Lapszámok
2014 / 05

Tartalomjegyzék

2014 / 05 lapszám címlap képe

ÁFA

Adólevonásra jogosító adómentes ügyletek 3. – Az Áfa törvény 101.§-a 43

Írásunkban az Áfa törvény 101.§-a szerinti adómentesség szabály alkalmazását mutatjuk be. 2010-től kezdődően egyetlen perifériális gazdasági eseményt mentesít az adó alól ez a rendelkezés. Ha adóalanynak nem minősülő személy küldi be a termékét megmunkálás céljából belföldre, akkor a megmunkáló magyar adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége a szolgáltatása után, ha a terméket a megmunkálást követően 90 napon belül visszaküldi a harmadik országbeli nem adóalany személynek, rendre magánszemélynek.

Tovább a cikkhez

TAO

Társasági adóbevallás 2013 9

Írásunk a vállalkozások többségénél 2014. május 31-én esedékes társasági adóbevallás elkészítéséhez néhány olyan szabályra kívánja felhívni a figyelmet, amelyet első ízben a 2013. adóévi adóbevallásnál kell figyelembe venni, illetve néhány olyan témára tér ki, amellyel kapcsolatban kérdések merülnek fel az adózók részéről. A 1329-es nyomtatvány módosított verziója és a kitöltési útmutató megtalálható a NAV honlapján.

Tovább a cikkhez

A nonprofit szervezetek 2013. adóévi társasági adóbevallása 14

A cikk a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) szerint adóalanynak minősülő nonprofit szervezetek 2013. adóévi társasági adóbevallása kapcsán elsősorban a szabályozásban 2013-tól bekövetkezett változásokra hívja fel a figyelmet, illetve olyan kérdésekre tér ki, amelyek ugyan nem kifejezetten a bevalláshoz kapcsolódnak, de annak határidejéig jelentenek tennivalót a szervezeteknek.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2013-as üzleti év zárása 4

Összefoglaljuk a 2013-es üzleti év zárásának kiemelt feladatait. Devizás tételek mérlegfordulónapi átértékelése * Követelések értékelése * Tárgyi eszközök kezelése * A folyamatos teljesítésű, illetve a pénzforgalmi elszámolású számlák kezelése mérlegfordulónapon * Támogatások elszámolása * Osztalék jóváhagyás * Online pénztárgép beszerzés elszámolása * KATA / KIVA adóalanyok kérdései *

Tovább a cikkhez

Osztalékfizetés és az új Ptk 7

2014. május 31-ig bezárólag esedékesek a számviteli beszámoló elfogadó taggyűlések, amikor döntést lehet hozni osztalékfizetésről is. Az új Ptk. hatálybalépése kapcsán bizonytalanság van a gyakorlatban, hogy az osztalékfizetésre még a régi Gt. vagy már az új Ptk. szabályai az irányadók. A probléma a kft. cégformájú gazdasági társaságokat érinti.

Tovább a cikkhez

Az amortizációs meghatározása és elszámolása II. 44

Az Önadózó áprilisi számában megkezdett írásunk folytatásaként az amortizáció számviteli szempontból felmerülő kérdéseire igyekszünk választ adni az idevonatkozó ismeretek, jogszabályi előírások rendszerbe foglalása útján.

Tovább a cikkhez

A felszámolási közbenső mérleg gyakorlati kérdései II. 48

Folytatjuk a felszámolási közbenső mérleggel kapcsolatos bírósági gyakorlat bemutatását. Írásunk első része az Önadózó 2014. áprilisi számában olvasható.

Tovább a cikkhez

SZJA

A mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelem bevallása a 2013. évre 25

Az őstermelésből származó 2013. évi jövedelem levezetésére a 1353-as bevallás részét képező -12-01-03-as nyomtatványok szolgálnak. Akikre nem vonatkozott a februári bevallási határidő, azoknak 2014. május 20-áig kell bevallaniuk az e címen megszerzett jövedelmet. Akinek a támogatások összege nélküli bevétele a 600 ezer forintot nem haladja meg, annak azt be sem kell vallania még akkor sem, ha más jogcímen megszerzett bevételei miatt bevallásadási kötelezettsége van.

