Lapszámok
2012 / 05

Tartalomjegyzék

2012 / 05 lapszám címlap képe

ÁFA

Láncügyletek a HÉA irányelv tükrében

A magyar gazdasági társaságok nehezen tudják ismertetni a láncügyletek szabályait a külföldi partnerekkel, annak okán, hogy sokszor a külföldiek a magyar áfa törvényt nem tekintik hatályosnak személyüket illetően. Már az is nagy kihívást jelent az adóalanyok többségének, hogy a magyar jog alapján megállapítsák a láncügyletben szereplő személyek adókötelezettségét, viszont az már szinte mindenkinek megoldhatatlannak tűnik, hogy a szabályokat a HÉA irányelv rendelkezéseiből vezessék le, indokolással az értetlenkedő külföldi partner számára. Jelen cikkben megpróbálok egy adott esetre minta magyarázatot adni, amelynek megértését követően különböző helyzetekre analóg megoldást és magyarázatot készíthet az olvasó.

Tovább a cikkhez

ÁFA-levonás jogszerűségének vizsgálata vagyonvédelmi tevékenységnél

Milyen szempontokat mérlegel az adóhatóság, illetve a bíróság egy beszerzés, illetve számlája minősítésekor? Az adóhatóság határozatában jogszerűtlennek ítélte a felperes ÁFA levonását, mivel véleménye szerint az a terméket – az őrkutyák etetését szolgáló tápot - az adóalanyiságát eredményező gazdasági tevékenységi körön kívüli célra használta fel.

Tovább a cikkhez

TAO

TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS 2011

Közeledik a naptári évvel azonos üzleti és adóévet alkalmazók társasági adóbevallásának határideje, amely indokolja, hogy néhány fontos – a bevallásnál figyelembe veendő – kérdésre felhívjuk a figyelmet. A cikk a társasági adózás azon előírásait érinti, amelyekben 2011-re változás történt, illetve olyan korábbi rendelkezésekre tér ki, amelyekben a gyakorlati alkalmazás az adózók egy részénél magyarázatot igényel. A cikk első része a gazdálkodó szervezetek kötelezettségeivel, a második része a nonprofit szervezetek adóbevallással kapcsolatos feladataival foglalkozik.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Beszámolók elektronikus közzététele 2012-ben

A beszámolók közzététele már harmadik éve elektronikusan történik, mégis úgy gondolom nem árt az ismereteinket feleleveníteni. Olyan, mint a társasági adóbevallás: évente egyszer használjuk ismereteinket.

Tovább a cikkhez

Alapítványok, egyesületek beszámolójának letétbe helyezéséről és közzétételéről

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban: Civil törvény) új előírásokat hozott az egyesületek, alapítványok számviteli beszámolójának nyilvánosságra hozatala és közzététele körében, mely szabályokat már a 2011. évi beszámolóra is alkalmazni szükséges. Jelen írásunk a megváltozott beszámoló-közzétételi szabályokra hívja fel a kedves olvasók figyelmét. A civil szervezeteket érintő további megváltozott rendelkezésekről részletes tájékoztatást adunk közre lapunk nyári összevont számában.

Tovább a cikkhez

A 2012. évi adóváltozások számviteli összefüggései

Szociális hozzájárulási adó elszámolása * Baleseti adó elszámolása * Szakképzési hozzájárulás elszámolása * Beszámoló le nem adás következményei * Hibás beszámolóra vonatkozó mulasztási bírság * Idegen nyelvű bizonylatok * Szállítólevél

Tovább a cikkhez

Eva adóalanyiságról társasági adó hatálya alá való visszatérés számviteli és adózási kérdései

2012-re megemelt eva adómérték miatt sok vállalkozás kilépett az eva törvény hatálya alól. A visszatéréssel kapcsolatosan más feladata van a bevételi nyilvántartásból a számviteli törvény hatálya alá visszakerülő vállalkozásnak, mint evásként kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak. Jelentős munka- és költségtöbblet a bevételi nyilvántartásból visszatérésnél van, mert a bevételi nyilvántartás alatt a vállalkozás semmilyen vagyonnyilvántartást nem vezetett.

Tovább a cikkhez

Befektetések elemzése – mennyit hoz nekünk?

