Lapszámok
2012 / 10

Tartalomjegyzék

2012 / 10 lapszám címlap képe

ÁFA

Tárgyi eszközökre vonatkozó különös szabályok az Áfa törvény tükrében

Írásunkban kísérletet teszünk arra, hogy vélhetően az adóhatóság álláspontjával megegyezően, összefoglaljuk a tárgyi eszközökre vonatkozó Áfa törvényben rögzített azon szabályokat, amelyeknek gyakorlatban történő megvalósítása segítséget nyújthat olvasóink számára. A tárgyi eszközökhöz kapcsolódó levonási jogot az Áfa tv három szakaszban vizsgálja. A beszerzéskor, a használat során, illetve az értékesítéshez kapcsolódóan. Érdemes ezen három szakaszt szétválasztani, és az egyes szakaszokhoz kapcsolódó szabályzókat górcső alá venni, szabályait példákkal ismertetve kifejteni.

Tovább a cikkhez

Személygépjárművek bérletének és lízingjének áfa szabályai

Írásunkban összefoglaló áttekintést adunk a személygépkocsival, mint a vállalkozás egyik jelentős vagyontárgyával kapcsolatos, jelenleg hatályos áfa elszámolási szabályokról.

Tovább a cikkhez

Kereskedelmi képviseletek áfa kérdései

A külföldi vállalkozások kereskedelmi képviseletével kapcsolatban több egymással ellentétes értelmű nézet látott napvilágot a korábbiakban. Az alapvető probléma arra vezethető vissza, hogy a kereskedelmi képviselet bejegyzésre kerül a cégbíróságon, azonban nem önálló, nem elkülönült jogképes entitásról van szó polgárjogilag és adójogilag. E zűrzavaros jogi megítélések kiküszöbölésére megpróbálok néhány szempontot megfogalmazni, sarokköveket lerakni gyakorlati példákon keresztül az áfa adójogi következmények meghatározása érdekében, azon ügyletek esetében, amelyeknél a képviselet valamilyen módon érintett lehet. Hangsúlyozom azonban, hogy a cikkben megfogalmazottak kizárólag saját álláspontomat tükrözik, amely álláspont viszont a jogszabályokkal alátámasztható – de eltérő értelmezések létezhetnek.

Tovább a cikkhez

Áfa-levonási ügyek az Európai Bíróság előtt – ismertetjük a magyar vonatkozású ítéleteket

Az alábbiakban kivonatosan közöljük az Európai Bíróság magyar vonatkozású, áfa levonási jogot értelmező döntéseit, amelyek a C 80/11. és C 142/11. számú egyesített ügyekben (Mahagében-ügy, Dávid P.-ügy) és a C 324/11. számú ügyben (Tóth-ügy) születtek. Azt minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ezen döntések alakítóan fognak hatni a magyar joggyakorlatra. Az ítéletek teljes terjedelemben letölthetők az Önadózó honlapjáról is: www.onadozo.hu - Forrásunk: © Európai Unió, http://eur-lex.europa.eu/. Csak az Európai Unió Hivatalos Lapjának nyomtatott kiadásában megjelent európai uniós jogszabályok tekintendők hitelesnek.

Tovább a cikkhez

Jogeset a Kombinált Nomenklatúra értelmezéséről és alkalmazásáról

A felperes textilterméket importált, melynek meghatározta tarifális besorolását és befizette a kapcsolódó vámot és áfát. A vámhatóság ellenőrzése során a terméket más tarifális osztályba sorolta, ennek eredményeként vám és áfa pótbefizetést írt elő. A felperes keresetében fenntartotta besorolása helyességét, kérve a támadott hatósági határozat hatályon kívül helyezését. A bíróság az irányadó jogszabályok értelmezése, valamint a beszerzett szakvélemények alapján megállapította, hogy a felperes helyesen sorolta a vitatott textilterméket az alapanyagok közé, az ezzel ellentétes hatósági álláspont jogszerűtlen.

Tovább a cikkhez

TAO

Az engedmények hatása a társasági adóalapra

Írásunk az engedményezés és az engedmények – számlázott és nem számlázott engedmények, ellenértékért és az ellenérték nélkül történő engedményezés – társasági adóalapnál történő figyelembe vételét vizsgálja az engedményezőnél és az engedményesnél (kedvezményezettnél), figyelembe véve a számviteli elszámolást. Az engedmények között külön szólunk a fizetési határidő lejárta előtt történő fizetésre tekintettel adott engedményről és ennek a társasági adóalapnál történő figyelembe vételéről.

Tovább a cikkhez

Külföldi vállalkozás Magyarországon

Kevés szó esik a külföldi vállalkozások magyarországi kereskedelmi képviseleteinek adózásáról, holott sok tekintetben különleges szabályok vonatkoznak e szervezetekre. És azért szép számmal működnek is kereskedelmi képviseletek, ahol a megválaszolandó kérdések felmerülnek. Tematikus összeállításunkkal külön írásokban foglalkozunk a társasági adó, áfa és kifizetői feladatokkal.

