Lapszámok
2014 / 02

Tartalomjegyzék

2014 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

A használtcikk kereskedelemre vonatkozó különös szabályok egy gyakorlati példa tükrében 35

Az Önadózó 2013. évi 10-es számában, a használt cikk kereskedelem témáját feldolgozó cikkhez kapcsolódóan, jelen írás egy gyakorlati példán keresztül kívánja bemutatni, a használtcikk kereskedelemre vonatkozó Áfa-törvénybeli szabályokat. Segítséget kíván nyújtani továbbá az Áfa bevallás helyes kitöltéséhez.

Tovább a cikkhez

Kúriai döntés az ingyenes termékátadások áfa kötelezettségéről 39

A Kúria nem osztja az adóhatóság azon álláspontját, miszerint az ingyenes termékátadás esetében mindenképpen adót kell fizetni, attól függetlenül, hogy vállalkozási célból történik az átadás, vagy sem. A Kúria szerint, ha a vállalkozási célból történik az átadás, úgy az adókötelezettség nem állapítható meg az ingyenes ügylet után.

Tovább a cikkhez

Fuvarlevél, CMR: Mi kellhet még a szállításhoz? Befogadói Nyilatkozat! 41

Az áruk szabad mozgása garantált uniós jog. Jogszabályok írják elő a fuvarlevél vagy CMR meglétét, saját járművel, saját áru fuvarozása esetén a sofőrnek menetlevelet kell vezetnie. A teljesítés rendre a szállítást követően jön létre, így nem véletlen, hogy a sofőrök nem mindig kapnak számlát, de az is előfordul, hogy az árut mégis számlával kísérik. Aki számlázással foglalkozik, annak nem is lehet hiányérzete. Elméletben. A valóságban az adóhatóságnál ellenőrzési cselekmények során „feltalált” dokumentumok bekérésével állják útját az áruk mozgásának. Péntek este, Ártánd. A vámparancsnokság tisztje megállítja a szállító járművet a határtól 800 méterre, majd a számlát és a fuvarlevelet és a jármű iratait elveszi, majd „Befogadói Nyilatkozatot” kezd el követelni. Amíg ezt a nyilatkozatot nem küldik meg a debreceni kollégáinak és ők ezt nem találják megfelelőnek, addig a jármű nem mehet sehova!

Tovább a cikkhez

TAO

Mire figyeljünk a 2013-as adóévre vonatkozó transzferár nyilvántartás készítésekor? 12

Új előírások a transzferár szabályozásban. 2014. évben, a 2013-as adóévre vonatkozó társasági adóbevallás készítésekor nagy figyelmet kell szentelni a transzferár-szabályváltozások nyomon követésére, ugyanis évközben több változtatás is történt a vonatkozó jogszabályokban mindamellett, hogy alapvetően nem változtak a transzferár szabályok.

Tovább a cikkhez

A közösségi előírások szerint állami támogatásnak minősülő kedvezmények érvényesítése a társasági ad 31

Írásunk azt kívánja bemutatni, hogy mire kell figyelemmel lenni, ha az adózó olyan kedvezményt kíván igénybe venni, amely kedvezmény állami támogatásnak minősül a közösségi előírások szerint. Kitér a cikk arra, hogy melyek azok a kedvezmények, amelyek állami támogatásnak minősülnek. Mi minősül az egyes kedvezményeknél támogatásnak. Taglalja a cikk azt, hogy milyen feltételeknek kell ilyenkor megfelelni, mit is takarnak a közösségi rendeletben előírt egyes feltételek, mikor, illetve mit lehet önellenőrizni.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A pénzügyi lízing számviteli elszámolása 50

A következőkben egy példán keresztül szemléltetjük a pénzügyi lízing egyes típusainak különböző esetekben való elszámolását. Először az adásvétellel induló pénzügyi lízing zártvégű, majd nyíltvégű lízingként kezelt változatai, ezt követően a hitelügylettel induló pénzügyi lízing elszámolását tekintjük át. Mindhárom típus esetében megnézzük, hogyan történik az elszámolás azokban az esetekben, amikor a futamidő végén a lízingbevevő megszerzi a tulajdonjogot a maradványérték megfizetésével, továbbá amikor, a futamidő végén a tulajdonjog nem kerül átruházásra és a lízing tárgya visszakerül a lízingbeadó birtokába, végül azt amikor a futamidő lejárta előtt a felek a szerződést felbontják.

