Lapszámok
2013 / 04

Tartalomjegyzék

2013 / 04 lapszám címlap képe

ÁFA

Pénztárgéphasználattal kapcsolatos változások 8

Már az Áfa törvény 2013. január 1-jén hatályba lépett módosításakor is szerepelt az Áfa törvényben a pénztárgépek használatával kapcsolatos módosítás, illetve egy felhatalmazás a miniszter részére az új típusú pénztárgépekkel és azok használatával kapcsolatos rendelet megalkotására. Február 15-én kihirdetésre került az új jogszabály, így ennek vázlatos ismertetése adja a cikk időszerűségét.

Tovább a cikkhez

A befektetési arany forgalmazásának és előállításának áfa szabályai 25

A földi halandók 99%-a csak a televízióban lát befektetési aranytömböket, aranyrudakat. Azonban a gazdasági válság hatására sokan fordultak ismételten az aranyhoz mint értékálló befektetéshez, amely kereslet növekedés az elmúlt öt évben megduplázta a befektetési arany árát. Napjainkban is divatos befektetési forma az arany, és egyre nagyobb a magyarországi forgalma. Ezért írásunkban áttekintjük a kérdés áfa szabályait.

Tovább a cikkhez

Az Európai Bíróság ítéleteinek hatása az áfalevonás gyakorlatára 60

Az Európai Bíróság a Mahagében-Dávid és Tóth ügyben hozott ítéletei több vonatkozásban eltérő álláspontot foglalnak el az áfalevonás jogszerűsége körében az eddig követett magyar adóhatósági és bírósági gyakorlathoz képest. Így például szigorúbb követelményt állít az adólevonási jog gyakorlásának megtagadásához és bővíti az adóhatóság bizonyítási kötelezettségét. Az alábbi jogesetben a bíróság az európai bírósági ítéletek alapulvételével döntött és helyezte hatályon kívül a támadott határozatot a hatóság új eljárásra kötelezése mellett.

Tovább a cikkhez

TAO

Aktuális adózási információk 1

Kapcsolt vállalkozások kölcsönszerződéseit vizsgálja a NAV * A könyvelők is jogosulttá válnak az adótanácsadói képzés megkezdésére - és további információk az adótanácsadói tevékenységről * Díj az Európai Vállalkozások Ösztönzésére *

Tovább a cikkhez

Változó transzferár szabályok 2013-ban - Közeleg a transzferár nyilvántartás elkészítésének határide 4

Mindazon társasági adóalanyok, akik kapcsolt vállalkozásaikkal szerződéses kapcsolatban álltak az adóévben és nem minősülnek mikro, illetőleg kisvállalkozásnak a társasági adóbevallásukkal egyidőben kötelezettek transzferár nyilvántartásuk elkészítésére.

Tovább a cikkhez

Adott, kapott támogatások elszámolása a társasági adóban 19

Írásunk összefoglalja az adott és kapott támogatásoknak (beleértve a pénzben, eszközben, szolgáltatásnyújtással, illetve tartozásátvállalással történő támogatást) a társasági adóalap, illetve az adó meghatározásakor történő figyelembe vételét. Kitér arra, hogy mikor minősül egy támogatás adománynak és ilyenkor mi a követendő eljárás. Foglalkozik azzal, hogy milyen különbségek vannak, ha a támogatást közhasznú szervezet, egyház nyújtja, illetve kapja és van e jelentősége annak, ha a támogatás közérdekű kötelezettségvállalás. Bemutatja, hogy mely támogatás alapján lehet adókedvezményt érvényesíteni.

Tovább a cikkhez

Az alultőkésítés társasági adó szabályai 2013 23

Írásunk az alultőkésítés fennállásakor követendő adózás előtti eredménymódosítás 2013-tól hatályos előírásait mutatja be, példával szemléltetve a szabályok alkalmazását.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Forgóeszközökhöz kapcsolódó devizahitelek árfolyamveszteségének elhatárolása 12

A nyitott devizapozícióval rendelkező vállalkozások számára a nem tervezett devizaárfolyam ingadozások jelentős problémát okozhatnak az eredményre gyakorolt hatásuk miatt. Az eredményhatások hitel futamideje alatti szétterítésével ezt a helyzetet bizonyos mértékben enyhíteni képes a beruházáshoz (a beruházással megvalósuló tárgyi eszközhöz), vagyoni értékű joghoz kapcsolódó - hiteltartozások, devizakötvény-kibocsátásból származó - beruházáshoz (a beruházással megvalósuló tárgyi eszközhöz), vagyoni értékű joghoz kapcsolódó - tartozások árfolyamveszteségének elhatárolása. Írásunkban egy példával is bemutatjuk ennek alkalmazását.

