Lapszámok
2013 / 05

Tartalomjegyzék

2013 / 05 lapszám címlap képe

ÁFA

Bérbeadási tevékenység áfa adókötelezettségének megváltoztatásából adódó teendők 34

Az adóalanyok az ingatlan bérbeadási tevékenységüket fő szabály szerint adómentesen számlázzák, azonban választás esetén a bérbeadásra alkalmazhatják az adókötelezettséget. Amennyiben az adókötelezettség választásra került, úgy attól öt évig nem térhetnek el. Bemutatjuk az egyes elszámolási variációkat:

Tovább a cikkhez

Az Európai Bíróság ítéleteinek hatása az áfalevonás gyakorlatára II. 62

Lapunk előző számában közlésre került egy bírósági döntés, melyben a Mahagében-Dávid és Tóth ügyben hozott európai bírósági ítéletek alapulvételével határozott a bíróság. Az alábbiakban szintén egy a fenti ítéletek figyelembevételével hozott döntést adunk közre, azonban ebben az ügyben a bíróság az adóhatóságnak adott igazat, mert megállapítása szerint az adózó nem kellő körültekintéssel járt el, tudnia kellett volna, hogy adóelkerülésben vesz részt.

Tovább a cikkhez

TAO

A 2012. adóévi társasági adó bevallása 11

A naptári évvel azonos üzleti évet (és azonos adóévet) alkalmazó adózóknak a társasági adóbevallást május hónap utolsó napjáig be kell nyújtani az adóhatósághoz. Írásunkban elsősorban a társasági adózás azon előírásait érintjük, amelyekben 2012-re változás történt. A cikk első része a gazdálkodó szervezetek kötelezettségeivel, a második része a nonprofit szervezetek adóbevallással kapcsolatos feladataival foglalkozik, a harmadik rész pedig a különös adózásra (eva, kata, kiva) történő áttérés esetén alkalmazandó eljárást mutatja be.

Tovább a cikkhez

Mulasztási bírságolás a társasági adó feltöltési kötelezettséggel kapcsolatban 35

A társasági adóbevallási időszak „hajrájában” vagyunk. Nem ilyenkor van az érdeklődés középpontjában, mégis célszerű felidézni a feltöltési kötelezettséggel kapcsolatos bírságolási szabályokat, a mérlegelhető körülményeket, mivel az elkövetkezendő hónapokban sok adózó kaphat ilyen jellegű határozatot…

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2012-es üzleti év zárása 4

A 2012-es üzleti év zárását befolyásolják egyrészt a számviteli törvény 2012. évi változásai, mivel több olyan új előírás is van, amelyek 2012-re saját döntés alapján alkalmazhatók, másrészt a működési, gazdasági környezet. A 2012-es üzleti év zárásának kiemelt feladatai az alábbiakban foglalhatók össze.

Tovább a cikkhez

Alapítványok, egyesületek beszámolójának letétbe helyezéséről és közzétételéről 10

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban: Civil törvény) alapján már 2011. évtől az egyesületeket, alapítványokat is közzétételi és nyilvánosságra hozatali kötelezettség terheli számviteli beszámolójuk vonatkozásában. A gazdálkodó szervezetek ezen körében az elektronikus közzététel még várat magára, arra a jelnelg hatályos szabályok szerint 2014. július 1-től lesz lehetőség. Újdonság, hogy 2012. évről minden civil szervezet kötelezett a közhasznúsági melléklet elkészítésére is, melynek tartalmát a 350/2011. Kormányrendelet melléklete határozzza meg. Cikkünkben röviden áttekintjük a vonatkozó rendelkezéseket.

Tovább a cikkhez

SZJA

Magánszemélyek Szja bevallása 2012. évről 24

A 1253-as bevallás vagy - meghatározott esetben - a 1253 ADÓNYILATKOZAT benyújtásával teljesítheti a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségét az a magánszemély, akinek nem a munkáltatója készíti el az adóelszámolást, és nem élt az egyszerűsített bevallás lehetőségével sem. Áttekintjük az szja bevallási tudnivalókat

Tovább a cikkhez

A tőkejövedelmek bevallása 28

A személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidő közeledtével a tőkejövedelmekre vonatkozó bevallási szabályok áttekintése számos magánszemély számára aktuálissá válhat. Ezek a szabályok nem bonyolultabbak az összevonás alá eső, például munkaviszonyból származó jövedelmekre vonatkozó rendelkezéseknél, de mivel az egyes tőkejövedelmekre külön-külön szabályok vonatkoznak, illetve mivel számos tőkejövedelem-típus esetében az adó megállapítása a magánszemély feladata, így az adóbevallás helyes kitöltéséhez a magánszemélynek segítségre lehet szüksége. A jövedelem megállapítását, a bevallás elkészítését tovább nehezítheti, ha a jövedelem külföldről származik. Ezért az alábbi cikkben a tőkejövedelmek bevallására vonatkozó speciális rendelkezésekkel, a bevallási nyomtatvánnyal összefüggő legfontosabb tudnivalók szerepelnek.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Szociális hozzájárulási adó kedvezmények 37

A kifizetőt, egyéni vállalkozót és mezőgazdasági őstermelőt terhelő szociális hozzájárulási adó terhére részkedvezményként több jogcímen érvényesíthet adókedvezményt az adózó. Az adókedvezmény érvényesítése tekintetében a munkáltatónak választási lehetősége van, a döntés megkönnyítése érdekében foglaljuk össze az adókedvezményre vonatkozó szabályokat.

