Lapszámok
2011 / 11

Tartalomjegyzék

2011 / 11 lapszám címlap képe

ÁFA

Járulékos költségek az egységes adóalapban. Az Áfa törvény 70. §-ának értelmezése

Az áfa adóalap meghatározásának van egy látszólag egyszerű szabálya: a termékértékesítéshez, szolgáltatáshoz járulékosan kapcsolódó szállítói teljesítmények a főtevékenység adóalapjába tartoznak. Ennek mikénti értelmezése és alkalmazása a gyakorlatban azonban nem mindig ilyen egyszerű. Írásunkkal segíteni szeretnénk a helyes jogértelmezés megtalálásában.

Tovább a cikkhez

Kuponnal kapcsolatos elszámolások áfa vonzata

A kuponnal kapcsolatos elszámolások bizonytalan adózási megítélése jelentős adókockázatot jelent a vállalkozásoknak. A cikkben néhány elszámolási lehetőséget veszek számba a teljes körűség igénye nélkül. Igyekeztem olyan megoldásokat ismertetni, amelyek adókockázata minimális, illetve az Áfa törvény rendelkezései alapján egyértelműen indokolható az adóelszámolása. A kuponnal történő elszámolás adózási következményeinek ismertetésével egyelőre adósak a hivatalos szervek, amely késedelem nem igazán indokolható annak tükrében, hogy napjainkra általánossá váltak a kuponokon alapuló kereskedelmi akciók hazánkban.

Tovább a cikkhez

Belföldi adóalanyok áfa visszatéríttetési szabályai

Ezen írásunk azon Magyarországon letelepedett adóalanyoknak próbál segítséget nyújtani, akik a Közösség más tagállama felé Áfa visszatéríttetési eljárást kívánnak kezdeményezni, illetve azon adóalanyoknak is, akik a 2010. évet megelőző visszatéríttetési eljárások bonyolult jogi procedúrájából kiábrándulva nem próbálkoztak meg eddig más tagállamban jogszerűen áthárított forgalmi adó visszatéríttetésével.

Tovább a cikkhez

TAO

Vállalkozások egymás közötti ingyenes eszköz áthelyezési lehetőségei

Az írás a nyereséges, társasági adóalany cégek közötti ingyenes, de feltételekhez kötött eszköz-átcsoportosítási lehetőségekkel foglalkozik, és segítséget nyújt a törvény adta lehetőségek gyakorlati kihasználásához. A legtöbb hazai vállalkozó nem ismeri még ezeket a megoldásokat, holott a feltételek betartásával hatékonyan lehet irányítani a cégek eredményét. A leírtakat adóhatósági és minisztériumi tájékoztatás is megerősíti.

Tovább a cikkhez

Telephely, fióktelep létesítésének kötelezettsége, bejelentése, költségelszámolása

A cikk arra keresi a választ, hogy van-e lehetősége egy személynek egy másik államban vállalkozási tevékenységet folytatni a nélkül, hogy céget alapítana? A válasz egyértelműen igen. A megoldás pedig, fióktelep létesítése, illetve – meghatározott feltételek mellett – a tevékenységnek fióktelepnek nem minősülő telephelyen történő végzése. A továbbiakban azt mutatjuk be, hogy Magyarországon mely esetekben kötelező fióktelep létesítése és ennek mi a módja, illetve, hogy mikor lehet fióktelep létesítés nélkül vállalkozni. Mi előtt azonban erre rátérnénk, bemutatjuk röviden, hogy mikor beszélünk telephelyről.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A tagi kölcsön rendezésének lehetőségei, adózási, számviteli kérdései

Gazdasági társaságok tagjai gyakran nyújtanak kölcsönt vállalkozásuknak átmeneti likviditási nehézségek kezelésére, hosszabb, rövidebb időre. A gazdasági társaságok működése, fejlődése komoly érdeke a társaság tagjainak, ezért merülhet fel az a kérdés, hogy a nyújtott kölcsönt később esetleg a jegyzett tőke emelésére fordítsák, vagy a veszteséges gazdálkodás miatt ennek segítségével érjék el a jogszabályban meghatározott tőkeminimumot. Az írás nem foglalkozik a tagi kölcsön nyújtás részleteivel, de a tagi kölcsön elengedésével, a jegyzett tőke emelésének, a tőkeminimum biztosításának részleteivel, a tagi kölcsön közvetlen apportjával, számviteli, adózási, illetékfizetési kérdésekkel igen.

