Lapszámok
2013 / 12

Tartalomjegyzék

2013 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

A szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó 282/2011/EU végrehajtási rendelet módosítása 31

Az Európai Unió hivatalos lapjában 2013. október 26-án jelent meg a Tanács 1042/2013/EU végrehajtási rendelete (a továbbiakban: új Vhr.), amely a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv (a továbbiakban: HÉA irányelv) végrehajtására, értelmezésére kiadott szolgáltatásnyújtások teljesítési helyére vonatkozó 282/2011/EU végrehajtási rendeletet (a továbbiakban: korábbi Vhr.) módosítja. A végrehajtási rendelet a kihirdetését (2013.10.26.) követő 20. napon, azaz 2013. november 15-én lép hatályba, rendelkezéseit 2015. január 1-jétől kell alkalmazni. Azonban egyes – mint például az ingatlanokra vonatkozó – rendelkezéseit csak 2017. január 1-jétől kötelező alkalmaznia a tagállamoknak. Fontos, hogy a végrehajtási rendeletet nem kell a tagállamoknak saját jogszabályba átültetniük –implementálniuk -, hiszen az valamennyi tagállamban teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó!

Tovább a cikkhez

Számlakorrekciók 37

A számlakorrekciókkal kapcsolatos, elmúlt években tapasztalható zűrös jogértelmezés egyetlen téves jogszabályalkotási technikára vezethető vissza. A téves jogszabályalkotási technika, azon kissé naiv elgondolást tükrözte vissza, hogy teljes körűen meg lehet fogalmazni minden olyan gazdasági körülményt, amelynek hatására a számlát módosítani kell, amikor az áthárított adó összege csökken. A jogalkotó elkövette azt a hibát, hogy felsorolta az általa elképzelhetőnek tartott lehetőségeket. Nyilván nem tudta/tudhatta teljes körűen számba venni a módozatokat, így spekulációra késztette az adóalanyokat, hogy az általuk végrehajtott számlakorrekció megfeleltethető-e a jogszabályban felsorolt eseteknek vagy sem.

Tovább a cikkhez

TAO

A társasági adót érintő 2013-as változások a feltöltés tükrében 14

Közeleg a 2013-as év vége, amely egyben bizonyos „naptári éves” adózók esetén az adóelőleg-kiegészítési – más néven feltöltési – kötelezettség határidejének közeledtét is jelenti. A feltöltési kötelezettség teljesítésekor a társasági adó alanyainak az adóévre már befizetett előlegek összegét ki kell egészíteni az adóévi várható fizetendő adó összegére, azaz a várható fizetendő adó és a már megfizetett előlegek különbözetét kell megfizetni az adóhatóság részére. A 2013-as adóévi várható fizetendő adó összegének meghatározásakor az adózóknak fontos döntéseket kell meghozniuk, el kell dönteni például azt is, hogy az adózó az éves adót az általános szabályok szerint (az adózás előtti eredmény adóévben felmerült jogcímeken történő módosításával) megállapított adóalapra, vagy – ha annak feltételei fennállnak – a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályai szerinti adóalapra állapítja meg, illetve fizeti meg. E döntésétől az adózó persze a bevallásában eltérhet, de akkor vállalnia kell annak esetleges szankcióját.

Tovább a cikkhez

Az állami adóhatóság felé teljesítendő adókötelezettségek „feltöltése” 21

Írásunkban sorra vesszük, hogy az állami adóhatóság felé teljesítendő adók, adójellegű elvonások közül melyek azok, amelyeknél az előleget az adóév vége előtt a várható kötelezettség alapján ki kell egészíteni (feltöltés). Ennek részeként foglalkozik az anyag azzal, hogy az egyes adók, elvonások esetében hogyan kell kiszámítani azt az összeget, amelyet be kell fizetni, továbbá kitér arra is, hogy mely adó feltöltési kötelezettségét kell bevallani és melyeket nem, továbbá, hogy a teljesítés nem vagy nem a törvénynek megfelelő teljesítése milyen szankcióval jár.

Tovább a cikkhez

A kapcsolt vállalkozások által végzett gazdasági események hatása a társasági adóalapra 40

A cikk a társasági adókötelezettség szempontjából közelítve kitér arra, hogy mikor áll fenn a felek között olyan kapcsolt vállalkozásnak minősülő jogviszony, amikor az egymással kötött szerződéseik, megállapodásaik során alkalmazott árak szokásos piaci ártól való eltérése a társasági adóalap módosítását igényli, illetve lehetővé teszi. Foglalkozik az anyag azzal is, hogyan kell eljárniuk a civil szervezeteknek, mikor értelmezhetők kapcsolataik kapcsolt vállalkozásnak és mi a teendőjük, ha a gazdasági vállalkozási tevékenységből származó bevételük elérte/meghaladta az összes bevétel 60 százalékát. Kitér arra is a cikk, hogy az adózás előtti eredménymódosítás mellett milyen egyéb kötelezettség merülhet fel kapcsolt vállalkozási viszony fennállásakor.

