Lapszámok
2012 / 03

Tartalomjegyzék

2012 / 03 lapszám címlap képe

ÁFA

Az Önkormányzat által a saját gazdasági társaságaiknak nyújtott támogatások szigorodó adójogi és ver

Az önkormányzat által saját gazdasági társaságaiknak nyújtott támogatások áfa adójogi elbírálása mindig is problémát okozott, mind az önkormányzatoknak, mind az adóellenőrzést végző személyeknek. Írásunkban e kérdéskört járjuk körbe.

Tovább a cikkhez

Önellenőrzési pótlék megállapításának változó szabálya 2012-től

A 2011. év végi adójogszabály-alkotási dömping egyik kedvező szabálya az önellenőrzési pótlék megállapítással kapcsolatos.

Tovább a cikkhez

Az ÁFA-levonás jogszerűsége a bíróság előtt

Az adóhatóság széleskörű bizonyítás eredményeként megállapította, hogy a felperes által befogadott és az ÁFA-levonás alapjául szolgáló számlák fiktívek, az azokban szereplő gazdasági események nem a kiállító és a felperes között jöttek létre. A bíróság eljárása során további bizonyítást folytatott le. Az új bizonyítékokat együtt értékelte a hatóság által beszerzettekkel, melynek eredményeként a támadott határozatot hatályon kívül helyezve megállapította a számlák hitelességét.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az evából kilépett vállalkozások feladatai

Az egyszerűsített vállalkozói adó 2012-től megváltozott szabályai miatt sokan a kilépés mellett döntöttek. Számukra áttekintjük az átmenet szabályait.

Tovább a cikkhez

Készüljünk a 2011. évi beszámolóra

Nem lehet elég korán kezdeni. E cikk keretében a legfontosabb zárlati teendőkre térek ki. A zárásnál indokolt tekintettel lenni az új jogszabályi változásokra, illetve a gazdálkodási körülményekre.

Tovább a cikkhez

Megéri-e az árát? Befektetések elemzése

Előző alkalommal feltérképeztük, milyen módon érdemes nekikezdeni a befektetések értékelésének. Láttuk, hogy a vállalkozás életében előfordulhatnak olyan tételek, amelyek számviteli kezelése nem feltétlenül egyezik a vezetőség elképzeléseivel: nevezetesen, hogy ki mit tekint befektetésnek, elég szubjektív kritériumokon alapul.

Tovább a cikkhez

SZJA

A 2012. évi adóelőleg-nyilatkozatokról

2012-ben – a személyi jövedelemadó előlegének szempontjából – két fontos változás következett be. Egyrészt a jogalkotó kivezette, megszüntette az adójóváírás intézményét. Ennek a kedvezménynek a megszűnésével az adójóváírásra vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat is értelmét vesztette. Másrészt változtak a szuperbruttósítás néven elhíresült adóalap kiegészítés szabályai. Az új szabály – mely szerint az adóalap-növelő összeget az összevont adóalapba tartozó jövedelem 2 millió 424 ezer forintot meghaladó része után kell csak megállapítani – új adóelőleg-nyilatkozatokat tett szükségessé. A legtöbb értelmezési probléma az adóalap-kiegészítéssel kapcsolatos nyilatkozatokkal kapcsolatban merült fel. Sok munkáltatónál kérdéses volt, hogy vajon minden munkavállalót nyilatkoztatni kell-e a szuperbruttósítással kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban a cikk utolsó bekezdéseiben találhat részletesebb információt.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Pénzbeli egészségbiztosítási ellátások módosult szabályai

Bemutatjuk a terhességi gyermekágyi segély módosult szabályait. Példákon keresztül levezetjük, hogyam kell a gyermekgondozási díjat számítani 2012. január 1-étől. Bemutatjuk a jövedelempótlék igénylésének szabályait. Ismertetjük a pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére vonatkozó szabályok változását is.