Tovább a cikkhez

Ingatlanokkal kapcsolatos számviteli és adózási kérdések

Az ingatlanok számviteléről és adózásáról már jó néhány kiadvány jelent meg, amelyek sok oldalon keresztül részletesen bemutatják, hogyan is kell alkalmazni a gyakorlatban az ingatlanokkal kapcsolatos, különböző jogszabályokban rögzített előírásokat. Figyelembe véve a terjedelmi korlátokat is, cikkemben nem egy részletes leírást és gyakorlati útmutatót szeretnék Önnek készíteni, csupán szeretném felhívni a figyelmét, és segíteni a munkáját néhány, nem elhanyagolható részlet megemlítésével, ami az ingatlanok számvitelével és adózásával kapcsolatban felmerülhet. A leírtak közül, ha csak egy érdekességet is talál, ami az Ön cégével kapcsolatban éppen aktuális kérdésként merült fel, már megérte elolvasni ezt a pár sort.

Tovább a cikkhez

Szabad-e újrakönyvelni a korábbi éveket?

Kereste már meg Önt cégvezető azzal a kéréssel, hogy a korábbi évek könyvelését végezze el újra? Ha a korábbi évek könyvelésében a hibák nagyobb számban fordulnak elő, akkor azok javítása több időt venne igénybe, mint egy komplett újrakönyvelés. Ezért születik meg az a döntés: újra kell könyvelni. De mit kezdhetünk az így kialakult főkönyvi kivonattal?

Tovább a cikkhez

SZJA

Végtörlesztési tanácsadó

2011. szeptember 29-én hatályba lépett a deviza alapú kölcsönszerződések kedvezményes árfolyamú végtörlesztését lehetővé tevő törvény. Írásunkban a teljesítési feltételeket foglaljuk össze, külön kitérünk a felmerülő adózási kérdésekre is.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelők adózása

Írásunkban teljes körűen áttekintjük az őstermelők adózásának, bevétel- és költségelszámolásának, nyilvántartásvezetésének szabályait. Külön írásban foglalkozunk a járulékfizetési kötelezettségeikkel, és a témához kapcsolódóan a termőföldszerzéshez és gazdaságátadáshoz kapcsolódó illetékfizetés szabályaival .

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A nyugellátások és a baleseti járadék 2011. novemberi kiegészítése

A Magyar Közlöny 2011. évi 114. számában jelent meg a 198/2011. (X.5.) Korm. rendelet, amely a nyugellátások és a baleseti járadék 2011. novemberében történő egyösszegű kiegészítéséről rendelkezik. Ismertetjük a jogszabály alkalmazásának feltételeit.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettsége

Őstermelői igazolvány alapján folytatott tevékenység esetén a biztosítási kötelezettségek teljesítése a következőképpen alakul:

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Jövedéki adó - ismét változik

A 2010. évi XC. törvénnyel kezdődően egy év alatt immár hetedszer nyúltak bele a jövedéki adótörvénybe! Volt, amikor pusztán technikai módosítások, máskor komoly, érdemi változások történtek. Jelen esetben inkább ez utóbbiról van szó: adómérték emeléseket tartalmaz, illetve új elkobzási, bírságolási jogcím jelenik meg.

Tovább a cikkhez

Őstermelők termőföldszerzéshez és gazdaságátadáshoz kapcsolódó illetékfizetési szabályok

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) a termőföld megszerzésével kapcsolatban speciális szabályokat tartalmaz és ezek között is kiemelt kedvezmények és mentességek vonatkoznak a családi gazdálkodók és őstermelők vagyonszerzéseire, továbbá külön illetékmentességek vannak a mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához kapcsolódóan is.

