Lapszámok
2013 / 11

Tartalomjegyzék

2013 / 11 lapszám címlap képe

ÁFA

Meghatalmazottként teljesített számlakiállítás Áfa szabályai 7

A mindennapi életben gyakran előfordul, hogy a számla kiállítását a kötelezett helyett meghatalmazottként egy másik adóalany teljesíti. Jelen cikkben ennek részletszabályait kísérelem meg összefoglalni, kitérve a 2013. évben a magyar jogrendszerbe átültetésre került a számlázási joghatóság szabályaira határon átnyúló ügyletek esetében.

Tovább a cikkhez

Ingyenes ingatlanátadásokkal kapcsolatos jogszabály-értelmezési zavarok 10

Adótanácsadói tevékenységem során, mindig azzal kell mentegetőznöm az ügyfelek előtt, hogy sajnos nem elegendő a jogszabályt értelmezni a formális logika, a nyelvi szabályok és a szabályzási célok figyelembevételével. Elsődleges feladatként azt próbáljuk kitalálni, hogy az adóhatóság, hogyan értelmezi a jogszabályt a saját szempontjainak figyelembevételével. Az adóhatóság jogértelmezési szempontjai kissé eltérőek az adóalanyok jogalkalmazási preferenciáitól. Több esetben tapasztaljuk, hogy az adóhatóság az alulszabályozott területeket kiterjesztő jogértelmezéssel, vagy olyan jogértelmezéssel kívánja kezelni, amely teljes egészében ellentmond a nyelvi értelmezésnek. Évekkel az új áfa törvény bevezetése után olyan meglepő hatósági jogértelmezéssel találkozhatunk, amely értelmezésre az adóalany az asztal másik oldalán sosem tudna eljutni a jogszabály szövege alapján.

Tovább a cikkhez

TAO

A látvány-csapatsportot támogatók társasági adókedvezményének változása 2013. májustól 13

2011-től adókedvezményt vehetnek igénybe a látvány-csapatsportot támogatók. Az adókedvezmény feltételeit, mértékét a társasági adótörvény és módosításai, továbbá a végrehajtási szabályokat tartalmazó 107-es kormányrendelet és módosításai tartalmazzák. E kedvezményről 2011-ben és 2012-ben is hírt adtunk. A jelen cikk a 2012. év második felében és 2013-ban meghozott, 2013-ban, különböző időpontokban hatályba lépő módosításokat ismerteti, utalva a módosítás előtti előírásokra. A változások közül a támogatókat érintő kérdésekre térünk ki, amelyek között azonban vannak olyanok, amelyek a támogatott szervezetekre írnak elő kötelezettségeket, amelyeket viszont nem árt ismerni a támogatóknak sem.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Hogyan számoljuk el a pénztárgép beszerzéshez kapott támogatást 4

Egy példán keresztül bemutatjuk az 50 ezer forintos pénztárgép-beszerzési támogatás helyes könyvviteli elszámolását az üzemeltetőnél, és a pénztárgépet eladó forgalmazónál.

Tovább a cikkhez

A támogatások számviteli elszámolása II. 17

Írásunkban a támogatások számviteli nyilvántartásokban történő elszámolását ismertetjük azok legfontosabb jellemzői függvényében. Nem célunk az összes létező támogatás és azok feltételrendszerének bemutatása, pusztán az azonos jellemvonásokkal rendelkező támogatások elszámolási módjait foglaljuk itt össze. A cikk első részét októberi számunkban közöltük.

Tovább a cikkhez

Lízingügyletek számviteli elszámolása 22

Jelen cikkünkben a lízingügyletek főbb jellemzőit és hazai szabályok szerinti elszámolását ismertetjük az egyes alapesetek bemutatásával. Nem célunk a lízing hazai elszámolási szabályainak és a nemzetközi számviteli standardok szerinti szabályainak összehasonlítása, bár bizonyos helyeken utalunk a nemzetközi szabályokra is.

Tovább a cikkhez

Késedelmi kamat, behajtási költségátalány – és számviteli elszámolásuk 26

Írásunkban a Polgári Törvénykönyvnek a pénztartozás teljesítési határidejére, a késedelmi kamatra és a behajtási költségátalányra vonatkozó, 2013. július 1-jétől hatályba lépő módosítását foglaljuk össze a számviteli elszámolásra is kitérve.

Tovább a cikkhez

SZJA

Kiküldetés, kirendelés szja szabályai a gyakorlatban 30

A hivatali, üzleti utakkal, ezen belül a kiküldetéssel kapcsolatos költségek megtérítése folyamatos feladat a kifizetők részére. Ezen írás célja az ide vonatkozó rendelkezések bemutatása figyelemmel arra is, ha az említett költségek külföldön merültek fel.

