Lapszámok
2013 / 02

Tartalomjegyzék

2013 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

Határozott idejű elszámolás és a gyűjtő számla 35

A határozott időszaki elszámolású ügyletek és a gyűjtő számla elhatárolása 2008. év óta problémát jelent az adózók sokaságának. Valamint jelentős problémát vet fel az egyes szerződés típusok konkrét szerződéseinek elkészítése. Mit kell tartalmaznia a szerződésnek, annak érdekében, hogy egyértelmű legyen a felek kötelezettségeinek megfogalmazása és az adóhatóság se kifogásolja az adókötelezettség időpontját?

Tovább a cikkhez

Az ingatlanértékesítés áfa szabályai 38

A cikk keretében megkíséreljük összefoglalni az adóalanyok közötti ingatlan értékesítés legfontosabb adózási szabályait. E rövid összefoglalással azon gyakorló szakemberek számára próbálunk segítséget nyújtani, akik a hétköznapi ügymenet során ritkán alkalmazzák az ingatlanok értékesítésének Áfa tv. szerinti szabályait. Mivel egy ingatlan értékesítése, illetve vásárlása jelentős anyagi erőforrást igényel, ezért az ingatlanügyletek nagy adókockázatot is jelentenek a vállalkozások számára, továbbá az adóhatóság által is kiemelten vizsgálandó gazdasági esemény az ingatlan adás-vétel. Két adóalany között létrejött ingatlan adás-vételénél az ingatlanügyletek számlázási szabályaival nem csak az eladónak, hanem a vevőnek is tisztában kell lennie.

Tovább a cikkhez

TAO

Veszteségelhatárolás a társasági adó alanyoknál és a KIVA szerint adózóknál 32

Írásunk a veszteség elhatárolásának és az elhatárolt veszteség felhasználásának szabályait foglalja össze a Tao törvény , illetve a Katv. hatálya alá tartozó –KIVA-t választó adózóknál. A Tao törvény hatálya alá tartozókra vonatkozóan bemutatja a 2012-ben és a 2013-tól hatályos fontosabb előírásokat. A KIVA szerint adózóknál értelemszerűn csak a 2013-tól érvényes szabályokra tér ki.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Könyvelők szakmai továbbképzési kötelezettsége 2013-ban 1

A Magyar Közlöny 2012. december 13-i számában megjelent a 357/2012. (XII. 13.) Korm. rendelet, amely jelentősen módosította a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendeletet. E módosítással teljessé vált az új továbbképzési rendszer jogi szabályozása. A rendelet jelentős része 2013. január 1-ével hatályba is lépett. Ismertetjük főbb rendelkezéseit.

Tovább a cikkhez

Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló 41

2013. január 1-én hatályba lépett a a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról szóló 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet. Az érintettek az e rendelet szerinti mikrogazdálkodói beszámoló készítését elsőként a 2013-ban kezdődő üzleti évi beszámolási kötelezettsége teljesítéséhez választhatják. A kormányrendelet külön témakörökben szabályozza a könyvvezetési kötelezettséget, a kötelezően alkalmazandó számviteli alapelveket, a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló tartalmát, a mérleg főbb tételeit, az eszközök bekerülési értékét, értékcsökkenését és értékvesztését, valamint az eszközök és a források értékelését, az átalakulást, néhány sajátos szabályt a betéti társaságként, közkereseti társaságként vagy egyéni cégként működő gazdálkodókra, a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóra való áttérés szabályait, továbbá külön mellékletben mutatja be a mérleg és az eredménykimutatás tagolását, valamint az alkalmazandó számlatükröt. Ezeket a kérdéseket tekintjük át a teljesség igénye nélkül a következőkben.

Tovább a cikkhez

Aktuális kérdések a pénzügyi instrumentumokról II. 48

Írásunkban a pénzügyi instrumentumokkal kapcsolatban az utóbbi időkben felmerült néhány aktuális kérdésre, illetve jogszabályi változásra szeretnénk ráirányítani olvasóink figyelmét, a teljesség igénye nélkül kiemelve azokat.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az egyéni vállalkozásból származó 2012. évi jövedelem megállapítása és bevallása 4

Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmet a folyamatosan működőknek 2013. február 25.-éig, akik a tevékenységüket megszűntették, vagy egyéni céggé alakultak át, azoknak 2013. május 20.-áig kell bevallaniuk. Akik a 2013. évtől a kisadózók tételes adóját, vagy az egyszerűsített vállalkozói adót választották, azoknak figyelemmel kell lenniük az áttérési szabályokra is a jövedelemszámításkor. Ezen írás a jövedelem levezetésével kapcsolatos fontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet, a bevallás egyes soraihoz fűzött kitöltési útmutató részletes eligazítást ad az egyes sorok kitöltésénél.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelésből származó 2012. évi jövedelem bevallása 12

Az őstermelésből származó jövedelmet akkor kell 2013. február 25.-éig bevallani, vagy a nyilatkozatot megtenni, ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, egyébként esetükben a bevallás benyújtására nyitva álló határidő 2013. május 20. Áttekintjük az őstermelők bevallási feladatait.

