Lapszámok
2014 / 04

Tartalomjegyzék

2014 / 04 lapszám címlap képe

ÁFA

Adólevonásra jogosító adómentes ügyletek II. A termékimport (Áfa tv. 94.§) 12

Az adólevonásra jogosító adómentes ügyletek tárgyában márciusi számunkban megkezdett sorozatunk folytatásaként az alábbiakban bemutatjuk ,az Áfa törvény 93.§/1/ b) pontja és 94.§-a szerinti termékimport adómentességének gyakorlatát.

Tovább a cikkhez

Ingyenes ügyletek áfa vonzata 14

Az ingyenes ügyletek adókötelezettségének a meghatározása rengeteg buktatót jelent az adóalanyok számára. Ugyan fő szabályként az Áfa törvény a 2. § -ban az ellenérték fejében történő termékátadást és szolgáltatást adóztatja, ugyanakkor a visszaélések elkerülése és az adóbevételek biztosítása érdekében az ellenérték nélküli ügyleteket után, bizonyos feltételek teljesülése esetén adót kell fizetni. A vállalkozások sokszor kerülnek olyan szituációba, mikor is a vállalkozásuk érdekében, vagy egyéb okból ingyen végeznek valamilyen tevékenységet, vagy adnak át más személy számára terméket. Az egyes ügyletek megítélése igen nagy körültekintést igényel, hiszen évtizedes „dogmák” kerülnek megdöntésre napjainkban, mint ahogy a korábbi számban már megjelent cikkben kifejtettem.

Tovább a cikkhez

TAO

Külföldön adóztatható jövedelmek kezelése a társasági adókötelezettségnél 17

Írásunk a külföldről származó jövedelmeknek, illetve e jövedelmek után külföldön megfizetett adóknak társasági adó és az energiaellátók jövedelemadója kötelezettségnél történő kezelésével kapcsolatos, kérdéseket taglalja.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az amortizációs meghatározása és elszámolása I. 20

A gazdálkodás során gyakran merülnek fel olyan kérdések, hogy mi után lehet elszámolni amortizációt és milyen eszközre nem alkalmazható, milyen módszerrel lehet annak nagyságát meghatározni, milyen tényezők befolyásolják azt, mi a hasznos élettartam és a maradványérték, ez utóbbi lehet-e nulla érték, vagy éppen a bekerülési értékkel azonos érték, milyen nyilvántartásokat kell ezekhez vezetni, hogyan és milyen esetben kerül sor amortizáció módosításra, milyen módon kell erre a számviteli politikában kitérni, mikor kell terv szerinti értékcsökkenést elszámolni és mikor kell terven felüli leírást vagy visszaírást alkalmazni, az eszközhöz kapcsolódó halasztott ráfordítás feloldása milyen módon kapcsolódik az amortizációhoz, az adótörvények hogyan veszik figyelembe az amortizációt, milyen szerepe van a fejlesztési tartalék képzésének és felhasználásának az adótörvényben elismert amortizációra és hogyan viszonyul ahhoz a számviteli nyilvántartásokban elszámolt amortizáció, stb. Ezen, alapvetően számviteli szempontból felmerülő kérdésekre igyekszünk cikkünkben választ adni az idevonatkozó ismeretek, jogszabályi előírások rendszerbe foglalása útján. Így legfőbb mérvadó szabályként a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) előírásait követjük nyomon.

Tovább a cikkhez

A bizonylatok megőrzése és selejtezése 24

A bizonylatokról, dokumentumokról, nyilvántartásokról és azok megőrzéséről a különböző jogszabályok saját rendelkezéseik alkalmazásában más-más módon rendelkezhetnek. Ezek közül cikkünkben alapvetően a számviteli jogszabályok előírásai szempontjából tekintjük át az idevonatkozó legfontosabb ismereteket. Nem célunk a bizonylatokra vonatkozó szabályozás teljes körű bemutatása, azok tárgyalását a bizonylatok megőrzésének és selejtezésének témakörére korlátozzuk, viszont ezek nem nélkülözhetik néhány általános szabály ismertetését.

Tovább a cikkhez

A pénzügyi lízing számviteli elszámolása III. 30

Írásunk első részében - az Önadózó 2014. februári számában példákon keresztül szemléltettük a pénzügyi lízing egyes típusainak különböző esetekben való elszámolását. Márciusi számunkban példákon keresztül áttekintettük a hitelügylettel induló pénzügyi lízing kérdéseit. Az alábbiakban bemutatjuk a devizaalapú pénzügyi lízing elszámolását.

Tovább a cikkhez

Az operatív lízing számviteli elszámolása 38

Olvasóink kérésére bemutatjuk az operatív lízing számviteli elszámolását is. Ennek során a pénzügyi lízingre vonatkozó – megelőző oldalakon közölt - példából indulunk ki, azzal a céllal, hogy jobban összehasonlítható legyen a kétféle lízingügylet elszámolása és láthatóvá váljon a közöttük lévő eltérés.

Tovább a cikkhez

A felszámolási közbenső mérleg gyakorlati kérdései I. 41

Ha a hitelezők igényeinek kielégítéséhez elegendő pénzeszköz folyt be, a hitelezői igénybejelentés határidejének lejárta után, de legalább évente a felszámoló közbenső mérleget terjeszt elő, mely a felszámolás addigi eseményeiről ad képet. A közbenső mérleg elkészítése során az adós gazdálkodó szervezet vezetője által készített tevékenységet lezáró zárómérlegből kell kiindulni, melyhez képest a felszámoló felszámolási nyitómérleget készít, majd az 1991. évi XLIX. törvény (továbbiakban Cstv.) 50 § –a szerinti határidőben közbenső mérleget, végül a felszámolás befejezésekor zárómérleget. Írásunkban bemutatjuk a felszámolási közbenső mérleggel kapcsolatos bírósági gyakorlatot.