Tovább a cikkhez

A közüzemi díjak számviteli elszámolása 14

A közüzemi számlákkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy az abban szereplő díjtétel anyagköltségként vagy igénybevett szolgáltatás költségeként kerüljön elszámolásra, továbbá ha szolgáltatásnak tekintendő, akkor értelmezhető-e abból valamilyen tétel közvetített szolgáltatásként, csökkenthető-e azzal a helyi iparűzési adó alapja, valamint a közüzemi díjakkal kapcsolatos különböző támogatások hogyan kezelendők és kerülnek elszámolásra. Írásunkban ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Tovább a cikkhez

SZJA

Adószámos magánszemélyek, szellemi szabadfoglkozásúak adózása 37

Cikkünkben az adószámos magánszemélyként, megbízási, felhasználási szerződés által megalapozott tevékenységekkel összefüggésben felmerülő adó és járulék kötelezettségeket foglaljuk össze a 2013 évi szabályok alapján.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az esedékességet követően kifizetett munkabérrel kapcsolatos eljárás 26

Írásunkban gyakorlati példák segítségével azt mutatjuk be, hogyan kell megállapítani utólagosan kifizetett munkabér, megbízási díj, jogerős bírósági ítéleten alapuló kifizetések közterheit.

Tovább a cikkhez

A táppénz szabályai 2013 II. - Keresőképtelenség, mint a táppénzre jogosultság egyik feltétele 28

A keresőképtelenség és keresőképesség elbírálása orvos-szakmai tevékenység, amelyet a 102/1995 (VIII.25.) Kormányrendelet szabályoz. A keresőképtelenség a táppénzre való jogosultság — három— feltétele közül csak az egyik. Attól azonban, hogy valakit keresőképtelennek minősítettek, nem biztos, hogy táppénzt is kap. Valójában az orvos nem „táppénzre vesz, csak a keresőképtelenséget tudja minősíteni. Azt tudja megmondani és igazolni, hogy azzal a betegséggel, amivel az orvosnál megjelent a beteg, a munkáját el tudja látni vagy sem. Ha nem tudja a munkáját ellátni, akkor keresőképtelen állományba veszi.

Tovább a cikkhez

Megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenysége - 2013 31

Írásunkban a megváltozott munkaképességű személyek kereső tevékenységének szabályait ismertetjük. A nagy ellátórendszerek 2012. január 1-jével megkezdett átalakítása következtében megszűntetésre kerültek az ún. korhatár előtti öregségi nyugdíjak, a rokkantsági nyugdíjak korábbi rendszerét pedig felváltotta a megváltozott munkaképességű személyek új ellátórendszere. A szerzett jogok védelmét a jogalkotó átmeneti rendelkezések révén biztosította. Mindezek eredményeként a különféle ellátások melletti munkavégzésre vonatkozó előírások palettája is kellőképpen sokszínű.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

NAV ellenőrzési irányok a jövedéki szegmensben 48

A 2013. évi ellenőrzési irányelvekben a teljes jövedéki vertikum minden mozdulata meg van célozva; egyes szegmensekben kvázi teljes lefedettséggel, másokban kockázatelemzési szempontok szerint, szúrópróbaszerűen. Íme, a részletek:

Tovább a cikkhez

ART

A fokozott adóhatósági felügyeletről 39

A feketegazdaság elleni küzdelem visszatérő eleme az adótörvény módosításoknak. 2012. évben két olyan új eszköz került bevezetésre, melyek – a jogalkotó szándéka szerint – hatékonyan felvehetik a harcot az adóelkerülőkkel. Jelen összeállítás az egyik ilyen eszközzel, a fokozott adóhatósági felügyelettel foglalkozik, figyelemmel a 2013. évi módosításokra is.

Tovább a cikkhez

Fizetési könnyítés és adómérséklés 42

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 1. § (6) bekezdése szerint az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényekben, illetve az Art-ban meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Jelen cikk célja bemutatni a fizetési könnyítési és mérséklési eljárások lefolytatásának feltételeit, amelynek aktualitást adnak az adótörvények 2013. évi módosításai is.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Fontos közlések - jognyilatkozatok az új Munka Törvénykönyve szerint 50

E lapszámban - a "slágertémává" emelkedett - távolléti díj elemzését terveztem, de mire leültem az írógéphez, a sajtóból egyértelművé vált: hamarosan változnak az újévben hatályba lépett szabályok. Elkerülve azon zavart, hogy mire az Olvasó kezébe kerül a lap, már a módosítását kellene magyaráznom, más témát választottam. A jognyilatkozatok és közlésük szabályai elméleti témának tűnhet. A cikk elolvasása után bízom benne, nem szorul magyarázatra, a munkaügyi szabályok tartalmának ismerete számos helyzetben nem elégséges. Fontos, hogy ismerjük a másik fél részére szóló munkajogi mondandónk közlésére vonatkozó rendelkezéseket is.

Tovább a cikkhez

JOG

A cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárása 56

A 2006. évi V. tv. /Ctv./ 1.§ /1/ bekezdés d./ pontja közvetlenül a cégek nyilvántartásba vételét –regisztrációját- végző, a cég székhelye szerint illetékes cégbíróságot jogosítja fel, hogy a cégnyilvántartás közhitelességének és a cég törvényes működésének biztosítása érdekében – hivatalból vagy kérelemre – törvényességi felügyeleti eljárást folytasson le. Írásunkban bemutatjuk ennek szabályait.

Tovább a cikkhez

2013 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.