Lapszámok
2012 / 02

Tartalomjegyzék

2012 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

Az áfa visszatérítés új szabályai 2012-től

A bevallásban nyilatkozni kell, hogy a bevallott számlák teljes körűen kiegyenlítést nyertek-e vagy sem. Ha a bevallásban kifizetetlen számla áfája is szerepel – az adót 75 napon belül kell az adóhivatalnak kiutalnia.

Tovább a cikkhez

Mezőgazdasági tevékenységet végző adóalanyok különös adózási szabályai

A mezőgazdasági tevékenységet végzők különös adózási szabályai az Áfa tv. XIV. fejeztében olyan bonyolultan (és nem egzaktan) kerültek megfogalmazásra, hogy a legtöbb jogértelmező kerülte a tárgykörben bármiféle publikáció megjelentetését. 2012.-re a jogszabály egyik hiányossága megszüntetésre került, így gyakorlatilag lehetőség adódik egy „felvállalható”, normaszövegen alapuló szakmai értelmezés megjelentetésére.

Tovább a cikkhez

Időszaki teljesítések kezelése az Áfa törvényben

Az általános forgalmi adó szabályozásban meglehetősen hosszú története van az időszaki teljesítések szabályozásának, amelynek fő jellemvonása a fizetési határidő, mint teljesítési időpont erőltetése volt, ami a közösségi előírásoktól való eltérést jelent. Ezeket a szabályokat foglaljuk össze a jogi sallangok nélkül, de jelölve az egyes jogszabályi szakaszokra való hivatkozást, hogy az álláspontunk alátámasztható maradjon.

Tovább a cikkhez

TAO

Adminisztráció-csökkentés a transzferárazásban

A két ünnep közötti időszakban került kihirdetésre az 54/2011. (XII. 29.) NGM rendelet, amely jelentősen átszabta a transzferár-nyilvántartások készítésére vonatkozó szabályokat, érdemben csökkentve az adózók adminisztrációs terheit. Az új előírások nagy része már a 2011-re vonatkozó dokumentáció elkészítésekor is alkalmazható, így mindenképpen fontos mélységében megismerni a változásokat.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Vezetői információ – befektetés eszközökbe

Üdvözlöm kedves olvasóimat! Pár havi szünet után visszatérünk, újabb tippekkel az üzleti hatékonyság és eredményesség növelése érdekében. Sorozatunk korábbi részeiben már áttekintettük a tervezés folyamatát, készpénzforgalmi előrejelzés készítéset, terv és tényadatok összehasonlítását. Ezúttal a tervezés egy újabb fontos területére szeretnék összpontosítani: befektessünk-e vagy sem?

Tovább a cikkhez

SZJA

Az egyéni vállalkozásból származó 2011. évi jövedelem megállapítása

A 2011. évi adóév lezárása egyben az egyéni vállalkozásból származó jövedelem megállapítását is jelenti az éves adóbevallás kitöltése során. Fontos az alap és a kiegészítő nyilvántartások pontos lezárása a jövedelemszámítás érdekében. A bevallás benyújtásával és a jövedelemszámítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a következők.

Tovább a cikkhez

Nyereményjátékok szja vonzata

A következőkben gyakorlati példákon is levezetve bemutatásra kerülnek a különböző típusú nyereményjátékok – szerencsejátékok, ajándéksorolás, üzletpolitikai célból szervezett nyereményjáték, vetélkedő díja - Szja törvény szerinti adókötelezettségei.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A szociális hozzájárulási adóról

2012 év egyik lényeges szerkezeti változása a közteherfizetés rendszerében, hogy megszűnt a társadalombiztosítási járulék, és új adónemként került bevezetésre a szociális hozzájárulási adó.

Tovább a cikkhez

A nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történő átalakítása I.

Az általános öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyek számára járó ellátások rendszerének átalakítása. Írásunkban a társadalombiztosítás és a nyugdíjrendszer alapvető szabályai változásán túl a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény főbb elemeit ismertetjük, következő lapszámunkban pedig részletesen bemutatjuk az egészségkárosodáson alapuló ellátások új rendszerére vonatkozó előírásokat, és az egyéb nyugdíjjogi változásokat is.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Környezetvédelmi termékdíjas szabályozás 2012. január 1-től.

