSAL KAPCSOLATOS ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK

A gazdasági társaságok megszűnéséhez kapcsolódóan adózási kötelezettségek kapcsolódnak, illetve adóhatósági ellenőrzésre is sor kerülhet. Írásunkban a felszámolás és végelszámolás legfontosabb adóeljárási szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

VÁLTOZÓ MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZÉSI SZABÁLYOK DECEMBERTŐL

Valamennyi EU tagállamnak 2011. december 5-ig kell teljesíteni a munkaerő kölcsönzés egyes szabályairól szóló 2008. november 19-i 2008/104/EK irányelv (a továbbiakban: irányelv) követelményeinek átvételével kapcsolatos jogharmonizációs kötelezettséget. Markáns újdonság: az irányelv alapján a munkaerő-kölcsönzés csak ideiglenesen vehető igénybe, és – általános szabályként – a munkabér tekintetében is a kölcsönzés első napjától alkalmazandó az egyenlő bánásmód a kölcsönzött és a kölcsönvevő saját munkavállalói között.

Tovább a cikkhez

JOG

ÖSSZEFOGLALÓ A TEVÉKENYSÉGI KÖRÖK HATÁLYOS SZABÁLYAIRÓL

A tevékenységi körökre vonatkozó szabályozás annyit változott az elmúlt időszakban, hogy eljött az ideje annak, hogy összefoglaljuk a vonatkozó cégjogi és adójogi tudnivalókat. Gazdasági társaság nem jöhet létre anélkül, hogy a létesítő okirata ne tartalmazza az általa folytatni kívánt tevékenységet / tevékenységeket/, a cégnek pedig egyenesen fogalmi eleme, hogy üzletszerű gazdasági tevékenység céljából jöjjön létre. Ugyanakkor a 2006. évi IV. törvény /Gt./, valamint a 2006. évi V. törvény /Ctv./ 2006. július 1-jei hatályba lépését követően a jogalkotó a tevékenységekre nézve alapvetően módosította e két törvényt, így a jogalkalmazók körében érezhető bizonytalanságra figyelemmel cikkünk a gazdasági tevékenységet érintő alapvető szabályokat tekinti át.

Tovább a cikkhez

A VÉGELSZÁMOLÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ VÁLTOZÁSBEJEGYZÉSI KÉRELMEK A CÉGELJÁRÁSBAN

2006. július 1-jétől hatályosan a 2006. évi V. törvény /Ctv./ VIII. fejezete szabályozza a végelszámolás és az ehhez kapcsolódó bírósági nemperes eljárás alapvető szabályait. A megkülönböztetés nem véletlen, ugyanis a végelszámolás önmagában, a nem fizetésképtelen cégek- és adott esetben cégnek nem minősülő egyéb jogalanyok- önálló létszakasza, melyhez a Ctv. szerinti peres, nemperes, ezen belül pedig törvényességi felügyeleti eljárások is kapcsolódhatnak. A végelszámolási eljárás során a cég székhelye szerint illetékes cégbíróság többnyire csupán regisztratív szerepet tölt be, amikor is a cég által előterjesztett speciális változásbejegyzési kérelmeket elbírálja. Cikkünk ezen kérelmek sajátosságaira kívánja felhívni a jogalkalmazók figyelmét, a szerző gyakorlati tapasztalatai alapján.

Tovább a cikkhez

2011 / 10 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.