Tovább a cikkhez

Beruházás, felújítás, karbantartás elhatárolása a számvitelben 55

Beruházás, felújítás, karbantartás fogalmak a mindennapi életben is sokszor használatosak, mégis a számviteli szakemberek számára az egyes esetekben ezek minősítése nem is olyan egyszerű feladat. Az évvégi számviteli feladatok során érdemes átnézni a vonatkozó számlákat, vajon szabályosan történt-e az egyes gazdasági események minősítése.

Tovább a cikkhez

Belső kontrollok – beszerzések 63

Sorozatunkban áttekintjük a vállalati folyamatok legfontosabb elemeit, és azok ellenőrzési pontjait. Mostani cikkünkben a beszerzésekről és irányításukról foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az egyéni vállalkozásból származó 2013. évi jövedelem megállapítása és bevallása 4

A 2013. adóév már azt jelentette az egyéni vállalkozók számára, hogy – választásuktól függően – háromféle adónem (szja, eva, kata) alapján állapíthatják meg a tevékenységükkel kapcsolatos adókötelezettségüket. 2013. évre visszamenőleges változás az, hogy annak az egyéni vállalkozónak, aki a tevékenységét az adóév egészében szüneteltette és az egyéni vállalkozásból származó jövedelmének megállapítására a személyi jövedelemadó törvény rendelkezéseit választotta, nem kell az egyéni vállalkozói jogállása miatt a 1353-as bevallást benyújtania, ha egyébként más jogcímen nincs bevallásadási kötelezettsége. Akik a 2014. évtől a kisadózók tételes adóját, vagy az egyszerűsített vállalkozói adót választották, azoknak figyelemmel kell lenniük az áttérési szabályokra is a jövedelemszámításkor.

Tovább a cikkhez

Az egyszerűsített bevallás és választásának lehetősége 16

A 2013 –as év elmúltával a magánszemélyek jelentős részének eleget kell tennie személyi jövedelemadó adóbevallási kötelezettségének. Írásunkban ismertetjük, hogy az szja bevallási kötelezettségnek milyen módokon lehet eleget tenni.

Tovább a cikkhez

Családi kedvezmény és családi járulékkedvezmény 2014 22

2013. évben az arra jogosult magánszemély a családi kedvezmény összegével az összevont adóalapját csökkenthette. Számos magánszemély és család – különösen a több gyermekesek és alacsony keresetűek – nem tudták maradéktalanul érvényesíteni a kedvezménykeretüket. Ezen a problémán segít a 2014. január 1-jétől bevezetett társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) családi járulékkedvezményről szóló új rendelkezései, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) családi kedvezmény szabályait érintő változásai. A következőkben bemutatásra kerülnek a kedvezmények év közbeni, illetve év végi – bevallásban történő – igénybevételeinek új szabályai példák segítségével.

Tovább a cikkhez

Az erdőgazdálkodás és a vadászat adózási kérdései 28

Az utóbbi időben egyre gyakrabban merült fel kérdésként, hogy az erdőgazdálkodás eredményeképpen - az erdő tulajdonosai részére - az erdőből kitermelt fa juttatásának, valamint a vadászati jog gyakorlása vagy annak átengedése, vendégvadászok meghívása, bérvadásztatás milyen adózási következménnyel jár.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A „gyed extra” szabályairól 44

A „gyed extra” a gyermekgondozási díjra vonatkozóan 4 fő rendelkezést tartalmaz. Ezek alkalmazását gyakorlati példákon keresztül részletesen ismertetjük.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Aktuális adózási információk 1

NAV tájékoztató a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható alapnormatíva éves összegének változásáról * KIM: A jogosult lemondhat a behajtási költségátalányról

Tovább a cikkhez

ART

A február 25-ig beadandó éves bevallásokról 15

Ismét eltelt egy év, ismét be kell nyújtania az éves bevallásokat az arra kötelezett adózóknak. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat foglalja össze.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Újabb változások a munkaviszony szabályozásában 58

2014. március 15-én lép hatályba az új Polgári Törvénykönyv, és ezzel összefüggésben a Munka Törvénykönyve [Mt.] soron következő módosítása is. Az új Ptk. az Mt. különös háttérjogszabálya lesz. Mindez annyit jelent, hogy az Mt. által a Ptk-ból kijelölt rendelkezéseket a munkaviszony vonatkozásában is alkalmazni kell. Az Mt-nek a polgári jogi szabályokhoz történő igazítását - néhány további módosítás mellett - az egyes törvényeknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CCLII. törvény végezte el, amelynek Mt-t módosító rendelkezései szintén 2014. március 15-étől hatályosak.

Tovább a cikkhez

2014 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.