Tovább a cikkhez

A nem realizált árfolyam különbözet kezelése a társasági adóalapnál 42

A naptári évvel azonos üzleti éves vállalkozások mérlegfordulónapjának közeledése, továbbá a nem realizált árfolyam-különbözet kezelésére vonatkozó társasági adószabályok 2013-tól bekövetkezett változása indokolja a külföldi pénzértékre szóló eszközök, kötelezettségek értékelésének és annak társasági adóalapra gyakorolt hatásának áttekintését.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Számviteli feladatok az év végén 10

Ugye milyen hihetetlen újra kimondani, hogy itt az év vége? Pedig az életben kevés ennyire tervezhető feladat van, minthogy 12 havonta újra le kell zárnunk a könyvelésünket. Előadásaimon sokszor hangsúlyozom, hogy a zárás nem csak rémálom tud lenni. Ha év közben apró odafigyeléssel karbantartjuk a nav-folyószámlánkat vagy rendszeresen egyeztetünk a vevőkkel és szállítókkal, akkor szinte élvezet lesz a mérleget összeállítani. Szedjünk csokorba egy jó néhány olyan feladatot, melyek klasszikusan év végén merülnek fel.

Tovább a cikkhez

Devizás tételek mérlegfordulónapi átértékelése 46

Mire vonatkozik az átértékelési kötelezettség? Mi az átértékelés módszere? Bemutatjuk az árfolyamveszteség időbeli elhatárolásának szabályait, az MNB forrásból kihelyezett kedvezményes kamatozású hitelek számviteli elszámolását.

Tovább a cikkhez

Készletek év végi leltározása, értékelése 49

Az év vége közeledtével, a zárási munkák lassan előtérbe kerülnek, annak keretében a készletek leltározása, értékelése komoly előkészületet igényel. Ebben a témában szeretnénk segítséget nyújtani írásunkkal.

Tovább a cikkhez

SZJA

Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők év végi feladatai 4

Ezen írás célja, hogy az adóév vége és az éves bevallás kitöltése előtt felhívja az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, egyedi döntésekre.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Határon átnyúló egészségügyi ellátások 53

A külföldön történő gyógykezelés lehetőségei. A Magyar Közlöny 157. számában jelent meg „a külföldön történő gyógykezelések részletes szabályairól” szóló 340/2013. (IX.25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet), amely az Európai Parlament és a Tanács 2011. március 9-i – „a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről” szóló 2011/24 EU Irányelv (a továbbiakban: Irányelv) magyar jogrendszerbe történő átültetését szolgálja. [Az Irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjának 2011. április 4-i ..88. számában jelent meg. Celex száma: 32011L0024. Elérhető magyarul (is) a http://eur-lex.europa/ oldalon]

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Adóelőleg-kiegészítés az iparűzési adóban 24

Írásunk az állandó jellegű iparűzési adóban a 2013. évben kezdődött adóévi adóelőleg-kiegészítési (feltöltési) kötelezettség részelemét képező adóbevallás, adófizetés mellett az adóelőleg megállapításának és fizetésének rendjét ismerteti. A feltöltési kötelezettség kapcsán indokolt továbbá a mulasztás következményeinek lehetséges szankcióiról is teljes képet nyújtani. A jogszabályi magyarázatokat, következtetéseket példák egészít ki, továbbá egy bírósági ítéletre is utalás történik a jogkövető adózói magatartás érdekében.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkajogi teendők az év végén 56

Az esztendő vége a munkaügyi teendők vonatkozásában különösen a különböző idők - így a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás tartama, a rendkívüli munkaidő, a szabadság és akár a munkaidőkeret tekintetében - igényel szigorú elszámolást. Az óév végén a pénzzel is foglalkozni kell, hiszen - vélhetően 2014-ben sem lesz ez másképpen - január 1-től emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Hogy mennyire, nem tudjuk, hiszen lapzártáig még nem került kihirdetésre a két minimál-standard újévi összege. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban a két módosításban, amely január 1-től lép életbe a Munka Törvénykönyve szövegében.

Tovább a cikkhez

JOG

Ismerkedjünk a bizalmi vagyonkezelés intézményével 58

Egy új, a magyar jogban eddig nem ismert intézményt vezet be a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv: a bizalmi vagyonkezelési szerződést. Miért lesz jó a tulajdonosnak, hogy vagyonkezelőre írassa át a vagyonát, vagy annak egy részét? Mire lesz jó a bizalmi vagyonkezelés?

Tovább a cikkhez

Egyezség a fizetésképtelenségi eljárásokban I. 60

Írásunkban bemutatjuk a csődegyezség, a felszámolási egyezség, az adósságrendezés során kötött egyezség anyagi és eljárási jogi szabályait. Válaszolunk a csőd és felszámolási eljárás során kötött egyezség gyakorlatban felmerült következő kérdéseire:
1./ Az egyezség körébe vonható vagyon mértékének meghatározása. 2./ Hitelezők, adós, felszámoló jelenléte az egyezségi tárgyaláson. 3. A felszámolás során kötött egyezség jóváhagyása. 4. Az adós vitatási lehetősége a hitelezői igények tekintetében a felszámolás egyezség megkötése során. 5. Az egyezség végrehajthatósága

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Mit nyújt az Önadózó 2014 évben? 1

Az Önadózó a havonta megjelenő szaklap mellett gazdag szolgáltatás-csomagot is biztosít, amelyet előfizetőink automatikusan - külön díjfizetés nélkül – vehetnek igénybe. Ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni, tapasztalataink szerint előfizetőink nem mindig élnek a nekik járó szolgáltatások teljességével, ezért szükségesnek tartjuk az újság hasábjain is felhívni rá a figyelmet.

Tovább a cikkhez

2013 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.