Tovább a cikkhez

Belső kontrollok – a készpénz ellenőrzése 63

Hogyan érezzük magunkat biztonságban? Vállalati belső irányítási sorozatunk eddigi részeiben áttekintettük a cég biztonságos működésének irányelveit, és a folyamatok ellenőrzési pontjainak legfontosabb elemeit. Most egy kritikus részt, a készpénz ellenőrzésének alapelveit és praktikus ötleteit vesszük górcső alá.

Tovább a cikkhez

SZJA

A külföldi munkavégzés utáni adófizetés, az adó bevallása Magyarországon 4

Nemcsak népmesében fordulhat elő, hogy a legkisebb fiú hetedhét országon is túl, idegenben próbáljon szerencsét, majd a vállalkozását sikerre vezetve boldogan éljen, amíg meg nem hal. A történet egyik modern változata szól a vállalkozó kedvű magánszemélyről, aki külföldre utazott dolgozni. Amiről azonban hallgat a tündérmese, az a külföldi munkabért érintő magyarországi adókötelezettség: az adófizetés és az adóbevallás. Az ezekkel kapcsolatos praktikus kérdéseket foglalja össze a jelen cikk, vagyis május közeledtével mit tegyen a magánszemély, ha külföldön vállalt munkát.

Tovább a cikkhez

A kamatkedvezményből származó jövedelem 47

A kamatkedvezményből származó jövedelem egy kevésbé ismert jövedelemtípus a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) alkalmazásában. E jövedelem akkor keletkezik, ha a magánszemélynek tartozása áll fenn, és a kifizető, a munkáltató e követelés után nem kér kamatot, vagy kedvező kamatot számít csak fel. Ezáltal a magánszemély gazdagodik, hiszen a szokásos piaci kamathoz képest "olcsóbban" jut hitelhez, kölcsönhöz, ezért a kamatkedvezményből is jövedelmet kell megállapítani. Írásunkban bemutatjuk a kamatkedvezményből származó jövedelem adózási szabályait.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Külföldön munkát vállaló magyar állampolgár társadalombiztosítási jogállása 8

Az adókötelezettség mellett a más országban történő munkavégzés, illetve vállalkozási tevékenység folytatása során a társadalombiztosítási kötelezettségek teljesítése a foglalkoztatók mellett a munkát végző személy számára is kiemelt jelentőségű kérdés. Az elsődleges célállomások az európai unión belüli országok, ezért a következőkben elsődlegesen, a tagállamokban munkát vállalók társadalombiztosítási helyzetét – elsődlegesen a biztosítási kötelezettség szempontjából – ismertetjük. A különféle ellátásokra való jogosultság kérdéskörét terjedelmi okok miatt csak ott és annyiban ismertetjük, amennyiben az feltétlenül szükséges.

Tovább a cikkhez

Anyasági támogatások melletti foglalkoztatás 51

Egyre erőteljesebb az a törekvés, hogy a gyermekvállalás miatt a munkaerő-piacról ideiglenesen kieső anyáknak, szülőknek megadják azt a lehetőséget, hogy mielőbb visszatérhessenek a munka világába. Minél kevesebb ideig van valaki távol a foglalkozásától, annál könnyebb visszailleszkednie. A 2014-ben bekövetkezett gyermekgondozási ellátásokat érintő változások is ezt a célt szolgálják.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Aktuális adózási információk 1

Kisadózók visszatérése a társasági adó hatálya alá * Kutatás-fejlesztés: a megkezdett projekteket is véleményezi az SZTNH * NAV: előre is adható Erzsébet-utalvány

Tovább a cikkhez

ART

Adatszolgáltatás a számlával teljesített nyugtaadási kötelezettségről 54

A magyar vállalkozások életében az elmúlt bő 1 év az online pénztárgépekre történő átállásról szólt. Bár már sok helyen beüzemelésre kerültek az új készülékek, mégis a jogi környezet folyamatos változása fokozott figyelmet követel az adózóktól. Írásunkban azon vállalkozók új adókötelezettségeit részletezem, akik nem kívántak új pénztárgépet beüzemelni üzletükben.

Tovább a cikkhez

A fokozott adóhatósági felügyeletről 56

A feketegazdaság elleni küzdelem visszatérő eleme az adótörvény módosításoknak. 2012. évben két olyan új eszköz került bevezetésre, melyek – a jogalkotó szándéka szerint – hatékonyan felvehetik a harcot az adóelkerülőkkel. Jelen összeállítás az egyik ilyen eszközzel, a fokozott adóhatósági felügyelettel foglalkozik, figyelemmel az aktualitásokra is.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Az új Ptk. miatti változások a munkaviszony szabályozásában II. 59

Az Önadózó 2014. februári számában megkezdtük a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatos munkajogi változások ismertetését. Itt és most először a Munka Törvénykönyve módosításával foglalkozunk, a törvény szövegében haladva vizsgáljuk, mi változott. Cikkünk további részeiben ezt követően tekintjük át a Polgári Törvénykönyvből a munkaviszonyra alkalmazni rendelt szabályokat.

Tovább a cikkhez

2014 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.