Tovább a cikkhez

Sorvezető a 2013-as jövedelmek Szja-bevallásához 35

Bevallási időszakban gyakori kérdés a személyi jövedelemadóval kapcsolatosan az, hogy a 1353-as bevallás melyik sorában kell bevallani az adott bevételt, vagy egyáltalán be kell-e azt vallani. A bevalláshoz minden évben többé-kevésbé részletes útmutató készül. Előfordulhat azonban, hogy sok-sok oldalt kell elolvasnia az adózónak ahhoz, hogy választ kapjon a kérdésére. A bevallással kapcsolatos kérdések megválaszolásához, a kitöltési útmutatóban való gyorsabb eligazodáshoz kíván segítséget adni ez a cikk azzal, hogy nem sorról-sorra, hanem a gyakran előforduló bevételek, jövedelmek felsorolásával ismerteti a bevallási szabályokat. A külföldi munkavégzés utáni adó bevallásának szabályait az újság áprilisi számában megjelent cikk részletesen bemutatta, így a külföldi munkavégzésből származó jövedelmek ebben a felsorolásban nem szerepelnek.

Tovább a cikkhez

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás új szabályairól 52

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 2.7. alpontja szerint a munkáltató számos feltétel fennállása esetén akár 5 millió forint lakáscélú támogatást is adhat adómentesen a munkavállalójának. E szabályrendszer 2014. január 1-jével módosult azzal, hogy a munkáltató már nem csak közvetlenül lakáscélú felhasználásra – lakás vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez – adhat támogatást, hanem a lakáscélra felvett banki hitel visszafizetéséhez is.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Aktuális adózási információk 1

Új Ptk.: a KIM cáfolja, hogy a veszteséges cég a tagjainak nem fizethet munkabért * Enyhül a NAV: a honlapján közzétett tájékoztatása szerint bár az Áfa-törvény szabályaiból következően egy ügyletről egyféle bizonylatot (számlát vagy annak adása alóli mentesülés esetén nyugtát) kell kibocsátani - az adóalanyok által alkalmazott ezzel ellentétes gyakorlat (amely az adóalany adminisztrációs kötelezettsége teljesítését számos esetben megkönnyítheti) nem kifogásolható. * Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határideje május 31.

Tovább a cikkhez

Bevallás a 2013. évi KIVA adókötelezettségről 16

A 2013. évi KIVA kötelezettséget az adó alanyának 2014. május 31-ig, ha az adóalanyisága 2013-ban év közben megszűnt, akkor a megszűnést követő ötödik hónap utolsó napjáig, a 13KIVA nyomtatványon kell bevallani. A cikk a bevallásra vonatkozó fontosabb előírásokat ismerteti.

Tovább a cikkhez

A helyi iparűzési adó bevallása a 2013-as adóévre 19

Írásunk az állandó jellegű iparűzési adókötelezettség bevallásának általános tudnivalói mellett három tipikus példán keresztül ismerteti az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegének nettó árbevételből való levonhatóságának szabályait. A bevallás kitöltési útmutatója letölthető az Önadózó honlapról (www.onadozo.hu)

Tovább a cikkhez

JOG

Az új Ptk. hatálybalépésével összefüggő cégjogi változások 57

Az új Ptk. magába olvasztotta a korábbi társasági törvényt, de az átalakulást külön törvény szabályozza. Ez mellett egyes esetekben átmenetileg még a Gt. is alkalmazandó a Ptk. helyett. A szövetkezeti törvény általános rendelkezései is átkerültek az új Ptk-ba, de van külön szövetkezeti törvény is. Rendszertanilag nagyon szépen mutat, hogy a jogi személyekre vannak általános, közös és speciális szabályok, csak éppen az új Ptk. gyakorlati alkalmazhatóságát nem könnyíti, hogy az egyébként is hatalmas terjedelmű jogi szövegmonstrum – több mint egymillió karakter - különböző helyeiről és részeiből kell fellelni és összegyűjteni az alkalmazást kívánó szabályokat. Az új Ptk-t nem egyszerű dolog fellapozni sem, terjeedelme miatt még keresővel is nehézkes benne a tájékozódás. Szokni kell az új jogi dimenziókat is: cégünk dönthet arról is, hogy „kiszerződik” az új Ptk. alól, eltér a jogi személyekre vonatkozó szabályaitól. Alábbi írásunk cégbíró szerzője segíti olvasóinkat eligazodni abban a jogi kavalkádban, amely az új Ptk. hatálybalépésével köszöntött a cégvilágra.

Tovább a cikkhez

2014 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.