Cégek működésének mindennapos része, hogy nagyobb összeget kell költeni valamilyen hosszútávú eszközre, például egy új gépsor megvásárlására vagy alkalmazottak képzésére. Korábbi részeinkben az ilyen és hasonló befektetések megtérülését elemeztük, több szempontból: mire ügyeljünk, milyen számításokat érdemes végezni? Áttekintettük a megtérülési időszak és a pénz időértéke fogalmát, vagyis nettó jelenérték számítást. Mostani alkalommal ezt a témát járjuk továbbra is körül, újabb és újabb szempontokat figyelembe véve. Mivel a cégek életét alapvetően meghatározza egy-egy beruházás sikeressége vagy sikertelensége, érdemes itt elidőzni továbbra is.

Tovább a cikkhez

SZJA

A mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelem bevallása a 2011. évre

Az őstermelésből származó 2011. évi jövedelem levezetésére a 1153-as bevallás részét képező -12-01-03-as nyomtatványok szolgálnak. Akikre nem vonatkozott a februári bevallási határidő, azoknak 2012. május 21-éig kell bevallaniuk az e címen megszerzett jövedelmet.

Tovább a cikkhez

A munkáltató által nyújtott képzések adókötelezettsége

Írásunkban a munkáltató által biztosított képzésre – mint személyi jövedelemadó-köteles juttatásra – vonatkozó szabályokat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Foglalkoztatást ösztönző adókedvezmények II. A „régi” járulékkedvezmények a szociális hozzájárulási

2012. január 1-jétől - ismételten - változott a foglalkoztatást ösztönző kedvezmények rendszere. Ez részben azzal függ össze, hogy átalakításra került a társadalombiztosítás fedezeti rendszere, és a foglalkoztatókat, egyéni vállalkozókat és más kötelezetteket terhelő társadalombiztosítási járulékot „az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról” szóló 2011. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Atvm.) IX. fejezetében szabályozott szociális hozzájárulási adó „váltotta” fel, másrészt a jogalkotó újabb olyan célcsoportokat (megváltozott munkaképességű személyek, illetve a kormányzati létszámcsökkentés során elbocsátottak) határozott meg, amelyek foglalkoztatását (adó)kedvezmény nyújtása révén preferálja.

Tovább a cikkhez

Évközi változások a nyugdíjbiztosításban - Illetékességi „átrendezés”, nyilatkoztatás, ellenőrzés

A Magyar Közlöny 2012. évi 36. számában került kihirdetésre „az egyes nyugdíjbiztosítási és szociális tárgyú kormányrendeletek módosításáról” szóló 60/2012. (III.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: MódR.). A MódR. törvényi határidőnek eleget téve meghatározta a 2012-ben induló öregségi nyugdíjak (és korhatár előtti ellátások) megállapításánál alkalmazandó valorizációs szorzószámokat, amelyet az érintettek már vártak, hiszen a valorizációs szorzószámok - évente márciusban esedékes – meghatározásáig a tárgyében induló ellátások tekintetében csak előleg állapítható meg. E mellett a jogalkotó a MódR-ben egyéb nyugdíjbiztosítási vonatkozású előírásokat is meghatározott, amelyek részben az ellátás iránti igényüket érvényesítő ügyfelek, részben pedig a foglalkoztatók számára jelentenek változást.

Tovább a cikkhez

Végrehajtás alá vonható a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás is

Írásunkban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 2012. május 1-jétől hatályos szabályok lehetővé teszik a megváltozott munkaképességű személyek számára járó rehabilitációs ellátásból és rokkantsági ellátásból is a levonást, mind a bírósági, mind pedig az adó-, és egyéb közigazgatási végrehajtás keretében.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Az eva bevallása

Az evaalany jogi személyiségű gazdasági társaságoknak és a számviteli törvény hatálya alatt maradt jogi személyiség nélküli társaságoknak május 31-ig kell számot adniuk 2011 évi bevételeikről. Az eván kívül az áfa és a szakképzési hozzájárulás is ezen a bevalláson szerepel.