Tovább a cikkhez

Magánszemélyek 2012. évi szja-bevallási lehetőségei 16

Kezdődik a személyi jövedelemadó (szja) bevallási időszaka. A magánszemélyeknek az idén is több lehetőség áll rendelkezésükre. Most is választani lehetett - január 31-ig - az úgynevezett munkáltatói adómegállapítást. Továbbra is választani lehet az egyszerűsített bevallást, ebben az esetben az adóhatóság készíti el bevallásunkat. ...

Tovább a cikkhez

Az üzleti biztosítások adózásáról 24

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény többek között módosította a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) rendelkezéseit is. A személyi jövedelemadózás 2013. évi módosításai között legnagyobb súlyú változásként – a tényleges egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetésén túl – a biztosításokra vonatkozó szabályok újrakodifikálása említhető. Írásunk ezért a személybiztosításokra – élet-, nyugdíj-, járadék-, baleset- és betegségbiztosításokra – vonatkozó 2013. évi szabályokat kívánja egységesen ismertetni. A más típusú biztosításokkal kapcsolatban, például a vagyon- vagy felelősségbiztosításokkal összefüggésben felmerülő adóterhek nem képezik jelen cikk tárgyát.

Tovább a cikkhez

Az osztalékból származó jövedelem 28

Az osztalék a kamat mellett a legtipikusabb tőkejövedelem. Ha ugyanis a magánszemély egy társaság tagjává, részvényesévé válik, akkor tagi jogviszonyára, vagyoni hozzájárulására tekintettel a gazdasági társaságokról szóló törvény szabályai szerint jogosulttá válhat arra, hogy részesedjen a társaság nyereségéből, azaz hogy részére osztalékot fizessenek. A magánszemélyek a közvetlen befektetéseik után tehát jellemzően osztalékjövedelemben részesülnek. E jövedelem adókötelezettségére az osztalék jellegétől függően – belföldről vagy külföldről származik, tőzsdei értékpapír után fizetik-e avagy sem stb. – eltérő adózási szabályok vonatkoznak, melyeket az alábbi cikk ismertet.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Helyi adók változásai 2013-tól 51

Írásunk a helyi adók 2013. évtől hatályba lépett módosító szabályait magyarázza, elsődlegesen a kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozások egyszerűsített iparűzési adóalap-megállapítási módozatai tekintetében. Ezen túlmenően az ideiglenes jellegű iparűzési adókötelezettség időtartamának pontosító szabályát, az idegenfogalmi adó külföldi pénznemben való megállapíthatóságát, az adózói kötelezettség-teljesítést segítő országos helyi adóadatbázist változásként ismerteti.

Tovább a cikkhez

Szakképzési hozzájárulás változások 2013 56

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény módosította a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény szabályait is. Ismertetjük a változásokat, és gyakorlati alkalmazásukat.

Tovább a cikkhez

Munkaviszonytól elhatárolás, bizonyítás kata alatt 60

A kisadózó vállalkozások tételes adója minimálisra csökkentette a könyvelési, bevallási adminisztrációt, de ennek ára az lett, hogy a jogi adminisztráció megnövekedett. Ez a következtetés adódik a kata legkritikusabb rendelkezéséből, az adózókra terhelt bizonyítási kötelezettség szabályából. Lehet, hogy túl nagy visszatartó ereje van ennek e szabálynak? Összeállítottunk egy kata bizonyítási tesztet, amellyel kisadózó vállalkozások – nemkülönben megbízóik felmérhetik a kata kockázatait.

Tovább a cikkhez

ART

Év végi főbb adómódosítások 20

A „szokásos” novemberi adócsomagot követően a Parlament 2012. decemberében egy újabb jogszabályt fogadott el, mely az egyes törvényeknek a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szól (2012. évi CCVIII. törvény). A jogszabályt 2012. december 22-én hirdették ki, jelen cikk a legfontosabb adózást érintő változásokat részletezi.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

Támogatás mikrovállalkozások fejlesztésére: határidő: 2013.02.28! 64

2012. december 13-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megjelent a hazai vállalkozói számára egy nagyszerű hír. amely visszaadta a lelkesedést azok számára, akik lemaradtak volna arról az uniós támogatásról, amelyből ingatlan vagy informatikai eszköz beruházást szerettek volna megvalósítani az elmúlt évben....

Tovább a cikkhez

2013 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.