Lapszámok
2013 / 09

Tartalomjegyzék

2013 / 09 lapszám címlap képe

ÁFA

Csomagküldő cégek távértékesítése áfa szabályai 7

Írásunk arról a gazdasági eseményről szól, amikor - például - a német magánszemély interneten rendel a magyar cégtől egy kapálógépet, és a magyar cég olyan módon teljesíti az értékesítést, hogy egy szállítmányozó teljesítési segéd szolgáltatásának igénybevételével kiküldi a kapálógépet a német magánszemélynek Németországba. Az ellenérték megfizetési módjának nincs jelentősége a témakör vizsgálati szempontjából. Vagyis bármilyen közismert módon történhet. Pl. előre utalással, futárnak történő fizetéssel, postai utánvétellel, stb.

Tovább a cikkhez

TAO

A de minimis támogatásokról 13

Írásunk a de minimis támogatás lényegét, alkalmazási területeit, érvényesítését mutatja be, kitérve az adórendszerben és a közvetlen támogatásként igényelhető ilyen támogatásokra.

Tovább a cikkhez

Követelések értékvesztése, behajthatatlan követelés évek közötti kezelése 18

A cikk a követelések értékvesztéséhez kapcsolódó társasági adóalap módosításokat veszi sorra, különös hangsúlyt helyezve a fizetési késedelem miatt a társasági adótörvény alapján behajthatatlan követelésnek minősülő esetre. Az adót érintő szabályok bemutatása előtt kitér a cikk a követelések számviteli beszámolóban történő bemutatására, értékelésére.

Tovább a cikkhez

Transzferaudit a gyakorlatban 21

Módosult transzferár előírások a 2013-as, évközi jogszabályváltozások tükrében. 2013-ban a transzferár ellenőrzésekre való felkészülés a társaságok életében továbbra is kiemelt szerepet kell, hogy kapjon. A társasági adó bevallás kvázi mellékleteként elkészítendő transzferár nyilvántartás – az arra kötelezett vállalkozásoknak - már év közben teljesítendő feladatokat ad.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Módosultak a mérlegképes könyvelők kötelező továbbképzésének szabályai 4

A 226/2013. (VI. 24.) Korm. rendelet 2013. június 25-i hatálybalépéssel módosította a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V. 5.) Korm. rendeletet. A továbbképzésre kötelezett mérlegképes könyvelőket érintő főbb változásokat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

SZJA

Mit kell tudni a Stabilitás Megtakarítási Számláról? 30

A hitelintézetnél vezetett Stabilitási Megtakarítási Számlára legalább 5 millió forint befizetése és állampapírba fektetése esetén az összeg és hozama 5 év után adómentesen vehető ki. Kivehető előtte is, csak akkor különböző kulcsok szerint adózni kell utána, de más fizetési kötelezettség ekkor sem terheli. A számlanyitásról és az esetleges adófizetésről a hitelintézet az adóhatóság felé a számlatulajdonos azonosítása nélkül szolgáltat adatot.

Tovább a cikkhez

Iskolakezdési támogatás – 2013 32

A szeptemberi iskolakezdés a legtakarékosabban vásárló családnak is anyagi megterhelést jelent. Ezen a terhelésen próbál segíteni már jópár éve a jogalkotó, az iskolakezdési támogatásra vonatkozó szabályozással. Írásunkban áttekintjük e juttatás adózási szabályait.

Tovább a cikkhez

Képzési költségek megtérítése az szja-ban 35

A munkáltatók gyakran támogatják a munkavállalók tanulását, továbbképzését oly módon is, hogy részben vagy teljes egészében átvállalják a képzésük költségeit. Írásunkban áttekintjük az erre vonatkozó kifizetői adókötelezettségeket.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Évközi változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaiban 39

Írásunkban összefoglaljuk a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély (thgys) és a gyermekgondozási díj (gyed) szabályozásában 2013. júliusában bekövetkezett változásokat.

Tovább a cikkhez

Mit láthatunk társadalombiztosítási egyéni számlánkon? 45

2013. július 1-től kezdődően az érintett személyek hozzáférhetnek a társadalombiztosítási egyéni számlájukon szereplő adatokhoz. Írásunkban ismertetjük az erre vonatkozó szabályokat.