Tovább a cikkhez

A helyi iparűzési adó bevallása

A 2011-es év beszámolóinak elkészítése rengeteg munkát ad a könyvelők számára. Az előző év zárása részeként, még a társasági adó kalkulációja előtt esedékes a helyi iparűzési adó kiszámítása, majd bevallása, mely bizonyos esetekben sokkal több fejtörést okozhat a vállalkozóknak, mint azt elsőre gondolnánk. Az iparűzési adó bevallások formailag önkormányzatonként eltérőek lehetnek – és sajnos azok is, ezért írásunkkal megpróbálunk segítséget nyújtani az adó kiszámításával és bevallásával kapcsolatos feladatok elvégzéséhez.

Tovább a cikkhez

Reklámhordozó papírok környezetvédelmi termékdíja – 2012

A reklámhordozó papírokra vonatkozó törvényi változás következtében kevesebb kötelezettre, a korábbitól eltérően egyszerűbb szabályok érvényesek, azonban a reklámhordozó papírok továbbra is termékdíj kötelesek.

Tovább a cikkhez

Katasztrófavédelmi hozzájárulásról röviden

A természeti és civilizációs katasztrófák megelőzésének, a védekezésnek, illetve a katasztrófavédelmi feladatok ellátásának finanszírozása érdekében a kötelezettek 2012. január 1.-től katasztrófa védelmi hozzájárulást kötelesek fizetni. Ismertetjük az alkalmazás szabályait.

Tovább a cikkhez

ART

Röviden az adózás rendjéről szóló törvény 2012. márciusi módosításáról

Az év végi adótörvény módosításokat követően év közben is előfordul, hogy változnak az adózásra vonatkozó rendelkezések. Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényt (Art.) 2012. március 1-jével két ponton módosította a 2012. évi V. törvény.

Tovább a cikkhez

Az adóelőleg mérséklése

Az adózó az adóelőleg módosítását kérheti az adóhatóságtól ha előlegét az előző időszak (év, negyedév, félév) adatai alapján fizeti, és számításai szerint adója nem éri el az előző időszak adatai alapján fizetendő adóelőleg összegét. E rendelkezés alapján tehát a bázis év adatai alapján megállapított adóelőleget az adóév tényleges helyzetéhez lehet igazítani. Írásunkban ismertetjük a vonatkozó szabályokat.

Tovább a cikkhez

ADÓK, JÁRULÉKOK, FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONYOK, ÉS ELLÁTÁSOK – 2012 - I. FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONYO

1. Munkaviszony közterhei 2. Megbízási jogviszonyok közterhei 3. Egyéni vállalkozók közterhei 3.1. Főfoglalkozású egyéni vállalkozó 3.2. Egyéni vállalkozó, aki gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja is 3.3. Mellékfoglalkozású szja-s egyéni vállalkozó 3.4. Kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) szja-s egyéni vállalkozó közterhei 3.5. Átalányadózó egyéni vállalkozó közterhei 3.6. Főfoglalkozású, evás egyéni vállalkozó közterhei 3.7. Mellékfoglalkozású evás egyéni vállalkozó közterhei 3.8. Kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) evás egyéni vállalkozó közterhei 3.9. Szünetelő egyéni vállalkozó közterhei 4. Mezőgazdasági őstermelők közterhei 4.1. Mezőgazdasági őstermelő közterhei (8 millió forint éves bevétel felett) 4.2. Mezőgazdasági kistermelő közterhei (Őstermelő 8 millió forint éves bevétel felett) 5. Társas vállalkozó – és a vállalkozás közterhei 5.1. Főállású társas vállalkozó közterhei 5.2. Több gazdasági társaságban való személyes közreműködő társas vállalkozó és a vállalkozás közterhei
5.3. Mellékfoglalkozású társas vállalkozó és a vállalkozás közterhei 5.4. Nyugdíjas társas vállalkozó közterhei 6. Tanuló, hallgató egyéni és társas vállalkozó közterhei

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

Aktuális változások, támogatások

Indul a kiegészítő bérkompenzációs pályázat * Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról * Agrártámogatások *Várható foglalkoztatási pályázatok * Fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázat indul az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében májusban * Mikrohitel a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK ÉS TÁRSAS VÁLLALKOZÓK - A biztosítási és járulékfizetési szabályok 2012. évi vá

Írásunkban azt mutatjuk be, hogy a módosítások következtében 2012-ben hogyan alakul a társas vállalkozók biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége.

Tovább a cikkhez

2012 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.