Lapszámok
2012 / 04

Tartalomjegyzék

2012 / 04 lapszám címlap képe

ÁFA

A személygépkocsi és az áfa

Talán nincs másik olyan kultikus tárgy az adózásban, mint a személygépkocsi. A kormányzat ezer adózási bőrt szándékozik lehúzni a személygépkocsik tulajdonosairól, a tulajdonosok pedig ezer fantáziadús trükköt próbálnak bevetni, annak érdekében, hogy minél kisebb adóteherrel tudják működtetni a járművet. Írásunk a legnagyobb adótétellel - az általános forgalmi adókötelezettséggel fogalakozik.

Tovább a cikkhez

Használt ingóságok adásvételének ÁFA-vonzata

Az Áfa tv. speciális rendelkezéseket tartalmaz a használt ingóságok értékesítésére. Fő szabály szerint ÁFA-t az eladó nem háríthat át, a vevő pedig nem helyezhet levonásba. Amennyiben azonban mindkét szerződő fél úgy nyilatkozik az adóhatóság felé, hogy nem alkalmazza a különös szabályokat, úgy ebben az esetben az általános rendelkezések az irányadók. Az alábbi jogesetben a bíróságnak kellett döntenie arról, hogy az adóhatóság felé a bejelentést az eladó és a vevő jogszerűen tették-e meg és a felperesi vevő vonhatott-e le ÁFA-t ?

Tovább a cikkhez

TAO

A külföldön megfizetett társasági adó beszámítási lehetőségei

A társasági adótörvény a külföldön megfizetett adónak a belföldi fizetendő társasági adókötelezettségnél történő figyelembe vételéről a kettős adóztatás elkerülésének biztosítása céljából rendelkezik. A kettős adóztatás akkor merülhetne fel, ha a belföldi illetőségű adózónak vagy a külföldi vállalkozó adóalanynak külföldről olyan jövedelme származik, amely után az adott külföldi állam is érvényesít társasági adónak megfelelő adót.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Bizonylatok megőrzése, de meddig?

Írásunk a vállalkozások életében felhalmozódott számviteli, adózási, személyügyi iratok megőrzési idejével és módjával foglalkozik.

Tovább a cikkhez

SZJA

Személygépkocsi a vállalkozásban

A személygépkocsik üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolása a társas és egyéni vállalkozásokat egyaránt érinti, különös tekintettel arra, hogy az adózónak adott esetben cégautóadó fizetési kötelezettsége is van. A költségelszámolás szempontjából különös jelentősége van annak, hogy az adott személygépkocsi kinek a tulajdonában van, milyen bizonylatok alapján történik a költségelszámolás és annak is, hogy a személygépkocsi használat kinek az érdekében merül fel.

Tovább a cikkhez

Ingatlan bérbeadás szabályai 2012. évben

Írásunkban kísérletet teszünk arra, hogy összefoglaljuk a magánszemélyek ingatlan bérbeadásának 2012. évre vonatkozó szabályait. A 2011. év végi adómódosító törvények alapjaiban nem változtatták meg az ingatlan bérbeadás szabályait, ugyanakkor az adóelőleg levonása illetve az adó megállapítása során figyelemmel kell lenni néhány új szabályra is.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Foglalkoztatást ösztönző új adókedvezmények - Rehabilitációs kártya és a Karrier Híd Program

2012. január 1-jétől - ismételten - változott a foglalkoztatást ösztönző kedvezmények rendszere. Ez részben azzal függ össze, hogy átalakításra került a társadalombiztosítás fedezeti rendszere, és a foglalkoztatókat, egyéni vállalkozókat és más kötelezetteket terhelő társadalombiztosítási járulékot „az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról” szóló 2011. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Atvm.) IX. fejezetében szabályozott szociális hozzájárulási adó „váltotta” fel, másrészt a jogalkotó újabb olyan célcsoportokat (megváltozott munkaképességű személyek, illetve a kormányzati létszámcsökkentés során elbocsátottak) határozott meg, amelyek foglalkoztatását (adó)kedvezmény nyújtása révén preferálja.

Tovább a cikkhez

Munkavégzés öregségi nyugdíj és egyéb ellátások mellett - 2012. évi előírások

Lapunk 2012. márciusi számában áttekintettük a megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenység folytatására vonatkozó 2012. évi előírásokat. A nagy ellátórendszerek – így a nyugdíjrendszer – átalakítása iránti érdeklődésre figyelemmel ezúttal az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék, valamint a balettművészeti életjáradék melletti munkavégzésre vonatkozó előírásokat mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

Nyugdíjak és egyéb ellátások külföldre történő folyósítása

A sajátjogú és a hozzátartozói nyugellátások, a baleseti járadék, a korhatár előtti ellátás, az átmeneti bányászjáradék, a balettművészeti életjáradék, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai folyósításának nem jelenti akadályát a jogosult átmeneti vagy végleges külföldi tartózkodása.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Jövedéki Adó Teszt