Tovább a cikkhez

Tudnivalók Horvátország európai unióhoz történt csatlakozása társadalombiztosítási vonatkozásairól 47

A Horvát Köztársaság 2013. július 1-eje óta az Európai Unió 28. tagállama. Rövid anyagunkban a horvát EU-s csatlakozás legfontosabb társadalombiztosítási vonatkozásait (biztosítási kötelezettség, járulékfizetés, egészségügyi ellátás igénybevétele, nyugdíjbiztosítási változások) tekintjük át.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A pénzügyi intézményeket terhelő különadók és azok kedvezményei I. 24

Az elmúlt években a pénzügyi intézményeket terhelő különadók bevezetése, szabályainak értelmezése és alkalmazása körül komoly viták bontakoztak ki. A jelen cikk ezen szabályokat és a velük kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket foglalja össze a gyakorlati alkalmazás segítése érdekében, alapvetően számviteli megközelítésben.

Tovább a cikkhez

A szakképzési hozzájárulás kötelezettség szabályairól 51

A 2013. szeptember 1-jével kezdődő 2013/2014-es tanévhez kapcsolódóan áttekintjük a a szakképzési hozzájárulás teljesítésének szabályait.

Tovább a cikkhez

Az Illetéktörvény, a távközlési adó és a pénzügyi tranzakciós illeték nyári változásai - 2013 57

Az Itv. módosítása az ajándékozás illetékmentességeit érintette, és a jogalkalmazás koherenciája, egyértelműsítése érdekében volt rá szükség. A távközlési adó módosítása a nem magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószámról indított hívások, illetve a küldött üzenetek után fizetendő adó mértékét érintette. A pénzügyi tranzakciós illeték a nyár folyamán kétszer is módosult.

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Augusztus 31-e után is használhatók még az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek * Az NFÜ felülvizsgálja a támogatások kedvezményezetteinek tulajdonosi hátterét * Hatszázalékos ehoteher a megtakarításokon * Folyamatosan figyeli a NAV az internetet

Tovább a cikkhez

Könyvelők, adótanácsadók pénzmosás elleni szabályzataival kapcsolatos aktuális teendők 5

Módosult a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény. Ez miatt 2013. szeptember 28-ig át kell dolgozni az ilyen belső szabályzatokat is – de jóváhagyásra nem kell megküldeni. A Mintaszabályzatok már letölthetők a NAV honlapjáról, de ezek átvehető szabályozás helyett leginkább csak a feladat elvégzését delegálják a könyvelőkre, adótanácsadókra.

Tovább a cikkhez

Az adózás rendjéről szóló törvény évközi módosításai 50

Bár az adótörvények általában év elején módosulnak a legnagyobb mértékben, ugyanakkor több éve előfordul, hogy kisebb-nagyobb mértékben évközben is változnak. Nincs ez másként 2013-ban sem, az Art.-ot 9 idei jogszabály módosította, illetve fogja módosítani. Jelen cikk a legfontosabb módosításokat részletezi.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Tanulás - munka mellett 59

A munkaviszony fennállása mellett három módja lehet a tanulásnak. Erről határozhat a munkavállaló, ugyanakkor, ha a tanórák és a vizsgák beosztás szerinti munkaidejét is érintik, szükséges megállapodni a munkáltatóval - különös figyelemmel arra, hogy az Mt. - elődjével szemben - iskolai rendszerű képzés esetén sem biztosít tanulmányi munkaidő-kedvezményt. A következő lehetőségekben a munkáltató is benne van. A munkavállalójával tanulmányi szerződést köt, vagy eleve nem kezd alkudozni, utasítást ad az "iskolába járásra". Írásunk e két lehetőség munkajogi tudnivalóit összegzi.

Tovább a cikkhez

Melyek a munkahelyi megfigyelés szabályai? 62

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a hivatal felállítása óta eltelt időben számos állampolgári bejelentés érkezett arra vonatkozóan, hogy vajon jogos- e a kifogásolt munkahelyi elektronikus megfigyelőrendszer használata. A Hatóság a bejelentések számosságára tekintettel, 2013. január 30- án ajánlást bocsátott ki, melyben részletesen kifejtve, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva határozza meg a helyes gyakorlatot.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

A kis- és középvállalkozások besorolása 9

A kis- és középvállalkozások (KKV-k) támogatása fontos célkitűzése mind az irányadó hazai, mind pedig a közösségi szabályozásnak. E szektor támogatása megvalósulhat közvetlen (például pályázatok útján), illetve közvetett módon. A közvetett támogatási formák közé sorolhatjuk az adórendszer keretein belül nyújtott előnyöket, így például a társasági adó- és adóalap-kedvezményeket, illetve a mikro- és kisvállalkozások mentesítése az innovációs járulékkötelezettség alól is ilyennek tekinthető. A téma aktualitását – többek között – az adja, hogy a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram is a KKV-k számára érhető el. Írásunk célja, hogy útmutatást nyújtson a vállalkozások besorolásához.

Tovább a cikkhez

2013 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.