2012. év elejére összeállt a környezetvédelmi termékdíj jogszabályi háttere. 2011. évi LXXXV. törvény is több módosításon esett át, és megjelent a végrehajtási rendelet is. Ezekre figyelemmel összefoglalóan áttekintjük az új környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségeket.

Tovább a cikkhez

A helyi adó törvény változásai

Írásunk a helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban Htv.) 2012. január 1-től hatályba lépő módosításait taglalja. A részletek ismertetése előtt érdemes megjegyezni, hogy az önkormányzati adóhatóságok adóztatási jogosítványai jelentősen bővültek, azonban – a benyújtott T/4662 törvényjavaslatban foglaltakkal ellentétben – a települési adó nem került bevezetésre. Az egyes adónemeknél a törvényi maximumok megmaradtak, de azok mértéke jelentősen változott. A részletszabályok ismertetése a törvény szerkezetének megfelelően történik.

Tovább a cikkhez

Szakképzési hozzájárulás kötelezettség 2012-től

A szakképzési hozzájárulás kötelezettséget meghatározó jogszabályok már olyan bonyolult rendszert alkottak, mely a jogalkalmazás gátjává vált. A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény lényegesen egyszerűbbé teszi a jogalkalmazók eljárását. Ismertetjük alkalmazásának szabályait.

Tovább a cikkhez

A gépjárművekkel kapcsolatos legfontosabb adózási változások – 2012.

Új év, új adószabályok. Mivel az adóztatásban kiemelt szerepe van a gépjárműveknek, ezért – természetesen – az ezzel kapcsolatos szabályok is módosultak több vonatkozásban. Jelen cikk a legfontosabb változásokat kívánja összefoglalni.

Tovább a cikkhez

ART

A február 25-ig beadandó éves bevallásokról

Ismét eltelt egy év, ismét be kell nyújtania az éves bevallásokat az arra kötelezett adózóknak. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat kívánja összefoglalni.

Tovább a cikkhez

További változások az adóeljárásban – 2012.

Az előző részben a legfontosabb változások voltak olvashatók az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 2012. évi változásai közül. A további változásokat e cikk tartalmazza. Ezen túlmenően 2011. decemberében még több törvény módosította az Art-ot, ezekről is említést tesz jelen összeállítás.

Tovább a cikkhez

Az adóbírság mértékének vizsgálata

A közigazgatási perben a felperes nem vitatta, hogy az adólevonás alapjául szolgáló, számlában szereplő gazdasági esemény nem valósult meg. Ugyanakkor véleménye szerint az adóhatóság eljárása során egyrészt több lényeges eljárási hibát vétett, másrészt jogszerűtlenül határozta meg az adóbírság mértékét és összegét. A bíróság álláspontja szerint nem létező gépkocsi vásárlás, fiktív számlára alapozott ÁFA levonás miatt a bírság mértéke jogszerűen került meghatározásra az adóhiány 75 %-ában.

Tovább a cikkhez

Változásmutató a 2012 évi adótörvényekhez

A Magyar Közlöny 2011. november 29-i 2011/140. számában jelent meg az Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény, amely az egyes adónemek, a járulékok és a számvitel 2012. évi változásait tartalmazta. Ez alapján készült el a HVG Adó 2012 különszáma, illetve az Adókódex Adótörvények 2012-es kiadványa is. És ez alapján ismertettük lapunk 2012 januári számában a 2012. évi adóváltozásokat is. Azonban 2011. decemberében még további jelentős adótörvényi módosítások születtek, amelyeket ezek a kiadványok nem tartalmaznak.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Bemutatjuk az új Munka Törvénykönyvét I.

Általános magatartási követelmények. 2012 év első kihirdetett törvénye a tavaly Luca napján elfogadott új Munka Törvénykönyve. Nincs is szükség a kapkodásra, mert ha nem is Luca széke elkészítésének tempójában, de van idő a felkészülésre, hiszen a hatálybalépés időpontja július 1. Szemezgetve a törvényből, az egész kódex alkalmazására vonatkozó Bevezető rendelkezések közül az általános magatartási követelményekkel foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

2012 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.