Tovább a cikkhez

A kereskedelmi csomagolás termékdíja és a koordináló szervezet problémaköre

Egy konkrét termékdíj-ellenőrzés ügyben vetődött fel az a kérdés, hogy az adózó a kereskedelmi csomagolás „E” termékdíjtételének megfizetése körében köthet-e megállapodást – a fennálló átvállalási szerződése mellett mellett – másik hasznosítást koordináló szervezettel, kifejezetten csak a PET palackok gyűjtése és erről igazolás kiadása tárgyában. Jogszerű ez, vagy nem? A probléma kifejezetten csak a 2009-es évet, illetve annak jövőbeni adóellenőrzését érinti – 2010-től megváltozott a szabályozás.

Tovább a cikkhez

ART

Az új német-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény

A Németország és Magyarország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt a 2011. évi LXXXIV. törvénnyel 2011. július 4-én hirdették ki. Az Egyezményt feltehetően már a 2012. január 1-jétől kifizetett összegekre alkalmazni kell, feltéve persze, hogy a ratifikációs okmányok kicserélése idén megtörténik.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Öt munkavédelmi alapkérdés, amire a vállalkozásnak tudnia kell a választ – hogy nyugodtan várja a mu

Ez nem egy tanulmány, amit elolvasva többet tud majd a munkavédelemről, hiszen melyik vállalkozó akar többet tudni a munkavédelemről? Inkább egyszerű lépésekre lebontva, mindenki számára érthető módon elmagyarázom, hogyan tegyen rendbe egyes részterületeket, annak érdekében, hogy nyugodtabban várhassa a munkavédelmi felügyelőket. Nem fogok jogszabályokat idézni. Az előírások ismertetése helyett inkább konkrétan megmondom, hogyan oldja meg a munkavédelmi feladatait a lehető leghatékonyabban.

Tovább a cikkhez

Elküldés helyett – fegyelmezési eszközök a munkajogban

A Munka Törvénykönyve nem szabályozza a fegyelmi felelősséget, mindez ugyanakkor nem jeleni azt, hogy a munkáltatói alternatíva a munkaviszony megszüntetésében vagy a „hallgatásban” merülne ki. Egy részt alkalmazható a jog által nem rendezett figyelmeztetés, másrészt a kollektív szerződésben vétkes kötelezettségszegésért megállapítható joghátrány. A törvény „karcsú” szabályozását az ítélkezési gyakorlattal egészítjük ki.

Tovább a cikkhez

KKV

A cégvezetők 7 főbűne

A cégvezetésben az egyik legnehezebb dolog a vezetés. Nagyon sok vállalkozás ezért ragad be egy szinten a növekedésben, mert ahogy nő a cég, a tulajdonosnak egyre inkább vezetői munkája van, és egyre kevesebbet foglalkozik termékekkel, gyártással, szolgáltatással és a vevőkkel. Embereket vezetni nem könnyű dolog. Azért adnak a vezetőknek magas fizetést, mert vezetésre hatékony ember kevés van, és ezt a kincset meg kell becsülni.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Mit nyújt Önnek az Önadózó 2012-ben?

"Ne vágj ki minden fát!" - énekli Koncz Zsuzsa. Így vagyunk a pénzügyi-gazdasági tevékenység szakmai információ-forrásaival is. Az újra fellángoló válság miatt sok vállalkozás kénytelen saját megszorító intézkedéseit bevezetni: kevesebb szakkönyvet rendel, kevesebb szakmai konferencián, képzésen vesz részt. Mert úgy érzi a túlélés a tét. De éppen ezért, a túlélés miatt nem lehet mindent lemondani, mert a végén teljesen magunkra maradunk, még a vevőink, ügyfeleink is elhagynak bennünket.

Tovább a cikkhez

2011 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.