Tovább a cikkhez

Egyéni vállalkozók táppénz-jogosultsága 43

Az egyéni vállalkozó, akár az egyéb jogviszonyban álló biztosított a saját, illetve a gyermeke betegsége miatti keresőképtelensége esetén jogosult táppénzre. Bár speciális a járulékfizetési helyzetük, a táppénz vonatkozásában az általános szabályok vonatkoznak rájuk.

Tovább a cikkhez

Öregségi nyugdíj megállapítása korhatár előtti ellátásban részesülők számára 47

Az elmúlt két év jogalkotása eredményeképpen kialakult az egységes állami (társadalombiztosítási) nyugdíjrendszer, a korhatár előtti ellátások fokozatosan szűkülő köre, valamint a megváltozott munkaképességű személyek új ellátórendszere. Az új szabályozás tisztábbá, áttekinthetőbbé tette az egyes ellátástípusokat, ugyanakkor a gyakorlati jogalkalmazás során az egyes ellátások közötti „átjárhatóság”, illetve párhuzamosság számos új értelmezési kérdést vet fel.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Az iparűzési adóalap-megosztás módszerei gyakorlati szemmel 16

A következő cikk a 2012. évben kezdődött adóévi vállalkozási szintű iparűzési adóalap valamennyi lehetséges megosztási módszerének részletesen magyarázatát adja. Így az általános – személyi jellegű ráfordítással arányos, eszközérték-arányos és komplex – módszerek mellett a speciális ágazatokra – távközlési szolgáltatás nyújtására, villamos-energia /földgáz szolgáltatás nyújtására, építőipari tevékenységre – irányadó adóalap-megállapítási módszereket ismertetem több példán keresztül. Ezzel összefüggésben a megosztással érintett települések beazonosíthatósága érdekében a székhely, telephely fogalmakra külön kitérünk.

Tovább a cikkhez

Nyugdíjas kisadózók: mikor nem érvényesül a kereseti korlát? 46

Írásunkban azt a kérdést vizsgáljuk, hogy miként kell alkalmazni az öregségi nyugdíjban és egyes egyéb ellátásokban részesülő kisadózók esetén az ellátás szüneteltetését eredményező éves keretösszeget - közkeletű nevén a kereseti korlátot.

Tovább a cikkhez

ART

Az önellenőrzési pótlékról 49

Az önadózás alapelve, hogy az adózó adóját önmaga állapítja meg, vallja be és fizeti meg. Az önellenőrzés intézményének célja, hogy ha az adózó észleli, hogy bevallása nem felel meg a tényleges kötelezettségének, akkor ezt helyesbíteni tudja. Az önellenőrzés részletes szabályait az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 49-51. §-ai tartalmazzák. Az önellenőrzéshez pótlékfizetési kötelezettség kapcsolódhat, jelen cikkünk e témát fejti ki részletesen.

Tovább a cikkhez

Az adóvégrehajtáshoz kapcsolódó közzétételi kötelezettségek és az adózók lehetőségei 52

Esedékes adóhátralék esetében adóvégrehajtás lefolytatására kerül sor, ha az adóhátralék végrehajtható. A végrehajtási cselekmények foganatosításán kívül azonban az adóhatóságot közzétételi és értesítési kötelezettségek is terhelik, amely alapján egy cég elleni végrehajtás ténye nyilvános információ lesz a NAV honlapon, és a cégjegyzékbe is bejegyzésre is kerül – és kitörölhetetlen része lesz a cégmásolatnak. Mindezeket a vállalkozásoknak célszerű figyelembe venni a kialakult helyzet megítélése és kezelése során.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A szabadság megállapítása és kiadása 54

Bár a naptár még tavaszt mutat, már tervezni kell a nyarat, amelynek egyik - ha nem a legfontosabb - munkajogi feladványa a szabadságok jelentős hányadának kiadása. E feladat újdonsága, hogy mindehhez először most kell alkalmazni a Munka Törvénykönyve 2013-tól életbe lépett szabályait. Talán az Olvasó is hallott már róla, várhatóan július 1-től változnak egyes munkajogi szabályok (lásd http://www.kormany.hu/hu/dok?source=6&type=302#!DocumentBrowse), melyek a tervek szerint érintik a szabadság és az annak tartamára járó távolléti díj egyes rendelkezéseit. A törvényjavaslat parlamenti elfogadását követően részletesen elemezzük a változásokat. Írásunkban még csak utalni tudunk minderre.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Az Önadózóval már +2 kredit is jár! 1

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium elvégezte az Önadózó újság minősítését, és ez alapján a lehetséges maximális 2 kiadvány-kreditpontot állapította meg részünkre, amelyet a mérlegképes könyvelők számolhatnak el a 2013-as továbbképzési évben.

Tovább a cikkhez

2013 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.