Tovább a cikkhez

A megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenységének folytatására vonatkozó 2012. évi előí

Mint azt „A nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történő átalakítása” címmel az Önadózó 2012. februári számában megkezdett sorozatunkban is igyekszünk bemutatni, a nyugdíjrendszer valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszere gyökeresen átalakul. Az átalakítás legfontosabb rendelkezéseit az ún. korhatár előtti civil és fegyveres nyugdíjak esetében „a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról” szóló 2011. évi CLXVII. törvény (a továbbiakban: T.), a megváltozott munkaképességű személyek esetében pedig „a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról” szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban. Mmtv.) tartalmazza. A korhatár előtti öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék, illetve balettművészeti életjáradék melletti munkavégzés szabályait az említett sorozatban érintjük. Jelen anyagunkban a megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenységének szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

A nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történő átalakítása II.

Előző lapszámunkban megkezdett írásunkat folytatva bemutatjuk a társadalombiztosítás és a nyugdíjrendszer alapvető szabályainak változását, kitérve a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetésére, és az új ellátási formákra.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Az innovációs járulék bevallási és befizetési kötelezettségének változása 2012. január 1-től

Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Módosító törvény) 2012. január 1-jétől hatályos rendelkezései, illetőleg azon kormányzati szándék értelmében, mely az adózók adminisztrációs terheinek csökkentését tűzte ki célul, az innovációs járulék bevallási és befizetési kötelezettségének teljesítésében kardinális változások léptek érvénybe ez év január 1-től, melyeket az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni, segítséget nyújtva, hogy az érintett adózók kötelezettségüket a fenti jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesíthessék.

Tovább a cikkhez

Környezetvédelmi termékdíj – és a számlazáradékok

A termékdíj-törvény 2012. január 1.-jei hatályos előírásai módosították a kötelezett által kiállított számlák termékdíjra vonatkozó záradékaival kapcsolatos rendelkezéseket. Ismertetjük a számlazáradékok alkalmazásának szabályait.

Tovább a cikkhez

ART

A NAV ellenőrzési irányelvei 2012-re

A költségvetési bevételek több mint 92 százalékát - az idén mintegy 10.500 milliárd forintot, a tavalyinál 1.000 milliárd forinttal többet - a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) kell biztosítania, amit az adózói bázis szélesítésével kíván elérni - mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese 2012. február 16-i sajtótájékoztatóján, az idei ellenőrzési irányelveket ismertetve.

Tovább a cikkhez

A bevallási késedelem igazolása

Az adóbevallási kötelezettséget az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (Art.) és a többi adójogszabályban meghatározott határidőig kell teljesíteni. Amennyiben az adózó ezen határnapig nem teljesít, bevallási késedelembe esik, melyet az adóhatóság szankcionál. Bizonyos esetekben ugyanakkor a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az adózó a késedelmét kimentse.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Bemutatjuk az új Munka Törvénykönyvét II.

Az új Munka Törvénykönyve szemléletét – általánosságban - úgy lehetne összefoglalni, hogy enyhít a munkáltatókat terhelő kötelezettségeken, és szigorít a munkavállalókra vonatkozó munkajogi szabályokon. Erről részletesen is tájékozódhatnak olvasóink a Munkajogi Navigátor – Az új Munka Törvénykönyve a gyakorlatban című, most megjelent kézikönyvünkből. E kiadvány azért is mellőzhetetlen lesz a munkáltatók és a munkaügyi feladatokat végzők számára, mert tartalmaz egy olyan iratmintatárat is, amelynek alkalmazásával a vállalati munkaszervezet átállítható az új törvénynek megfelelő gyakorlatra. Iratmintáinkhoz használati útmutatót is adunk.

Tovább a cikkhez

JOG

A cégeljárás szabályainak változásáról

Írásunkban a cégeljárást érintő legújabb változások összefoglaló bemutatását adjuk. A 2011. év végét jellemző, rapid gyorsaságú jogalkotásból nem maradt ki a cégjog sem. A tavalyi év utolsó két hetére jellemző, hogy szinte minden nap kihirdettek egy új Magyar Közlöny lapszámot. A 2011. évi 164. szám- 2011. december 30.- tartalmazza a 2011. évi CXCVII. törvényt- a továbbiakban Módtv.- mely átfogóan módosítja a 2006. évi V. törvényt /Ctv./, továbbá részben a 2006. évi IV. törvényt /Gt./, az 1990. évi XCIII. törvényt /Itv./, valamint a 2009. évi CXV. törvényt /Evectv./.

Tovább a cikkhez

2012 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.