Tovább a cikkhez

Az adózás előtti eredmény csökkentése kapott jogdíjjal – Tao. 7.§ /1/ s)

Szoftvercég saját előállítású szoftvert értékesít - informatikai cég megrendelésre weblapot készít - tervező cég építési tervet készít és értékesít. A hónap adótippje nekik szól. Milyen feltételekkel és hogyan jogosultak a Társasági adó törvény 7.§/1/ s) pontja szerinti adóalapcsökkentés igénybevételére?

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az ellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolása

A szükséges fogalmak tisztázása és értelmezése után egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk az ellenőrzés hiba és hibahatásainak minősítését, illetve azok számviteli elszámolását.

Tovább a cikkhez

Hogyan könyveljük? - Értékesítési jutalék könyvelése

A szállítói számlán "Citybrands értékesítési jutalék" szerepel. Mi e tétel könyvelési technikája?
A City Brands egy internetes értékesítő társaság, amelynek az a lényege, hogy összehozza egy webes felület segítségével az eladót a vevővel, jelentős árengedményt kialkudva a vevő számára. A közvetítő CityBrands haszna az a jutalék, amelyet az eladótól szed be, egészen pontosan ezt az összeget nem adja át az eladónak, hiszen a pénzügyi rendezés úgy történik, hogy a vevő un. vouchert (vásárlási kupont) vásárol a közvetítőtől, ennek az ellenértékét átutalja a közvetítőnek, majd a vásárláskor a vouchert váltja be árura. Jelen esetben erről a jutalékról szól a számla, amely egyéb igénybe vett szolgáltatásként könyvelendő az 52-es számlaosztályban.

Tovább a cikkhez

SZJA

A fióktelep és a kereskedelmi képviselet kapcsolata a személyi jövedelemadóval

Írásunkban bemutatjuk a fióktelep és a kereskedelmi képviselet lehetséges szja kötelezettségeit, kitérünk a telephellyel kapcsolatos összefüggésekre, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alkalmazására, a kifizetői feladatokra, továbbá a fióktelep és a kereskedelmi képviselet által juttatott jövedelmekre vonatkozó speciális rendelkezésekre.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről

Ezúttal egy olyan járulék – az egészségügyi szolgáltatási járulék – megfizetésére vonatkozó előírások sajátosságait mutatjuk be, amely kötelezettség egyes aspektusai annak ellenére még „szakmai körökben” is kevéssé ismeretesek, hogy egy már több mint fél évtizede fennálló kötelezettségről van szó.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Bevallási és nyilvántartási kötelezettségek a környeztvédelmi termékdíjban

A környezetvédelmi termékdíjas bevallások negyedéves határideje közeledik. A bevallási nyomtatványok változtak ezért a bevallások elkészítése előtt, tanulmányozzuk a változásokat. Írásunkban az elektronikus bevallás és a nyomtatvány változásainak ismertetésén túl, az egyik legfontosabb termékdíj kötelezettségről - a nyilvántartások vezetésére is kitérünk.

Tovább a cikkhez

Dohánygyártmányokkal kapcsolatos jövedéki szabályok júliusi változásai

A címben említett változások amolyan „időzített bombaként” a múlt év végi módosító jogszabályok idevágó rendelkezéseinek késleltetett hatályosulásaként léptek életbe. A változások két témakört érintenek: a napi adójegy bejelentési kötelezettség új szabályait, valamint a dohánygyártmányok jövedéki adómértékét. Az adómérték változások apropóján szólunk néhány szót a dohánygyártmányokra vonatkozó visszáruzásról.

Tovább a cikkhez

ART

Jogorvoslatok az adóhatósági eljárásokban II.

Az egyik legalapvetőbb adózói jogosítvány a jogorvoslathoz való jog. Ez megilleti az ügyfeleket mind a bírósági eljárásokban, mind a közigazgatási eljárásokban, így az adóeljárásban is. A szabályok két törvényben, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben (Art.), valamint háttérszabályként a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényben (Ket.) találhatók meg. Jelen cikkünkben az ún. „rendes jogorvoslati” formákat elemezzük, vagyis a fellebbezést, illetve a határozat módosítását, visszavonását.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkáltatói jogok

Írásunkban folytatjuk az új Munka Törvénykönyve ismertetését. Bemutatjuk a mukáltatói képviselettel kapcsolatos tudnivalókat, áttekintjük a munkaszerződés új szabályait, miként bővültek a munkavállalói kötelezettségek. Bemutatjuk a munkaszerződéstől eltérő foglalkozás szabályait.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Kedves Olvasónk! Vegye igénybe az Önadózó online szolgáltatásait is!

Rendre visszatérően szükségét érezzük felhívni előfizetőink figyelmét, hogy az újság mellett vegyék igénybe az Önadózó Online szolgáltatásait is, amelyek a www.onadozo.hu címen érhetők el. Az Önadózó újságból és online szolgáltatásokból álló szakmai programja támogatást ad a komplex vállalati-intézményi ügyviteli feladatok szakszerű ellátásához. Írásaink, információink szakértői segítséget nyújtanak az adózásban és a könyvvitelben.

Tovább a cikkhez

2012 / 10 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.