Tovább a cikkhez

Év végi juttatások - Kerülje el az 5 gyakori hibát! 35

Már az év végére készülünk. Szerencsés esetben egy munkáltató megteheti, hogy ilyenkor plusz juttatásokat ad a dolgozóinak. Karácsonyi jutalom, prémium, ajándékutalványok mind-mind olyan juttatások, amelyek jó érzéssel kell, hogy eltöltsék a feleket. Ez mellett azért az is lényeges szempont, hogy a juttatások kapcsán ne hibázzon a munkáltató. Az ilyen – adóellenőrzésben feltárt - hibák bizony elég sokba kerülhetnek. A leggyakoribb félreértéseket most részletesen áttekintjük, hogy senkinek ne okozzon később kellemetlenséget az év végi jutalmazás.

Tovább a cikkhez

Tudnivalók a Széchenyi Pihenő Kártyáról 38

Írásunkban ismertetjük a Széchenyi Pihenő Kártyához kötődő lehetőségeket és felhasználási szabályokat.

Tovább a cikkhez

Az összevont adóalap adó- és adóalap-kedvezményei 2013-ban 40

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) alapján a magánszemély adóalap- és adókedvezményt érvényesíthet az összevont adóalap, illetve az azt terhelő adó mértékéig. A törvényi feltételek megléte esetén egyrészt év közben – az adóelőleg megállapítása során –, másrészt a tárgyévet érintő adóbevallásában érvényesíthetők a kedvezmények. A következőkben példák segítségével bemutatjuk a kedvezmények érvényesítésének szabályait.

Tovább a cikkhez

Társasházak adózási szabályai 47

A társasház, mint adóalany kilóg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) által nevesített adóalanyok köréből. Az Szja tv. főszabály szerint magánszemélyek részére állapít meg adókötelezettséget, míg a társasházat tulajdonostársak közössége alkotja. Írásunkban végigvesszük a társasházra vonatkozó adózással kapcsolatos kötelezettségeket a bejelentkezéstől a személyi jövedelemadó fizetésig.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A „Tb. kiskönyv” vezetésének szabályairól és a „Jövedelemigazolás” kiadásáról 52

A 2013. július 15-ével hatályba lépő új szabályokról részletes tájékoztatást készítettünk, ahol említés szintjén az „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” (továbbiakban: Igazolvány) és a „Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához” (továbbiakban: Jövedelemigazolás) elnevezésű nyomtatványok használatával kapcsolatos változásokról is szóltunk. Most, csak ezen két nyomtatvány kiállításával, vezetésével, kiadásával foglakozunk részletesebben.

Tovább a cikkhez

ART

Az önellenőrzés és az ellenőrzés 55

Az önellenőrzés az egyik legalapvetőbb adózói jogosítvány az önadózás rendszerében, mely szinte a modern adórendszer bevezetésétől az adózók rendelkezésére áll. Az önellenőrzést csak szűk körben lehet korlátozni, a legfőbb korlát az adóhatósági ellenőrzés megkezdése. Jelen cikk e témakört fejti ki.

Tovább a cikkhez

Megjegyzések a pénzmosás elleni szabályzat-készítés feladatához 56

Még a 2013. szeptember 28-i határidő lejárta előtt az Önadózó honlapján (www.onadozo.hu) előfizetőink részére közzétettük a pénzmosás elleni szabályzat mintáinkat, amelyek reményeink szerint nagyban megkönnyítik a könyvelők, adótanácsadók, ingatlan-vállalkozók saját szabályzatainak elkészítését, felülvizsgálatát. Az alábbiakban azokat a dilemmákat osztjuk meg, amelyek a szabályzat készítésekor felmerültek – ugyanakkor ezek hasznos információul szolgálnak a feladat elvégzéséhez, illetve ellenőrzéséhez is.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaidőkeret alkalmazásának gyakorlati kérdései 59

A munka törvénykönyvében deklarált – elsőre kötöttnek tűnő - munkaidő, pihenőidő szabályok a megfelelő keretek megválasztásával rugalmas foglalkoztatást tesznek lehetővé, mivel a munka törvénykönyve (továbbiakban úgy is, mint Mt.). lehetőséget biztosít a munkáltatónak, hogy egyenlőtlen munkaidő beosztás alkalmazásával a munkavállaló munkaidejét a tevékenység jellegének megfelelően egyenlőtlenül ossza be. Bár a munkaidőkeret egy munkaidő mennyiség meghatározási mód, ami lényegében a munkavállaló törvényes munkaidejét foglalja magában adott időegységre vonatkozóan, mégis az ez alapján alkalmazható egyenlőtlen munkaidő beosztás a foglalkoztatók részére nagyobb rugalmasságot biztosít a munkaidővel való hatékonyabb gazdálkodásra. Ugyanakkor általános tapasztalat, hogy könyvelők és még szakképzett jogászok körében is valamilyen megmagyarázhatatlan misztérium veszi körül a mai napig a munkaidőkeret intézményét. Jelen cikk a munkaidőkeret alkalmazásának gyakorlati szabályait tárgyalja, kitérve a 2013. augusztus 1-jén hatályba lépett változásokra is.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Aktuális előfizetői információk! 1

A 2014. évi Önadózó újság előfizetésről, és a kapcsolódó szolgáltatásokról ezúton is tájékoztatjuk előfizetőinket. Előfizetőink az újság előfizetés alapján az alábbi szolgáltatásokra és kedvezményekre jogosultak.

Tovább a cikkhez

2013 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.