Az Önadózó Cég Adó Teszt (www.onadozo.hu) részeként e tesztünk egyaránt szolgál a jövedéki területtel operatíve foglalkozók részére, önmaguk és munkavégzésük kontrolljaként, másfelől a cégvezetés részére is hasznos sorvezető lehet jövedéki ügyintézés felügyeletének megkönnyítése céljából. A lista összeállításakor elsősorban az általános érvényű, de legalábbis a legszélesebb körben értelemszerűen alkalmazandó előírásokat összegyűjtésére törekedtünk. Nem térünk ki a termékfajtánként, engedélyes jogcímenként eltérő részletszabályokra. Nem kerülnek részletezésre azok a követelmények sem, amelyek a vámhatóság felé történő rendszeres elektronikus adatküldést (bejelentést, bevallást, adatszolgáltatást) szabályozzák és sérülésükkor a vámhatóság hibaüzenetet küld. Ezekben az esetekben a vezetői kontrollnak a hibaüzenetek létére és az azokban jelzett problémákra, illetve azok kijavítására indokolt fókuszálni.

Tovább a cikkhez

Az illeték visszatérítése a szerződés megszüntetése miatt 0

Az Illetéktörvény 80.§ /1/ c) pontja szerint az illeték visszatérítésének van helye, ha – további feltételek mellett - a felek a jogügyletet közös megegyezéssel, az eredeti állapot helyreállításával megszüntetik, vagy az erre jogosult a jogügylettől eláll. Írásunkban bemutatjuk, hogy kell helyesen értelmezni és alkalmazni e törvényhelyet.

Tovább a cikkhez

ART

Fizetési könnyítés és adómérséklés 2012-ben

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 1. § (6) bekezdése szerint az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényekben, illetve az Art-ban meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Jelen cikk célja bemutatni a fizetési könnyítési és mérséklési eljárások lefolytatásának 2012. évben hatályos feltételeit.

Tovább a cikkhez

A legnagyobb adóteljesítményű adózókra vonatkozó adóeljárási szabályok

A legnagyobb adóteljesítményű adózók tekintetében speciális adóeljárási szabályokat tartalmaznak a jogszabályok. Egyrészt ezen adóalanyoknak az adóügyi illetékességük is eltér a többi adózóétól, másrészt pedig több különleges adózási szabály vonatkozik rájuk. Jelen cikk e rendelkezéseket tekinti át.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaerő-kölcsönzés szabályai 2012-ben

Év elejével megváltozott a munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás bejelentésére vonatkozó szabályozás, 2011. december 1-jétől pedig módosultak a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályok a Munka Törvénykönyvében (a továbbiakban: Mt.). Ennek oka uniós jogharmonizációs kötelezettségben keresendő: az Európai Parlament és a Tanács 2008 végén fogadta el a munkaerő-kölcsönzés keretében történő munkavégzésről szóló 2008/104/EK Irányelvet (a továbbiakban: Irányelv), a célból, hogy az Unión belül egységes legyen a kölcsönzött munkavállalók jogi helyzetére és munkafeltételeire vonatkozó szabályozás. Az Irányelv az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, valamint a foglalkoztatás rugalmasságának elvét kívánja egyidejűleg érvényesíteni azzal, hogy rendelkezéseit a tagállamoknak 2011. december 5-ig kellett átültetniük a belső jogba. Az alábbiakban bemutatjuk a főbb változásokat, és külön cím alatt ismertetjük a munkaerő-kölcsönző cégeknél a közelmúltban bevezetett bérkompenzáció miatt jelentkező nehézségeket és a napokban elfogadásra váró megoldási javaslatot is.

Tovább a cikkhez

Bemutatjuk az új Munka Törvénykönyvét (III) - Személyünk védelme, az egyenlő bánásmód és a jognyilat

Tovább lapozzuk új Munka Törvénykönyvét. Egyrészt olyan szabályokkal találkozunk, melyet a még néhány hónapig hatályos Mt. nem tartalmazott. Másfelől a jogalkotó részben átírta az egyenlő bánásmódra vonatkozó rendelkezéseket. Ez utóbbi egy-egy esetben sok fejtörést okozhat a munkáltatónak, különösen akkor, ha például egy perben olyan intézkedését kell magyaráznia, amelyhez a törvény nem ír elő indokolási kötelezettséget. Végül fajsúlyos jogi kérdéssel, a jognyilatkozatokkal foglalkozunk. Nem jogász Olvasóinknak talán nehezebben fogyasztható sorok, de megéri „megemészteni”, mert ezek a szabályok az egész törvényre kihatnak.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

Aktuális támogatások – pályázati lehetőségek

Hamarosan pályázhatóak a munkahelyi képzési támogatások * Látványsportok: kitolhatják a TAO-igénylés április elsejei határidejét *
Újabb kutatás-fejlesztési pályázatok jönnek * Áfa-kompenzációt kaphatnak az uniós forrásokból támogatott projektek

Tovább a cikkhez

2012 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.